Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Tele2, Ziggo en Het Net beste internetbellen providers

door Jeanet Woldring 6 reacties

Tele2 is de beste provider op het gebied van internetbellen, gevolgd door Ziggo en Het Net. Dit blijkt uit een grootscheepse meting uitgevoerd door  iPing Research. Het onderzoeksbureau voerde de test uit omdat het Algemeen Dagblad graag een artikel wilde schrijven over de kwaliteit van internettelefonie.

Grote verschillen 
Het is de eerste keer dat een dergelijk onderzoek is gedaan en dat duidelijk wordt welke verschillen er tussen providers bestaan. De grootste tien zogeheten VoIP-providers werden getest: Alice, Het Net, KPN, Online, Scarlet, Tele2, Telfort, UPC, XS4ALL en Ziggo. Acht hiervan scoorden een 7 of hoger, met als top drie Tele2, Ziggo en het Net. Onderaan sluit Alice de lijst af, terwijl de voorlaatste plaats is weggelegd voor Telfort. Bij deze twee providers komt een relatief groot aantal gesprekken niet tot stand. De kwaliteit van de gesprekken laat het meest te wensen over bij Scarlet. Alice laat haar klanten het langste wachten voordat er een verbinding is.

Gelukt gesprek: zwaarste criterium
In de eerste plaats werd gekeken of het gesprek tot stand kwam. Onderzoeker Lex Orie: ,,Voor bellen over het vaste net geldt een 100% betrouwbaarheid. Het is ook het zwaarste criterium. Stel je zit in nood, belt 112 en je krijgt alleen maar een dode lijn. Dat kan letterlijk levensbedreigend zijn.'' Alice doet het op dit punt het minst goed. Op de 803 gesprekken die via deze provider werden gevoerd, bleef de lijn 11 keer doodstil. Ter vergelijking: bij de 1439 contacten met Ziggo gebeurde dat slechts één keer.

Vervolgens keek iPing hoe lang het duurde voordat de verbinding tot stand kwam. Tussen de snelste (Tele2, gemiddeld 4 seconden) en de langzaamste provider (Alice, gemiddeld 5,8 seconden) zat een verschil van bijna 2 seconden. Dat lijkt niet veel, maar voor iemand die veel telefoneert kan dat toch een bron van ergernis worden volgens de onderzoekers. 

Tarieven vergelijken
Naar schatting maken ruim 3 van de 7,2 miljoen huishoudens in Nederland gebruik van telefoneren via internet. Hét grote voordeel: in vergelijking met bellen via het vaste net zijn de kosten verwaarloosbaar. Het AD heeft geen tarieven vergeleken. Wie hiervoor de Belwijzer Internet + Bellen op Bellen.com of de TOP 5 Internet+Bellen op Internetten.nl raadpleegt, kan zien dat Tele2, Ziggo en Het Net (na UPC en Scarlet) momenteel de goedkoopste providers zijn.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (6)

Geplaatst door: Arthur ()

Tele 2 afficieert zich als goedkoopste, zelfs bevestigd dootrInternetten.nl. Hun 20 MB Internet, telefonie en tv -pakket, kost na 6 mnd. 39,95. Daar komt dan nog een tientje bij voor onbeperkt bellen van vast naar vast, dat maakt totaal 49,95 per maand. Ik heb een verbinding met onbepertkt bellen bij Telfort voor 29,95, zelfe snelheid. Dat is 20 Euro verschil. Mijn kabelaansluiting bij Ziggo is goedkoper dan 20 Euro, dus is mijn totaalpakket goedkoper, afgezien van de eerste 6 aanbiedingsmaanden..

Overigens is Tele2 een van de weinige providers die nog tikkengeld rekenen voor bellen vast-vast.

Net als de Mediamarkt hebben ze zichzelf een Image aangemeten van de gioedkoopste, maar er klopt niks van en toch trappen hele volksstammen erin.

Geplaatst door: Bram ()

KPN en HetNet hebben allebei een 8,5. Onderling zijn er verschillen. Bijzonder want het is hetzelfde netwerk. In de loop van dit jaar wordt de naam HetNet ook veranderd.

Geplaatst door: Peter ()

Vergelijk met analoog is niet nodig om vast te stellen dat "het nieuwe bellen" minder stabiel is als het oude KPNprodukt.Als je echt een stabiele (bijna altijd) werkende telefoonverbinding hebben, blijft dat toch de beste optie. Met de nieuwe technieken slagen providers er wel steeds beter in om de kwaliteit van analoog te benaderen, ze zijn er echter nog niet.Vergelijk in het onderzoek is gedaan o.b.v. providers die eenzelfde produkt bieden, feitelijk allen Telefonie over IP, vergelijk met analoog zou appels met peren vergelijken worden.

Geplaatst door: Mark ()

Beetje jammer dat het niet wordt vergelijken met het vast net. Ben wel benieuwd of dat ook minimaal zo stabiel is als Tele2 en Ziggo.

Iedereen weet dat je voor juiste test een referentie moet hebben. Dit was goede kans om het vaste net van KPN hiermee te vergelijken. Nu weet je niet of het juist beter of slechter is dan de oude vertrouwde analoge telefoonlijn.

Geplaatst door: Jurjen van Velzen ()

Heb al jaren een Tele2 internet abonnement naar volle tevredenheid. Natuurlijk zal er bij elke internetporvider wel eens iets misgaan, maar vind dat er ook wel eens iets positiefs mag worden gemeld!! De actie van dat advocatenkantoor had vast een commerciele achtergrond...je moet toch wat in tijden van kredietcrisis...

Geplaatst door: Bob Schurkjens ()

In dit onderzoek wordt uitgegaan van een reeds werkende verbinding. Helaas is in de praktijk gebleken dat klanten die overstappen van "gewoon bellen" naar internetbellen maandenlang zonder telefoon zitten. De lijn blijft dan ALTIJD doodstil omdat er domweg helemaal geen verbinding is! Momenteel heeft met name Tele2 hier last van. Tele2 laat klanten momenteel doodleuk drie maanden wachten op een werkende verbinding wegens een "volle wijkcentrale". Lees de consumentenfora op internet er maar op na. Dit is al heel lang aan de gang. Zo sleepte het Amsterdams advocatenbureau Fonds en Vos Tele2 voor de rechter in 2007 om deze reden: de advocaten konden dagen lang niet bellen, faxen en internetten. Sindsdien is er kennelijk weinig veranderd.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie