Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Tarief thuiskopieheffing verlaagd

door Jeanet Woldring

We hoeven minder heffing te betalen voor thuis kopieën. Per 1 januari zijn de tarieven 30 procent gedaald en er geldt slechts één tarief per voorwerp. Betaalde je voorheen méér als je smartphone meer opslagcapaciteit had, nu is dat onderscheid verdwenen. Wel geldt voortaan een thuiskopieheffing voor e-readers. Welke tarieven worden berekend als je een nieuwe telefoon, pc of tablet koopt?

Waarom thuiskopieheffing?

De thuiskopieheffing werd in 2003 in het leven geroepen om auteurs en artiesten te compenseren voor het kopiëren van muziek en films. Door een uitspraak van het EU Hof van Justitie in april van afgelopen jaar werd duidelijk dat kopieën uit illegale bron niet onder deze regeling vallen. Op verzoek van staatssecretaris Teeven heeft de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding(SONT) zich opnieuw over de thuiskopietarieven gebogen. Op basis van het advies is de AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur) per 1 januari 2015 aangepast.

Hoogte thuiskopieheffing

De tarieven worden € 3,50 voor desktop pc’s, notebooks, smartphones, telefoons met mp-3 speler, tablets, hdd recorders en settopboxen met harde schijf. Portable audio-/videospelers krijgen een
heffing van € 1,40 en € 0,70 voor externe hdd-drives en e-readers. Tenslotte wordt het tarief € 0,02 voor een CD-r en DVD-r . Al deze bedragen zijn exclusief btw. De Nederlandse tarieven liggen aan de onderkant van de tarieven in de ons omringende landen.

Producten Heffing incl. btw
 CD-r 
 DVD
 € 0,02
 E-reader
 Externe HDD-drive
 € 0,85
 Portable audio-/videospeler  € 1,69
 HDD recorder
 Smartphone/telefoon met  MP3-functie
 Tablet
 Desktop PC-notebook/server/mediacenter
 Settopbox met harde schijf
 € 4,24


In de Toestelwijzer op Bellen.com wordt de thuiskopieheffing niet meegenomen in de berekening. Klik je op 'bekijk' dan zie je de thuiskopieheffing in de bestelstraat van de providers, uiteraard inclusief btw.

Met de Thuiskopieregeling blijft de mogelijkheid bestaan om voor jezelf een kopie te maken van een legaal exemplaar van een film, E-book of een liedje zonder daarvoor toestemming te hoeven vragen aan de maker.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie