Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

T-Mobile stopt in 2020 met 2G (GSM)

door Els Werkman Leestijd: 3 minuten

Er staan de komende jaren behoorlijk wat netwerkwijzigingen op de planning. KPN en Vodafone gaan hun 3G netwerken uitschakelen  (respectievelijk januari 2022 en januari 2020). T-Mobile kondigde deze week aan dat zij 15 november 2020 stopt met haar 2G netwerk. Dit netwerk is beter bekend onder de naam van de bijbehorende techniek: GSM. t-mobile.gif

GSM-netwerk

Op het GSM-netwerk kun je bellen en sms'en, voor mobiel internet verkeer is het niet echt geschikt wegens de lage snelheden. Omdat het meeste mobiele verkeer van T-Mobile al plaats vindt via 3G (UMTS) en 4G (LTE) heeft het stoppen (relatief) weinig impact. En, in tegenstelling tot KPN en Vodafone, is er geen M2M verkeer op het 2G netwerk van T-Mobile. De aanbieder ziet daarom weinig bezwaren. Deze beëindiging geldt ook voor Ben en Simpel, deze providers maken gebruik van de netwerken van T-Mobile, waaronder het 2G netwerk.

2g-t-mobile.PNG

Automatisch op 3G of 4G

Nu is het al zo dat de meeste telefoons automatisch overgaan naar 3G of 4G als dat beschikbaar is. Alleen op locaties waar deze frequenties geen dekking bieden zal 2G nog gebruikt worden. Of bij topdrukte, dan worden de kanalen van alle mogelijke frequenties benut. In 2020 zal dat amper meer spelen is de inschatting. Volgens onderzoek van Telecompaper beschikt bijna 90% van de Nederlanders inmiddels over een 4G-telefoon.

Feature phones

Heb je een eenvoudige telefoon, die alleen kan bellen en sms'en, en ben je T-Mobile klant, dan is de kans groot dat je na 15 november 2020 die telefoon niet meer kunt gebruiken. Vooral telefoons die verkocht worden met de titel 'senioren', 'feature' of 'klassiek' gebruiken alleen het 2G netwerk voor de communicatie. T-Mobile klanten met zo'n telefoon (zegt de provider zelf) hebben nog twee jaar om een nieuwe telefoon aan te schaffen. Op de website van T-Mobile is een speciale pagina te vinden met sony-ericsson.gifmeer informatie en een lijst met telefoons die het niet meer gaan doen. Er staan GSM telefoons van Alcatel, Doro, Emporia, Nokia, Samsung en Sony Ericsson op deze lijst. En ja, er zijn nog Sony Ericssons die werken. En dat terwijl dit merk in 2011 van de markt verdween.  Nokia-105.jpg

De keuze van T-Mobile lijkt wat onorthodox omdat er nog steeds nieuwe GSM telefoons op de markt verschijnen, vorig jaar de Nokia 105 bijvoorbeeld. En er zijn aanzienlijke voorraden van dit soort telefoons. Bovendien is er toch echt een markt voor eenvoudige telefoons. Mensen die om wat van reden dan ook geen mobiel internet wensen te gebruiken bijvoorbeeld, of mensen die moeite hebben met touchscreens. Je hebt nog twee jaar om te kiezen voor de aanschaf van een nieuwe (eenvoudige) telefoon of je zou kunnen overstappen naar aanbieders op de netwerken van KPN en Vodafone. Daar blijft 2G voorlopig beschikbaar. In onze toestel vergelijking kun je onder 'Overige keuzes' filteren op 'Niet-smartphone'. Je kunt dan zien welke eenvoudige telefoons momenteel verkocht worden.

Geactualiseerd: donderdag 28 mei 2020

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie