Telecomveiling levert 3,8 miljard op
door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten
De veiling van frequenties voor mobiel internet heeft de overheid 3,8 miljard euro opgeleverd. Dat maakte het Agentschap Telecom vrijdag bekend. Behalve Vodafone, KPN en T-Mobile bemachtigde Tele2 frequenties voor mobiel bellen en internet.
Tele2
De twee licenties op de 800 MHz-band kostten Tele2 160 miljoen euro. Tele2 gaat nu zijn eigen netwerk bouwen, op basis van 4G-technologie. "Consumenten en bedrijven zullen daardoor gaan profiteren van hogere mobiele internetsnelheden, betere kwaliteit en lagere prijzen", aldus topman Günther Vogelpoel. Hij verwacht dat ook in Nederland het verschil tussen vast en mobiel internet in de toekomst niet meer zal worden ervaren.
KPN
KPN betaalde ruim 1,3 miljard euro voor een reeks vergunningen. "Dit pakket aan frequenties garandeert de continuïteit van de huidige dienstverlening en introductie van nieuwe diensten voor onze klanten voor een periode van 17 jaar", aldus het telecombedrijf. De nieuwe 4G LTE-technologie zal vanaf februari beschikbaar zijn voor haar klanten. Naar verwachting zal halverwege volgend jaar ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking gebruik kunnen maken van deze nieuwe dienst. KPN heeft verder bekendgemaakt de dividendverwachting aan te passen. Zo zal er geen slotdividend over 2012 uitgekeerd worden.
Vodafone
Vodafone betaalde het meest (bijna 1,4 miljard euro) voor zijn aandeel en verwacht vanaf de zomer van 2013 klanten op grote schaal supersnel mobiel internet (4G) te kunnen bieden. Daarnaast bemachtigde de telecomaanbieder de frequenties die nodig zijn om de huidige diensten voor bellen, sms’en en mobiel internet (2G en 3G) verder te verbeteren. In een videoboodschap vertelt topman Rob Shuter meer over de veiling en de voordelen die 4G biedt.
T-Mobile
T-Mobile is zeer tevreden met resultaat. "Met 15 nieuwe vergunningen, in verschillende frequentiebanden, heeft T-Mobile een ideale combinatie verworven om in 2013 het snellere 4G internet te lanceren en tegelijkertijd het bereik en kwaliteit van alle diensten binnen- als buitenhuis te optimaliseren." Naar eigen zeggen zijn de verworven vergunningen in de 1800 band optimaal afgestemd om de vele klanten met een high-end smartphone, zoals de iPhone 5, snel van een maximale 4G-snelheid te voorzien.
Ziggo en UPC
Ziggo en UPC deden via een joint venture mee aan de telecomveiling van nieuwe vergunningen voor snelle mobiele telefonie en snel mobiel internet. Ze haakten echter af omdat de prijs te hoog zou zijn, met het oog op de extra omzet die ze verwachtten van een vergunning.
Het resultaat van 3,8 miljard euro overtreft de opbrengst van de UMTS-veiling in 2000. Omgerekend leverde die ongeveer 2,7 miljard euro op. De vergunningen voor de diverse frequenties gaan in de loop van 2013 in en hebben een looptijd van 17 jaar.

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Buiten Europa op vakantie? Met deze tips voorkom je hoge belkosten!
7 jun Hoge belkosten voorkomen op vakantie in het buitenland? Lees deze tips, voor binnen en buiten Europa...
-
Column: Laat de uitzendrechten voetbal lekker bij ESPN
5 mei KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile en Delta willen de eredivisierechten in handen krijgen. Waarom vindt Er...
-
ACM: bellen via vaste lijn en sms'en drastisch verminderd
12 apr Steeds minder mensen hebben een vaste telefoonaansluiting en we sms'en steeds minder. De 06-nummers ...
-
Column: De killer-apps van 5G komen eraan
20 mrt Heb jij het door dat we een beetje nep 5G hebben? Volgens Erwin Boogert niet erg; hij verwacht veel ...
-
Onbekend telefoonnummer uit het buitenland? Niet terugbellen
8 mrt Als je een nummer niet herkent, raadt fraudehelpdesk af om terug te bellen. Vaak gaat het om de zoge...