Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Black Friday deals
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Telecom en de btw verhoging per 1 okt

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

De overheid verhoogt het algemene btw-tarief van 19% naar 21%. Dit geldt ook voor producten en diensten van telecomproviders. De verhoging gaat in op 1 oktober 2012. Wat betekent dit voor uw factuur voor internet, telefonie en televisie?

Wat is btw en waarom een verhoging?
Btw is een vorm van belasting. De afkorting staat voor ‘belasting toegevoegde waarde’. Een ander woord voor btw is omzetbelasting. Het btw-tarief wordt vastgesteld door de overheid.

U betaalt omzetbelasting over alle producten of diensten die u koopt. De btw zit bij de prijs inbegrepen. U betaalt het btw-bedrag aan de ondernemer die de btw vervolgens afdraagt aan de Belastingdienst. 
De btw-verhoging is een van de maatregelen om de overheidsfinanciën op orde te brengen.

Abonnementskosten omhoog
U betaalt ook btw over uw abonnement voor bellen, internet en tv. De aanbieder draagt die btw weer af aan de overheid en verdient zelf dus niets aan de btw. De btw heeft invloed op de prijs van een product of dienst. Hoe hoger de btw, hoe hoger het bedrag. Door het nieuwe btw-tarief gaan uw abonnementskosten dus ook iets omhoog.
  
Wat betekent dit voor uw factuur?
De meeste bedragen op uw factuur stijgen met 1,68%. Dat is het verschil tussen 19% en 21%. U kunt dit zelf narekenen door het huidige bedrag te vermenigvuldigen met 1,0168. Bijvoorbeeld: € 47,50 x 1,0168 = € 48,30. Oftewel: € 47,50 + 1,68% = € 48,30.

Mag ik mijn abonnement nu kosteloos opzeggen ?
U mag uw abonnement niet kosteloos beëindigen door de verhoging van de btw omdat de overheid deze regeling heeft vastgesteld.

Gaan alle providers alle tarieven verhogen?
Een rondje langs de grote providers laat zien dat de meesten de verhoging doorberekenen naar de klant. Voor zover wij hebben gezien, is UPC een gunstige uitzondering. De kabelaanbieder kiest ervoor de verhoging gedeeltelijk door te berekenen. Zo blijven de eenmalige kosten en de prijs van extra zenderpakketten gelijk, dit in tegenstelling tot Ziggo die alles duurder maakt.  

Heeft u uw UPC abonnement afgesloten naar aanleiding van een actie? Dan houdt u gewoon uw voordeel ten opzichte van het verhoogde tarief. Bijvoorbeeld: Een korting van € 10 wordt € 10,17 voor de resterende periode. Een korting van 10% van de prijs, blijft 10% van de nieuwe prijs.

Ook Vodafone verhoogt niet alle tarieven. Zo blijft de prijs van Alles-in-1 Op Reis ook na 1 oktober € 2 per dag. Sommige prepaidtarieven worden evenmin gewijzigd. 

Wat doet uw provider?
Aanbieders moeten klanten een maand van te voren op de hoogte stellen van de wijzigingen, dat betekent dat u uiterlijk 31 augustus weet wat u moet betalen per 1 oktober. De aanbieders KPN, Telfort, Hi, Vodafone, UPC en Ziggo hebben de nieuwe tarieven nu al op hun website staan. Benieuwd? In een volgend artikel gaan we de tarieven vergelijken.

Zie voor meer info de Rijksoverheid en vragen en antwoorden over btw-verhoging naar 21% 

Geactualiseerd: donderdag 23 januari 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie