Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Telecombedrijven passen incassopraktijk aan

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Ben, hollandsnieuwe, Simpel, Simyo, Tele2, T-Mobile, Vodafone en Youfone hebben hun incassopraktijk en hun informatie voor consumenten aangepast. KPN zal hiermee nog dit kwartaal klaar zijn en Telfort uiterlijk het eerste kwartaal van 2018. Dit heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een persbericht laten weten.  

Telecombedrijven passen incasso praktijk aan

Bernadette van Buchem: “Kwetsbare consumenten betalen niet langer een te hoge schadevergoeding als het telecomabonnement wordt beëindigd vanwege wanbetaling. Hiermee is een grote stap gezet, omdat telecombedrijven belangrijke opdrachtgevers zijn van incassobureaus.” Dit past in de bredere aanpak door de ACM van de problemen in de incassobranche.

Wat was er aan de hand?

Consumenten die hun telecomabonnement niet meer konden betalen, werden in veel gevallen met hoge kosten geconfronteerd voor de maanden dat hun abonnement nog zou doorlopen. Er was veel verschil in de manier waarop de telecombedrijven het resterende bedrag in rekening brachten. De schadevergoeding die werd geëist liep soms op tot 100%. Ook bleek de informatie die de bedrijven verstrekten via hun website en algemene voorwaarden vaak niet te kloppen met de wettelijke regels en met hun eigen praktijk. Consumenten wisten hierdoor niet waar ze aan toe waren.

Wat is er veranderd?

De telecombedrijven hebben met de ACM afgesproken dat zij de consument bij wanbetaling voor het resterende bedrag maximaal 50% van de maandelijkse abonnementskosten (exclusief afbetaling toestel) in rekening brengen. Alleen bij uitzondering rekenen de bedrijven een hoger percentage. Zo zijn consumenten die hun rekening niet kunnen betalen beschermd tegen te hoge schadevergoedingen, terwijl telecombedrijven ruimte hebben om frauderende consumenten aan te pakken.

De telecombedrijven hebben daarnaast hun informatie (in algemene voorwaarden en op hun website) in lijn gebracht met de wettelijke normen en hun invulling daarvan in de praktijk. Dit betekent bijvoorbeeld dat de telecombedrijven nu correct informeren over het begin en einde van de zogenoemde 14-dagen termijn. Pas na deze termijn berekent het bedrijf incassokosten. Ook vermeldt het bedrijf dat zij maximaal de wettelijke rente kan rekenen. Tot slot worden correcte incassokosten gerekend en staan deze ook als zodanig genoemd op de rekening. Dit is een belangrijk resultaat voor consumenten: de informatie over incasso is voor consumenten nu juist, begrijpelijk en makkelijk vindbaar.

De meeste bedrijven hebben deze wijzigingen inmiddels doorgevoerd. KPN en Telfort zullen hiermee uiterlijk dit kwartaal respectievelijk het eerste kwartaal van 2018 klaar zijn.

Bron: ACM

Geactualiseerd: dinsdag 23 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.