Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

T-Mobile past smartphones automatisch aan

T_Logo_3c_p.jpgConsumenten die een T-Mobile simkaart in hun smartphone plaatsen ontvangen ongevraagd aanpassingen op hun smartphone. Dit stelt de Consumentenbond. Zij denken dat de provider de informatieplicht uit de Telecomwet overtreedt. Daarom hebben ze de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gevraagd om dit te onderzoeken.

Zichtbare en onzichtbare aanpassingen

Consumenten ontvangen zichtbare en onzichtbare aanpassingen op hun smartphone. De zichtbare aanpassingen zijn een roze T-Mobile startscherm, ringtone, bookmarks, een homepage in de Android-browser,  apps van partners en netwerkoptimalisaties. De onzichtbare elementen zijn instellingen voor NL-alert en het toekomstige bellen via 4G. NL-alert staat bijna op alle toestellen goed ingesteld, hiervoor is geen providerupdate nodig.

Opgedrongen

Alleen bij de apps wordt om toestemming gevraagd en alleen die zijn te verwijderen. Volgens de Consumentenbond is dit in strijd met de Telecomwet, die informatie- en toestemmingsverplichtingen voorschrijft.

Future of Customization

Volgens de consumentenorganisatie experimenteert T-Mobile met wat de provider de 'toekomst van customisatie' noemt. Smartphones voeren aanpassingen door zodra je er een simkaart van T-Mobile in plaatst, waarmee ze in feite worden gebrandmerkt als T-Mobile-toestel, zegt de Consumentenbond. Het maakt hiervoor niet uit wáár de smartphone gekocht is.

Getroffen telefoons

Om telefoons aan te passen werkt T-Mobile samen met Samsung, LG en HTC. Deze fabrikanten hebben in de software van hun smartphones een systeem draaien dat registreert van welke provider de simkaart is. Bij een simkaart van T-Mobile of Ben controleert en updatet het systeem de software indien mogelijk. Ben maakt gebruik van het T-Mobile netwerk.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie