Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

T-Mobile en Vodafone starten 'Internet of Things'-netwerk

door Marit Veldkamp

t-mobile nb-iot.jpgInternet of Things, je hoort het steeds meer. KPN was in juli landelijk dekkend met het LoRa netwerk. Nu komt T-Mobile met Internet of Things, genaamd NB-IoT, dat in 2017 landelijk dekkend moet zijn. Ook Vodafone wil volgend jaar zo'n landelijk netwerk uitrollen. Wat is het en wat kun je ermee?

T-Mobile

T-Mobile begint volgende week met het introduceren van zijn 'Internet of Things'-netwerk in de grote steden Den Haag, omgeving Schiphol, Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam. In 2017 moet het product landelijk dekkend zijn. Hiermee reageert het telecombedrijf op de introductie van LoRa van KPN afgelopen juli, waar wij eerder al over schreven. De komende periode test T-Mobile samen met een aantal bedrijven hoe zich dit verder kan ontwikkelen.

Wat is NB-IoT?

T-Mobile maakt gebruik van de technologie NB-IoT. Dit betekent 'Narrow-Band Internet of Things'. Het zijn netwerken met een geringe bandbreedte wat ideaal is voor producten die maar een kleine hoeveelheid informatie versturen. Hierdoor vraagt het minder van de accu van het desbetreffende product. Doordat de sensoren efficiënter werken, zijn de kosten voor stroomverbruik en hardware lager, maar het signaal is veel sterker dan dat van GSM. Het is een nieuwe manier van communiceren tussen ‘dingen’. Alledaagse objecten kunnen hieraan verbonden worden, hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan slimme parkeergarages, fietsen en thermometers.

KPN voltooide deze zomer het eerste landelijk dekkende Internet of Things-netwerk, maar gebruikt daarvoor de technologie LoRa (Long Range Wide Area).

Vodafone

Maar niet alleen T-Mobile maakte haar plannen bekend voor de introductie, ook Vodafone gaat het netwerk in het eerste kwartaal van 2017 uitrollen. Het plan van Vodafone is om landelijke dekking uit te rollen in Nederland, Ierland, Spanje en Duitsland. Het is voor het bedrijf slechts een simpele software update van de huidige 4G basisstations, waardoor het product zeer snel kan worden geïntroduceerd. Het bedrijf stelt zich dan ook ten doel om in 2020 complete wereldwijde dekking te hebben.

Marit Veldkamp

Accountmanager
Marit Veldkamp
Ik ben Marit, sinds 2016 werkzaam bij de Bencom Group. Als accountmanager ben ik verantwoordelijk voor de externe contacten met onder andere telecomproviders, daardoor ben ik goed op de hoogte wat er speelt in de markt. Daarnaast houd ik mij samen met mijn collega's bezig met de Telecomwebsites om jou van de meest actuele vergelijkingen te kunnen voorzien!
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie