Telecommonitor: datagebruik weer toegenomen
door Els Werkman Leestijd: 4 minuten
2020 is ook op telecomgebied bijzonder. Uit de Telecommonitor over het derde kwartaal blijkt dat we toch weer meer data zijn gaan verbruiken. En dat we veel minder zijn gaan bellen. Dat was over het tweede kwartaal precies andersom. Wat komt er nog meer naar voren uit dit onderzoek?
264 miljard MB dataverbruik
Niet voor te stellen, we verbruikten in het derde kwartaal maar liefst 264 miljard MB mobiel internet. Dat is een stijging van 20% ten opzichte van het tweede kwartaal. Nu moet wel gezegd worden dat het tweede kwartaal een afwijking vertoonde ten opzichte van eerdere kwartalen. De naweeën van de eerste lockdown zorgden voor een trendbreuk. De afgelopen jaren nam het verbruik van mobiele data sterk toe. Dit werd doorbroken door corona.
Over de eerste helft van 2020 verbruikten Nederlanders 219 miljard MB mobiele data. Dit was in dezelfde periode een jaar eerder 347 miljard MB. Een mogelijke verklaring daarvan is het thuiswerken via wifi, in plaats onderweg mobiele data te gebruiken. Maar goed, in het derde kwartaal is die dip weer vervangen door een piek. De stijging is mogelijk te verklaren doordat veel mensen buiten waren in de zonnige zomermaanden. Maar misschien dat ook het toenemende woon-werkverkeer in die periode effect had. Het moet natuurlijk nog blijken welke gevolgen de huidige lockdown heeft op het mobiele internet verbruik.
Helft alle mobiele data via T-Mobile
De helft van alle verbruikte data in Q3 liep via het netwerk van T-Mobile. De marktaandelen van KPN en VodafoneZiggo op mobiel dataverbruik lag tussen de 20 à 25%. Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Minder belminuten
Na een stijging in het eerste halfjaar daalde het aantal belminuten voor vaste telefonie weer tot het niveau van voor corona. Ook het aantal mobiele belminuten daalde met ongeveer 10% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020. Misschien omdat we gewend raken aan de coronamaatregelen. Maar in Q3 waren de regels natuurlijk ook iets soepeler dan in Q2 en konden we meer op bezoek, dus dat zou een factor kunnen zijn.
Internetverbinding thuis
In Nederland zijn 7,5 miljoen huishoudens aangesloten op een vaste internetverbinding (er zijn zo'n 7,99 miljoen huishoudens). Inmiddels kunnen iets meer dan 4 miljoen daarvan gebruikmaken van een downloadsnelheid van 100 Mbps of meer. Steeds meer huishoudens hebben een internetverbinding via glasvezel, 59.000 meer dan in Q2. Dit gaat ten koste van de kabel- en DSL-aansluitingen. Zo'n 6 miljoen huishoudens gebruiken kabel of koper.
47,8% heeft toegang tot internet dat sneller is dan 100 Mbps
44,4% heeft internet met snelheden tussen de 30 en de 100 Mbps
7,3% heeft in verhouding tot de rest toegang tot langzamer internet, tussen 10 en 30 Mbps. In Q3 van 2019 was dit nog 0,7% Daar zit dus een kleine verbetering in.
Omdat alle partijen momenteel hard inzetten op het aanbieden van erg snel internet zullen deze aantallen in de volgende Telecommonitor er anders uit gaan zien. Inmiddels is tweederde van de Nederlandse huishoudens Gigabit ready.
Verder interessant
- Steeds meer apparaten worden aangesloten op het mobiele netwerk. Deze zogeheten machine to machinetoepassingen (M2M) zijn bezig met een explosieve opmars. Inmiddels zijn er 7.5 miljoen aansluitingen. Dat zijn er een miljoen meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Waar hebben we het dan over? Auto's, rookmelders, alarmsystemen en slimme energiemeters.
- Het aantal vaste aansluitingen is weer verder gedaald, van 388.000 in Q2 naar 378.000 in het derde kwartaal.
- Er wordt dan misschien minder gebeld en er zijn minder vaste aansluitingen, toch bellen we in het derde kwartaal maar liefst 36 miljoen uur...
ACM Telecommonitor
De Autoriteit Consument & Markt doet elk kwartaal een onderzoek naar de stand van zaken op het gebied van telecom. Alle grote partijen krijgen eenzelfde vragenlijst. Op basis van de antwoorden wordt de Telecommonitor samengesteld. Op deze manier krijgen we allemaal een goed beeld van deze markt.

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.
Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.
Laatste nieuws
-
Column: De killer-apps van 5G komen eraan
20 mrt Heb jij het door dat we een beetje nep 5G hebben? Volgens Erwin Boogert niet erg; hij verwacht veel ...
-
Onbekend telefoonnummer uit het buitenland? Niet terugbellen
8 mrt Als je een nummer niet herkent, raadt fraudehelpdesk af om terug te bellen. Vaak gaat het om de zoge...
-
In 2023 eindelijk echt hoge snelheid op ons mobieltje?
25 jan Hoe staat het met 5G? Bieden ook de kleinere providers 5G aan of kun je alleen terecht bij KPN, T-Mo...
-
Doorschakeldiensten naar 0800-nummers binnenkort verboden
23 nov Doorschakeldiensten naar gratis informatienummers per 16 dec verboden. Doorschakelen via 0906-nummer...
-
KPN, Vodafone en T-Mobile stoppen met overnemen elkaars abonnees bij storingen
23 nov KPN, Vodafone en T-Mobile helpen elkaar niet langer bij een grote telefoonstoring. Lees waarom dat n...