Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Column: Sudoku en de Bijbel als gevaarlijke binnendringers

door Erwin Boogert Leestijd: 3 minuten

Smartphone_boefproof.jpgWe leven in een superspannende tijd waarin we ooggetuige zijn van technologische ontwikkelingen met gigantische impact. Maar het wordt ook tijd voor een pas op de plaats om na te denken over of en hoe gevaarlijk nieuwe apps kunnen zijn.

Een kwart van de tienermeiden heeft wel eens een naaktfoto van zichzelf gemaakt en een op de vijf heeft die doorgestuurd, meestal aan een vast vriendje. Dit blijkt uit een onderzoek van Girlscene.nl onder drieduizend respondenten. Het merendeel heeft er ook totaal geen moeite mee dit te doen, want heeft er geen slechte ervaringen mee. 

Wie een smartphone heeft, heeft eigenlijk al het grootste deel van zijn private levenssfeer opgegeven. Het verschil tussen deze groep en de tienermeiden, is dat de meiden het bewuster doen, wellicht de gevolgen niet goed overziend, dan de smartphonegebruikers. Voorbeeldje? Van veel mensen met een Google-account wordt keurig bijgehouden waar ze wanneer waren. Van minuut tot minuut. Kijk maar. Maar is iedereen zich daarvan bewust?

Dan nog, dit is iets waar je - meer of minder bewust - toestemming voor hebt gegeven. De afgelopen maanden werd echter ook duidelijk dat behalve apps ook je gewone huishoudelijke apparatuur meeluistert. En dát gebeurt toch echt niet op een legale manier. Een greep uit het nieuws van afgelopen weken: koptelefoons Bose horen meer dan gewenst, zelfs als ze uitstaan kunnen smart-tv’s voor de NSA afluisteren en Nep Android-update blijkt sms-spion.

Die laatste is een wolf in schaapskleren die je vaker ziet. Een app belooft het ene te doen, maar doet ook het andere. Denk aan de bijbelapp die toegang tot je adresboek wil voordat je hem kunt installeren, of het Sudokuspelletje dat je locatie wilt weten of de nieuwsapp die toegang tot je microfoon wilt. 

Een ander voorbeeld vind je bij Facebook. Heb je wel eens gekeken hoeveel apps toestemming hebben om je accountinformatie te gebruiken? Superhandig, voor adverteerders. Want in al die apps mogen ze reclameboodschappen tonen die past bij jouw profiel. En díe profieldata verzamelen ze onder andere via al die websites met dat onschuldig ogende duimpje omhoog dat je misschien toch nooit gebruikt. Maar Facebook gebruikt het wel. Altijd. Bij iedere paginaweergave. Om op basis van je surfgeschiedenis een persoonsprofiel te bouwen. Niets illegaals aan trouwens, maar het is zeker geen algemeen bekende informatie.

Het punt van al deze voorbeelden is niet dát er mee- en afgeluisterd wordt. Veel belangrijker is nog, dat er veel te weinig over wordt gesproken. Niet op verjaardagen en fuifjes, niet op school, niet op het werk en zelfs amper in de Tweede Kamer. Het aantal goed ingevoerde parlementariërs is op één hand te tellen. Schandalig eigenlijk.

Er is amper een publiek debat over digitale privacy. Is dat nu echt nodig? Ja, dat is het. Goed voor je hoofd en voor je grip op en begrip van de toekomst. Er wordt namelijk nu al gesproken over het downloaden van je herinneringen naar de cloud. Het blijft zelfs niet enkel bij praten. Elon Musk, je weet wel die van Paypal, Tesla, SpaceX en The Boring Company, startte onlangs het nieuwe bedrijf Neuralink. Neuralink wil de fysieke connectie gaan maken tussen mens en machine. Je lichaam als app op het netwerk. Of misschien toch andersom? 

Zet eens een boompje op en je telefoon uit.

Geactualiseerd: dinsdag 23 juni 2020

Erwin Boogert
Erwin Boogert Columnist

Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bellen.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.