Telefoons, masten en gezondheid

door Anniek Kruijer (1 reactie)

 'Telefoons, masten en gezondheid' heet de nieuwe voorlichtingssite van KPN. Vodafone heeft een soortgelijke site met dezelfde titel. Wat er staat klinkt redelijk naar het oordeel van Stop UMTS. Zo geeft KPN een aantal tips om de blootstelling aan elektromagnetische velden voor uzelf en uw kinderen te beperken. Benieuwd welke tips?

Blootstelling beperken
KPN wijst er op dat het hier niet gaat om aanbevelingen van de operator zelf of van de wetenschappelijke instanties, maar 'om algemene informatie die u kunt gebruiken in het geval u, om wat voor reden dan ook, blootstelling aan elektromagnetische velden wilt beperken.'

Vergroot de afstand tussen uw mobiele telefoon en uw lichaam
Hoe groter te afstand, hoe beperkter de blootstelling van uw hoofd of lichaam aan elektromagnetische velden. Zet bijvoorbeeld uw telefoon op speakerfunctie, of gebruik een headset of oortje. De hoeveelheid elektromagnetische energie is het grootst bij de opbouw van de verbinding: houd uw telefoon op dat moment dus op enige afstand van uw lichaam.

Kies een telefoon met een lage SAR-waarde
De SAR-waarde staat voor de ‘Specific Absorption Rate’ en geeft aan hoeveel elektromagnetische energie een mobiele telefoon afgeeft (uitgedrukt in Watt/kg) en wordt opgenomen door het lichaam.
In de gebruiksaanwijzing van een mobiele telefoon kunt u altijd informatie vinden over de SAR-waarde. Let wel: het gaat hier om maximumwaarden, die in de praktijk bijna nooit gehaald worden.

Bel op plaatsen waar het bereik zo goed mogelijk is
Bij een slecht bereik moet een mobiele telefoon harder zenden om verbinding te maken, en is de hoeveelheid elektromagnetische energie dus hoger.

Beperk uw belgedrag en de momenten van blootstelling
Bel korter of minder vaak, gebruik vaker tekstberichten of instant messaging en zet de telefoon uit of in vliegtuigmodus als u deze niet gebruikt, zoals ’s nachts.

Meer info over elektromagnetische velden en gezondheidsrisico’s:
Gezondheidsraad
Kennisplatform Elektromagnetische Velden
Agentschap Telecom
Antennebureau
Monet

Anniek Kruijer

Content marketeer
Anniek Kruijer
Ik ben Anniek, medewerker van Bencom. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie. Mocht je vragen hebben of gewoon willen reageren op dit artikel doe dat dan vooral hieronder.

Reacties (1)

Geplaatst door: Roland

De onderzoeken welke worden gedaan op straling worden gesubsidieerd door de telecom aanbieders. Onafhankelijke onderzoeken tonen aan dat straling schadelijk kan zijn. Maar die wetenschappers worden dan niet serieus genomen. Wanneer u in de magnetron zou gaan zitten krijgt u leukemie. Natuurlijk u kunt niet in een magnetron zitten daarvoor is hij te klein. Maar deze straling is kennelijk wel schadelijk. UMTS zit op vergelijkbare frequentie als dat van magnetron? En als blijkt dat straling schadelijk is dan heeft Nederland een zeer groot problemen met de verworden frequenties die miljarden hebben opgeleverd.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.