Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Telecom e-zine: vakantiebellen tips

T E L E C O M   E - Z I N E
Editie: Zomer 2007   Aantal abonnees: 56.833 Reageren? telecomezine@bencom.nl
-Bellen.com
-Internetten.nl
-Digitelevisie.nl
-Totaalwijzer.nl
-Vakantiebellen.com 
-Gaslicht.com
-Energiewereld.nl
 
 I N H O U D

Mobiele telefonie
- Tips voor bellen in het buitenland
- Vakantiebundels per aanbieder
- Goedkoper bellen binnen de EU
- Sms en mms tijdens de vakantie

Internet
- Internetten tijdens de vakantie

Snel en eenvoudig draadloos
bellen, internetten en netwerken
(Adv.)

 M O B I E L E  T E L E F O N I E
- Tips voor bellen in het buitenland

Bellen in het buitenland kan enorm in de papieren lopen. Daarom enkele tips over hoe u de kosten binnen de perken kunt houden.

Sms in plaats van bellen
Een sms versturen kost bij de meeste operators slechts enkele tientallen centen. Dit is bijna altijd goedkoper dan bellen. Let op: KPN, Hi en Orange prepaidbellers sms'en met 75 cent per bericht relatief duur vanuit het buitenland!

Gebeld worden i.p.v. zelf bellen
Gebeld worden is doorgaans goedkoper dan zelf bellen (alleen bij Telfort is bellen en gebeld worden even duur). De verschillen kunnen oplopen tot circa 50 procent. Als het dus een lang gesprek lijkt te worden, is het verstandig te vragen of men u terug wil bellen.

Check vooraf de tarieven
Via Vakantiebellen.com kunt u zien wat de tarieven zijn voor bellen en gebeld worden in het buitenland.

Schakel de voicemail uit
De voicemail is een belangrijke oorzaak van hoge rekeningen. Als iemand een bericht achterlaat moet u al twee keer betalen: het tarief voor gebeld worden in het buitenland en het tarief voor bellen naar Nederland. De telefoon "verbindt" de beller namelijk door met de "voicemailcomputer" in Nederland. Wie vervolgens het bericht afluistert en terugbelt betaalt zelfs vier keer. Vodafone rekent sinds april geen kosten meer voor voicemail in het buitenland. Klanten, zowel abonnees en prepaid, betalen net als in Nederland pas als ze het ingesproken bericht afluisteren. Dit geldt ook voor T-Mobile abonnees en prepaidklanten van KPN.

Voordeelnetwerken gebruiken
In het buitenland kunt u kiezen uit verschillende netwerkaanbieders. Selecteer bij aankomst in het desbetreffende land direct het voordeelnetwerk, waardoor bellen zo'n 40 procent goedkoper wordt. Dit geldt overigens niet voor Orange, bij wie het niet uitmaakt via welk netwerk u belt. Datzelfde geldt voor de nieuwere abonnementen van KPN en T-Mobile, waarbij één tarief geldt voor veel Europese landen, ongeacht netwerk.

Het selecteren van het voordeelnetwerk kan via het menu van uw toestel. Onthoud daarbij dat u dit netwerk vaak opnieuw moet selecteren nadat u uw mobiel heeft uitgezet of tijdelijk geen netwerkdekking heeft gehad.

Als u met uw reisgenoten veel wilt bellen of sms'en binnen het vakantieland kan een lokale prepaid-kaart een goede optie zijn. Dat is veel voordeliger dan dat u elkaar belt "via Nederland". Een toestel zonder sim-lock is dan wel noodzakelijk. Zie ook de ervaringen van anderen met een lokale sim-kaart op www.vakantiebellen.com.

Hou er verder rekening mee dat veel aanbieders de eerste minuut volledig afrekenen. Bij een minuuttarief van 1 euro kosten twaalf "gesprekken" van ieder vijf seconden dan dus geen 1 maar 12 euro.

Tip: Op Vakantiebellen.com kunt terecht voor meer tips

- Vakantiebundels per aanbieder

Wat hebben de grote aanbieders in petto voor hun klanten? Onderstaand een selectie van voordeelbundels en bijzonderheden voor telefonie in het buitenland.

KPN
KPN heeft een vakantiebundel voor abonnees waarmee 20 minuten gebeld kan worden voor € 9,50 (= 48 cent per minuut). De bundel is geldig vanuit alle landen in de EU en is per maand opzegbaar. Voor veelbellers is het geen aantrekkelijk aanbod, want je mag slechts één vakantiebundel per maand afnemen.

Hi
Hi-klanten mogen gratis sms- en mms-berichten versturen via internet. Daarnaast heeft de aanbieder een vakantiebundel met 20 sms'jes voor € 5,-. Dat scheelt ruim de helft met de normale sms-prijs vanuit het buitenland. En evenals KPN een vakantiebelbundel met 20 belminuten voor € 9,50. De bundels gelden niet voor prepaidklanten.

Vodafone
Met Vodafone Passport voordelig bellen in 32 landen, waaronder sinds kort ook Turkije. Gesprekken ontvangen kost hiermee bijvoorbeeld 99 cent onafhankelijk van de gespreksduur. Het opvragen per sms van de tarieven in het buitenland is gratis. Ook voor het ontvangen van voicemail hoeft niet betaald te worden. U moet Passport zelf inschakelen door een gratis sms met de tekst 'aan' te sturen naar 4444. Verder biedt Vodafone met het Blox "Voordeel op Reis" 30 minuten bellen aan voor € 10,-.

Orange
Tot 500 sms'jes versturen tegen een gereduceerd tarief (22 cent i.p.v. 45 cent) voor € 5,- per maand. Of 30 minuten bellen of gebeld worden in het buitenland voor € 15,-. Ook biedt Orange een vakantie check-up: u kunt uw mobieltje gratis 'vakantieklaar' laten maken in een Orange shop.

T-Mobile
Laat klanten al vanaf 12 augustus profiteren van lage roamingprijzen. Verder is het mogelijk in het buitenland een sms met "prijs" te sturen naar 5545 en de beltarieven verschijnen in het display.

Telfort
Zet de voicemail uit door een berichtje te sturen met het woord "uit" naar 1233. Sms-en is véél goedkoper dan gebeld worden. Nog beter: laat u sms-en, dat kost u helemaal niets!

Enkele goedkope alternatieven
Budget Phone kaart: goedkoop bellen in 8 landen (niet voor T-Mobile en Telfort klanten)
United Mobile kaart: goedkoop bellen in 140 landen; gratis gebeld worden in meer dan 80 landen
Transatel: tegen lokale tarieven bellen in de Benelux en Frankrijk; interessant voor grensforenzen, tweede-huisbezitters en internationale chauffeurs
Trendcall abonnement: gebeld worden in ruim 80 landen voor 20 cent; interessant voor internationale chauffeurs, schippers en zakenreizigers
Technos: gratis gebeld worden in 40 landen

Tip: bespaar met de vakantiebundels of bekijk goedkope alternatieven

- Goedkoper bellen binnen de EU

De tarieven voor internationaal bellen binnen alle 27 lidstaten van de EU gaan flink dalen. Dit is het gevolg van een besluit van de Europese Commissie. Vanaf eind volgende maand geldt een verplicht maximum minuuttarief. Dit zogenaamde Eurotarief bedraagt maximaal 58 cent voor bellen en 29 cent voor gebeld worden, ongeacht of u prepaid belt of via een abonnement. In de komende twee jaren zal het maximumtarief verder verlaagd worden tot respectievelijk 51 en 23 cent in de zomer van 2009. Al met al betekent dus een flinke verlaging waarmee u tot 50 procent goedkoper uit bent.

Uw mobiele aanbieder zal u deze maand een aanbod doen met de nieuwe tarieven. Als u hier voor 30 juli op ingaat, gaat u vanaf 30 augustus voor het lagere tarief bellen. Voor wie niet (tijdig) reageert, gaat het Eurotarief automatisch op 30 september in. U kunt uw provider van tevoren alvast om het Eurotarief vragen, maar de enige verplichting die de aanbieder heeft, is u voor eind juli het nieuwe tarief bekend te maken.

Gaat u naar Turkije, dan hoeft u helemaal geen actie te ondernemen, want dit voor Nederlanders populaire vakantieland valt helaas niet onder het EU-besluit.

Voor diensten als sms, mms en dataverkeer is geen maximumtarief vastgesteld. In de nieuwe EU-regels is daarneest het starttarief van een gesprek niet vastgelegd. Het is niet ondenkbaar dat dit ingevoerd gaat worden of zal stijgen. Ook is het mogelijk dat aanbieders voortaan een minimum gespreksduur van twee minuten gaan hanteren. Dan is twee seconden bellen, twee minuten betalen. Uiteraard zal Bellen.com deze ontwikkelingen scherp in de gaten houden.

Tip: reageer zo snel mogelijk op het aanbod van uw aanbieder!

- Sms en mms tijdens de vakantie

Sms is een veelgebruikte en relatief goedkope manier van communiceren met de thuisblijvers. De kosten zijn gemiddeld 50 cent per bericht. Uitschieters zijn KPN, Hi en Orange prepaid met 75 cent per bericht. Het ontvangen van een sms in het buitenland is gratis. Dit in tegenstelling tot het ontvangen van telefoongesprekken.

Wie het toch wel wat lastig vindt de schoonheid van de Sagrada Familia, de toren van Pisa of de Akropolis te beschrijven, kan kiezen voor mms. Hiermee kunt vanaf uw mobieltje foto's naar het thuisfront sturen. Let wel goed op de kosten! Bij mms zijn de kosten veelal opgebouwd uit twee componenten. Een vast bedrag voor het versturen van een mms én de kosten voor het dataverkeer. Het dataverkeer kost gemiddeld ongeveer 15 cent per 10 KB.

Voor het ontvangen van mms worden meestal de kosten van het dataverkeer in rekening gebracht. Wie niet voor onaangename verrassingen wil komen te staan, kan de ontvangstmogelijkheid van mms uitschakelen. Zelf mms'en blijft dan nog wel mogelijk.

Tip: Vakantiebellen.com uiteraard ook voor sms/mms tarieven

 I N T E R N E T
- Internetten tijdens de vakantie

Wie de vreemde behoefte heeft de kas te spekken van de telecomproviders kan natuurlijk veel gaan bellen in het buitenland. Maar ook mobiel internetten "in den vreemde" is wat dat betreft erg effectief. Dus wees gewaarschuwd.

De kosten voor internet in het buitenland kunnen bij enkele abonnementen namelijk oplopen tot 30 euro per MB. Alleen een foto vanaf uw laptop naar het thuisfront versturen, kan hierdoor al enkele tientallen euro's kosten.

Maar er zijn alternatieven. Steeds meer hotels en campings hebben computers met (betaalde) internettoegang. Of als u het treft zelfs een wifi hotspot zodat u uw eigen apparatuur kunt gebruiken (b.v. laptop, een hiervoor geschikt mobieltje, PSP e.d.). Als dit niet het geval is, kunt u natuurlijk ook een internetcafe binnenstappen. Maar hou er rekening mee dat deze alternatieven wel minder veilig zijn dan de internetverbinding thuis.

In dit kader is het goed u nog even te wijzen op een nieuwe dienst van Vodafone. De aanbieder heeft deze week een zogenaamde Dagbundel op Reis op de markt gebracht. Hiermee is internetten in een groot aantal landen mogelijk voor een vast bedrag van 12 euro per dag. De bundel kent een datalimiet van 50 MB.

Tip: Vakantiebellen.com ook voor datatarieven

 
A C T I E S
Siemens SoHo Easybox
All-in-one oplossing voor zakelijk telefoneren, internetten en netwerken
 
Vodafone Passport
Voordelig naar huis bellen vanuit 32 landen, klik hier
 
Voordeeltips van Hi
Check nu de 6 bespaar-tips voor je vakantie
 
Budget Phone
Met uw eigen mobieltje vanuit 8 landen bellen voor 29 tot 35 cent p/min? Check dan de BudgetPhone Vakantiekaart (nu met 5 euro gratis beltegoed!)
 
Internet van @Home
Nu 2 maanden gratis proberen t.w.v. € 39,90
 
KPN Digitenne TV
TV kijken voor € 9,95 p/m, 1 mnd. gratis proberen! Nu gratis Zwaluwhoeve relax-arrangement
 
Stroom = stroom
Pak nu 1 jaar lang gegarandeerd voordeel met Energie:direct! Ergens anders goedkoper? U krijgt het verschil direct terug!
 
Het Net aanbieding
ADSL Instap Surfen nu slechts € 9,95 per maand. Nu met gratis monteur en zonder jaarcontract
 
Spotgoedkope site
Bij one.com een eigen site voor slechts € 1,25 per maand. Ruim 250.000 mensen gingen u voor
 
ADSL voor € 4,95
Exclusieve Mega Deal
Een jaar lang ADSL voor nog geen vijf euro p/mnd.

Actie: gratis web cam!

 
Nuon Direct Voordeel
Stap nu met 150 euro direct voordeel over op Nuon VastePrijsEnergie!
 
 
 C O L O F O N

Telecom e-zine is een uitgave van Bencom BV en staat onder redactie van Erik van der Veen, eindredactie Ben Woldring. De genoemde tarieven en acties in deze nieuwsmail gelden op het moment van uitgifte maar kunnen sindsdien gewijzigd zijn. Deze nieuwsmail is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld, aansprakelijkheid kan Bencom echter niet aanvaarden! Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. Adverteren in deze nieuwsmail? Mail naar: ezine-advertentie@bencom.nl
 
(C) 1998 / 2007 - Bencom BV
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie