Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

T-Mobile koopt Telfort-frequenties van KPN

Leestijd: 2 minuten

KPN is van plan een deel van de GSM-frequenties van dochter Telfort aan T-Mobile te verkopen. Het telecombedrijf integreert de netwerken van Telfort en KPN waardoor de Telfort-frequenties deels overbodig worden. Dat liet KPN dinsdag weten.

900 en 1800 GSM-frequenties 
De overdracht betreft een bandbreedte van 5 megahertz in het 900 megahertz-spectrum. Over de prijs van de transactie, die op 1 september 2007 moet plaatsvinden, geeft KPN geen informatie.  

In 1998 is Telfort als één van de twee hoogste bieders op een veiling van landelijke GSM vergunningen in het bezit gekomen van het gebruiksrecht van de 15 MHz DCS 1800- en  5 MHz GSM-frequenties. Telfort heeft daar toen de lieve som van 545 miljoen gulden voor neergeteld. Ook Orange heeft destijds enkele van dergelijke frequenties gekregen. T-Mobile kocht alleen 1800-licenties.

Voor- en nadelen  
Het voordeel van de 1800-frequenties is de betere spraakkwaliteit maar daar staat tegenover dat 1800 MHz een minder groot bereik heeft waardoor '1800-operators' meer cellen in hun netwerk moeten bouwen. Verder hebben deze frequenties een mindere binnendekking.

Met de overdracht krijgt T-Mobile de gelegenheid om het 900 spectrum te gebruiken in haar eigen netwerk. De operator kan hiermee de dekking verbeteren, vooral binnenshuis en in landelijke gebieden. Uit het Nationale Frequentieregister waar bijgehouden wordt voor welke frequentieruimtes en voor welke duur vergunningen zijn verleend, blijkt, dat het om een licentie gaat die geldig is tot 2013.

Toestemming
Het ministerie van Economische Zaken moet nog toestemming geven voor de overdracht van de frequenties. Telfort werd vorig jaar overgenomen door KPN.

Geactualiseerd: dinsdag 16 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie