Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Tele2 moet kleinerende reclame stoppen

Leestijd: 3 minuten

Tele2 moet haar reclamecampagne met betrekking tot 'Tele2Compleet' staken. Dit heeft de rechter in kort geding bepaald op vrijdag 31 maart.

De rechtbank heeft het maar druk met de telecomreclame-oorlog en het eind lijkt nog niet in zicht te zijn tussen de belconcurrenten. Het is de vraag wie de lachende derde is... KPN is deze keer maar weer eens naar de rechter gestapt vanwege de reclamecampagne met de bokser 'Small Bill' voor Tele2Compleet, het ADSL- en internetbellenpakket. Deze bevat volgens KPN misleidende en ongeoorloofde vergelijkende reclame.

In de commercial op TV leeft de bokser 'Small Bill', die Tele2 moet voorstellen, zich uit op het logo van KPN, dat in stukken uit elkaar spat. De rechter noemt dat kleinerend en schadelijk voor de handelsnaam van KPN.

Verder noemt Tele2 in de reclame-uitingen een gemiddelde prijs van € 29,95 (elders in het vonnis wordt €24,95 genoemd) voor 4 Mb ADSL, waarbij uitgegaan is van de tarieven van de grootste aanbieders. Onterecht, oordeelt de rechter, bij de berekening moeten ook de tarieven van de kleinere spelers worden betrokken en de genoemde gemiddelde ADSL-prijs is daarom misleidend.

Om uit te drukken dat voor het gebruik van internetbellen geen telefoonabonnement van KPN is vereist, had Tele2 gebruik kunnen maken van een tekst zoals ‘geen vast telefoonabonnement meer nodig’ in plaats van  'Geen KPN meer nodig'.

Ook is de rechter met KPN van oordeel dat Tele2 door de vermelding van het BelBasistarief van € 18,16 ten onrechte de indruk wekt dat consumenten in alle gevallen dit bedrag voor analoge (gewone) vaste telefonie betalen. KPN biedt als alternatief voor klanten die minder vaak bellen het BelBudget abonnement voor € 9,67 per maand aan en vele huishoudens zouden gebruikmaken van dit type abonnement.

Tele2 moet de omstreden reclame daarom rectificeren op televisie, in dagblad Metro, op reclameborden en vier weken lang op haar website. De rectificatie moet de volgende tekst bevatten:

  • het genoemde gemiddelde 4 Mb ADSL tarief van € 24,95 is onjuist 
  • het noemen van alleen het KPN BelBasis tarief is misleidend
  • de naam KPN wordt op een kleinerende manier gebruikt

KPN komt er echter ook niet helemaal zonder kleerscheuren vanaf. Naar aanleiding van een tegenvordering van Tele2 moet KPN de prijsinformatie aanpassen die zij op haar website met betrekking tot ‘InternetPlusBellen Lite’ heeft vermeld, omdat die eveneens misleidende reclame bevat. De rechter is het met Tele2 eens dat het onduidelijk is dat het genoemde tarief van € 39,95 per maand een actietarief betreft dat alleen voor de eerste zes maanden geldt, waarna de klant € 42,95 verschuldigd is. Inmiddels hebben Tele2 en KPN de teksten op hun websites aangepast.

Meer informatie: Tele2Compleet en InternetPlusbellen Lite van KPN

Geactualiseerd: dinsdag 23 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie