Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Tarieven buitenland bellen per 1 juli weer omlaag

door Jeanet Woldring

De tarieven voor bellen in en vanuit het buitenland, sms'en en mobiel internetten gaan 1 juli a.s. weer omlaag. De Europese Commissie heeft maximumtarieven voor telecomverkeer tussen de lidstaten vastgesteld, waaraan alle Europese telco's zich moeten houden.

Stapsgewijs verlaagd
De telefoon-, sms- en internettarieven worden in 3 jaar stapsgewijs aangepast. Vorig jaar was de eerste en op 1 juli 2011 is de laatste stap. Vanaf eind 2012 wordt de hoogte van de tarieven weer aan de markt overgelaten. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de lidstaten van de EU bereikten begin vorig jaar een akkoord over de lagere tarieven voor bellen, sms'en en internetten over de grens.

Maximumtarieven in de EU
De nieuwe maximumtarieven voor grensoverschrijdend telecomverkeer binnen de Europese Unie zijn geldig voor alle klanten van providers in de EU. Naast deze tariefplafonds zijn er sinds 1 juli vorig jaar nog enkele aanvullende bepalingen:

Voicemail en afrekening
Voicemail ontvangen is gratis en afrekenen per minuut verboden. Telecombedrijven moeten na dertig seconden op de seconde precies afrekenen wanneer u belt vanuit de EU. En vanaf de eerste seconde voor gesprekken die u ontvangt. Voorheen betaalde u ongeveer een vijfde meer dan de werkelijke tijdsduur van de gemaakte of ontvangen oproepen.

Roamingtarieven Bellen Gebeld worden Sms'en  Dataroaming
Per 1 juli 2009 51 23 13 1,19
Per 1 juli 2010 46 18 13 95
Per 1 juli 2011 42 13 13 60

tarieven in eurocenten per minuut/bericht/MB; dataroamingtarieven voor providers onderling. 

T-Mobile als eerste nieuwe tarieven bekend
Voor zover bekend heeft alleen T-Mobile de tariefsverlaging op haar website bekendgemaakt. KPN vermeldt enkel de wijzigingen van tarieven en zones voor prepaid, terwijl Vodafone vorige week een persbericht uitbracht over het nieuwe het buitenlandtarief voor mobiel internet.

Kijk, voor u naar het buitenland gaat, goed na op Vakantiebellen.com op welke landen de tariefsverlaging  van toepassing is. Deze landen verschillen namelijk per provider. Zo gelden bij sommigen dezelfde lage tarieven voor niet EU-landen als Zwitserland en Noorwegen. Let echter goed op wanneer u naar Turkije gaat. Dit is bij de meeste providers een duur vakantieland om te bellen! 

Gepubliceerd: dinsdag 8 juni 2010
Geactualiseerd: donderdag 11 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie