Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Tele2 begint data-oorlog met 4G-abonnementen

door Anniek Kruijer Leestijd: 4 minuten

Tele2 start vanaf 12 november een grote data-oorlog met T-Mobile, KPN en Vodafone. Vanaf dan is het nieuwe 4G-netwerk voor iedereen beschikbaar en begint het Zweedse bedrijf met de verkoop van 4G-abonnementen. De databundels variëren van 1 GB tot maar liefst 24 GB in combinatie met een smartphone voor een zacht prijsje. Zo is de Samsung Galaxy S6 met 4GB aan data 7 euro per maand goedkoper dan het goedkoopste aanbod bij de concurrenten met een eigen netwerk.

Unlimited 4G-abonnementen

Tele2 introduceert nu een enorme databundel van 24 GB met onbeperkt bellen en sms’en voor een maandbedrag van 35 euro (handsetkosten niet inbegrepen). Ook zijn er databundels van 8 GB (25 euro), 4 GB (21 euro) en 1,5 GB (16 euro) allemaal gecombineerd met onbeperkt bellen en sms’en. De kleinste databundel heeft 1 GB, met 100 minuten of sms’jes en kost een tientje per maand.

Databundel op? Geen onverwachte buiten-de-bundelkosten

Als je databundel op is dan wordt je mobiele internet afgesloten tot de nieuwe maand weer begint. Ook kun je voor de rest van de maand kiezen uit 5 extra internetbundels, variërend van 100 MB voor 3 euro tot 4 GB voor 20 euro. Je kunt het abonnement 1x per maand downgraden. Overigens kun je niet verder downgraden dan je originele bundel. De wijziging wordt in de eerstvolgende maand doorgevoerd. Opwaarderen kan vaker per maand. Deze wijziging gaat meteen in en zal worden verrekend naar de hoeveel dagen van de maand je er gebruik van gemaakt hebt.

Internetsnelheid

De theoretisch maximale 4G snelheid is 150 Mbps down en 50 Mbps up. De gemiddeld te behalen downloadsnelheid ligt echter tussen de 20 en 30 Mbps en de upload tussen de 10 en 15 Mbps. Op Bellen.com wordt de snelheid als volgt aangegeven: downloadsnelheid 25 Mbps en uploadsnelheid 12,5 Mbps.

Sim only’s

De sim only 's komen er al volgt uit te zien. De kleinste bundel heeft 1 GB met 100 minuten/sms voor een tientje per maand. De grootste databundel is 2,5 GB in combinatie met 250 minuten/sms voor 20 euro per maand. De maand sim only's zijn één euro duurder. Het lijkt erop dat Tele2 liever wil dat klanten een smartphone bij hun abonnement kopen. Zodoende hebben klanten in elk geval het juiste toestel, aldus directeur Dodds. "Op deze abonnementen willen we alleen klanten met toestellen die 4G en spraak over 4G aankunnen, daarom is het zo belangrijk voor ons. Sim only is momenteel geen prioriteit voor ons," meldt Tweakers.

Bellen over 4G

Vanaf volgend jaar gaat de provider het mogelijk maken om te bellen via 4G. De verbinding valt nu nog terug naar een 2G/3G verbinding. KPN liet eerder ook weten vanaf begin 2016 bellen op 4G mogelijk te maken, T-Mobile wil dit medio 2016 van start gaan en Vodafone liet in 2014 weten hiermee te gaan testen. Bij bellen via 4G kunnen gebruikers tegelijkertijd bellen en via 4G internetten, omdat het in feite werkt als VoIP over het 4G-netwerk. Bellen via 4G werkt niet tussen verschillende providers.

Datarevolutie

Tele2 belooft de markt flink op te schudden. “Het is tijd voor de Nederlandse consumenten om de handrem eraf te halen bij hun gebruik van mobiele data. In de laatste drie jaar is er in de prijzen weinig veranderd, waardoor die nog steeds tot de hoogste in Europa horen. Het telecombedrijf spreekt niet van een 'prijzenoorlog', maar een 'data-oorlog'. Volgens Tele2 is het nieuwe 4G-netwerk ook kwalitatief goed en is het gemodelleerd naar het Zweedse netwerk. Dat werd eerder uitgeroepen tot het beste 4G-netwerk ter wereld.

4G-dekking

De provider heeft momenteel 92 procent outdoor dekking. De indoor dekking is met 65 procent wel nog lager. Landelijke dekking staat gepland voor het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar.

Vergelijking providers met grote databundels

In vergelijking met andere aanbieders die ruime databundels aanbieden stijgt Tele2 er ver bovenuit. Tot dusver is Robin Mobile degene met de grootste databundel van 15 GB (met 4G), deze kost 49,95 per maand. T-Mobile klanten kunnen kiezen uit een 12 GB bundel. Voor zowel sim only als abonnement kost dit 28,50 euro. De prijs van deze bundel komt in de buurt van de 8 GB bundel van Tele2 (25 euro). Voor KPN Zorgeloos Premium sim only betaal je voor 10 GB maandelijks 37,50 euro en voor het abonnement 49 euro. Vodafone Red Super kost 36 euro voor 7 GB, dit is de sim only variant. Voor het abonnement betaal je 47 euro. In vergelijking met de 8 GB bundel van Tele2 scheelt dit maar liefst 25 euro.

Beluister Ben Woldring op BNR Nieuwsradio over de prijzenoorlog op de mobiele internet markt.

Update 12-11: info aangepast omtrent bijkopen data en up- en downgraden abonnement.
De abonnementen met toestellen en sim only's zijn vanaf vandaag te vergelijken op Bellen.com.

Geactualiseerd: woensdag 24 juni 2020

Anniek Kruijer
Anniek Kruijer Content marketeer

Ik ben Anniek, tot januari 2019 medewerker van de Bencom Group. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.