Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

T-Mobile doet aanval op vaste telefoonlijn

door Jeanet Woldring Leestijd: 5 minuten

T-Mobile opent de aanval op de vaste lijn van KPN. Vanaf 3 oktober introduceert deze aanbieder onder de naam ’T-Mobile Thuis’ een nieuwe dienst die de vaste telefoon thuis overbodig moet maken. Hiermee kunnen abonnees thuis vanaf hun eigen mobiele telefoon automatisch voordelig bellen naar vaste nummers in Nederland en naar nummers in het buitenland.

Voor slechts €6,95 per maand extra krijgen bezitters van een T-Mobile Relax of Flex abonnement deze mogelijkheid. Daarbij worden bijna dezelfde tarieven gehanteerd als KPN voor bellen van vast naar vast in rekening brengt. Bovendien kan men tegen concurrerende tarieven bellen naar vaste en mobiele nummers in het buitenland.

Niek Jan van Damme, algemeen-directeur T-Mobile Nederland, verwacht dat nog meer mensen nu hun vaste telefoon thuis de deur uit zullen doen. Hij benadrukt de eenvoud van de nieuwe dienst. Hierbij zijn immers geen ingewikkelde verbindingen nodig via kastjes naar het internet. Ook vergeleken met gecombineerde aanbiedingen van televisie, breedbandinternet en telefonie (Triple Play) is T-Mobile Thuis aanzienlijk minder gecompliceerd, aldus Van Damme. Hij is ervan overtuigd dat de nieuwe dienst er mede voor kan zorgen dat T-Mobile de nummer twee op de Nederlandse markt  wordt.

Ben Woldring van Bellen.com noemt deze nieuwe dienst met name interessant voor kabelinternetters en mensen zonder internetaansluiting. Voor hen wordt het nu nog aantrekkelijker de vaste telefoonlijn thuis op te geven. Bovendien komt er voor mensen die een gecombineerd pakket van internet en bellen overwegen zoals KPN InternetPlusBellen, nu een goed alternatief. Wel moet men zich realiseren dat gebeld worden duurder is. Ook kunnen andere huisgenoten niet gebeld worden, als degene met het mobieltje 'de hort op' is.

Van Damme verwacht een grote publieke belangstelling. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel mensen thuis liever met hun mobieltje bellen, maar dat niet doen vanwege de hoge gesprekstarieven van mobiel naar vast. Bovendien vindt bijna driekwart van de huishoudens de abonnementskosten voor vaste telefonie niet meer in verhouding staan tot het gebruik. Een op de drie huishoudens in het bezit van minimaal één mobiele telefoon en een vaste telefoonaansluiting wil binnen twee jaar volledig overstappen naar mobiel. Verder blijkt uit ervaring dat 40 procent van de telefoongesprekken thuis met de mobiele telefoon worden gevoerd.

Het netwerk van T-Mobile markeert het contractadres van de klant als diens thuisadres. Zodra deze thuis begint te bellen, profiteert deze automatisch van de voordelige tarieven. Elk ‘T-Mobile Thuis’gesprek wordt voorafgegaan door een ‘piep’ om aan te geven dat de goedkopere tarieven ingaan. Dit kan ook gebeuren wanneer de gebruiker dicht in de buurt van zijn huis is, bijvoorbeeld in een café aan de overkant van de straat of bij de buren. De klant hoeft dus niet meer na te denken over welke telefoon hij gebruikt. Bij een mobiel netwerk is namelijk precies te zien vanuit welke locatie’ iemand belt. De thuiszone wordt vastgesteld aan de hand van een bepaald aantal masten.     

De extra abonnementskosten van T-Mobile Thuis betaalt de abonnee bovenop de kosten van diens huidige abonnement. De telefoonkosten per minuut bedragen bij het bellen naar vaste nummers in daluren 2 eurocent per minuut. In piekuren is men 4 cent kwijt en het starttarief bedraagt 6 cent. Deze minuten kunnen niet uit de bundel worden gehaald, maar dat is juist gunstig. Bij een Relax-belbundel betaalt men namelijk geen abonnementskosten, maar worden vooraf belminuten ingekocht. Voor €26,50 zijn dat 200 minuten. Per minuut is dat ruim 13 eurocent.  

Bij Flex gaan de gesprekskosten thuis juist wel van het beltegoed af, omdat het hier om een geldbundel gaat en niet om een hoeveelheid minuten. Ben Woldring vindt ‘T-Mobile Thuis’ daarom het beste combineren met Flex. De ‘vaste net’ tarieven die TMobile hanteert, zijn niet exact dezelfde als die van KPN, maar liggen wel dicht in de buurt. Woldring: ,,Buiten de regio scheelt het niet veel. Binnen de regio is KPN percentueel gezien een stuk gunstiger, maar je moet wel heel veel bellen om het verschil in de portemonnee te merken.” 

Echt enthousiast is Bencom over de tarieven voor bellen naar het buitenland. T-Mobile hanteert hier ongeveer dezelfde prijzen als de zogenoemde ‘carrier pre-select’ aanbieders als Tele 2, Scarlet en Pretium. Dat betekent vanuit huis met je mobiel voor 5 cent per minuut bellen naar België, Frankrijk, de Verenigde Staten en vele andere landen. Normaal betaal je voor dat soort gesprekken al gauw een euro per minuut. De tarieven die T-Mobile Thuis hanteert voor bellen naar vaste nummers in Nederland, zijn in daluren zo’n 60 procent en in piekuren zo’n 80 procent lager dan bij normale mobiele abonnementen.

T-Mobile benadrukt in haar actie sterk dat de vaste telefoonaansluiting nu de deur uit kan. T-Mobile Thuis zal wat dat betreft echter moeten concurreren met gecombineerde pakketten van breedband-internet en bellen. En ondanks de negatieve geluiden neemt belangstelling daarvoor met de dag toe. Voor ADSL-gebruikers is TMobile Thuis minder gunstig omdat bij deze vorm van breedband altijd een vaste aansluiting nodig is. Naar verwachting zullen ook andere mobiele operators het voorbeeld van T-Mobile volgen en het thuisbellen goedkoper maken.

Bron: de Telegraaf (betaalde toegang)

Geactualiseerd: vrijdag 24 januari 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie