Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

T-Mobile: landelijke dekking 5G

door Els Werkman

t-mobile-5g-landelijk-dekkend-27-10-2020.pngT-Mobile biedt vanaf vandaag landelijk 5G-dekking. Dat is heel snel gedaan, want de multibandveiling was in juli 2020. T-Mobile had al veel voorbereid en kon dus meteen uit de startblokken. Met als resultaat dat T-Mobile als eerste netwerkprovider landelijke dekking voor 5G heeft.

Landelijke dekking: 'dit is pas het begin'

T-Mobile mag het landelijke dekking noemen. Want 90% van de inwoners van Nederland woont in het 5G-dekkingsgebied van T-Mobile. Let op, dat wil niet zeggen dat 90% van het Nederlandse grondgebied 5G-dekking heeft. T-Mobile deed bij de fusie met Tele2 de belofte voor het einde van 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk aan te bieden. En dat is gelukt. De provider zegt zelf dat dit pas het begin is.

Het gaat hier overigens om een eerste versie van 5G. De provider maakt gebruik van de frequenties die tijdens de multibandveiling zijn verkregen, waaronder de 700 Mhz frequentieband. Daarmee wordt een relatief kleine snelheidsverhoging bereikt, waardoor 4G en 5G op dit moment nog niet zo veel van elkaar verschillen. Daar is de 3,5 GHz-frequentieband voor nodig, die naar verwachting in 2022 wordt geveild. Het Ministerie van Defensie gebruikt deze band nu nog voor het 'afluisterstation' in Burum. Zelf zegt T-Mobile over de snelheid: '5G maakt het ook mogelijk om op drukkere plaatsen toch hogere snelheden te realiseren.' 
T-Mobile 5G landelijke dekking

Toppositie dataverkeer

Vijftig procent van het Nederlandse mobiele dataverkeer wordt inmiddels afgehandeld op het T-Mobile netwerk (en op het 4G netwerk van dochter Tele2). Onafhankelijk onderzoek heeft het mobiele netwerk van T-Mobile vier jaar achtereen getest als het beste netwerk van Nederland. Het laat daarmee de andere netwerkproviders, KPN en Vodafone, achter zich. De kwaliteitsverschillen zijn overigens zeer klein. Alle Nederlandse netwerken scoren meer dan 90 van de 100 punten in het leidende onderzoek op dit gebied.

5G gebruiken

T-Mobile mag dan landelijke dekking hebben, ook Vodafone en KPN bieden hun klanten toegang tot 5G. Wanneer deze providers dit landelijk gaan aanbieden, is nog niet bekend. Wil je 5G kunnen gebruiken dan heb je een geschikt abonnement nodig en een 5G-ready telefoon. In onze vergelijker herken je geschikte abonnementen en toestellen aan het 5G labeltje. Je kunt in de filters ook zelf kiezen voor 5G. We hebben een speciale vergelijking met 5G abonnementen met toestellen en eentje met sim only abonnementen. Op dit moment verkopen alleen KPN, T-Mobile en Vodafone 5G-abonnementen. Andere partijen zullen later volgen. Er is nog geen prepaidpakket met 5G.

Els Werkman

Sitemanager Telecom
Els Werkman
Ik ben Els. Sinds 2008 werk ik voor de Bencom Group. Mijn specialisme is telecommunicatie, vandaar dat je mijn naam ziet terugkomen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken. Sinds 2018 ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorgverzekeringen zodat ik jou deskundig mag adviseren.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie