Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Standaardbeveiliging Android-smartphones werkt slecht volgens Consumentenbond

door Marit Veldkamp Leestijd: 1 minuut

google-play-protect-niet-veilig.PNGDe standaardbeveiliging van Android beschermt telefoons slecht tegen foute apps en phishing. Dat concludeert de Consumentenbond na onderzoek. 

Test beveiligingsapps en ingebouwde beveiliging van Googleplay-protect.PNG

De Consumentenbond testte 21 gratis en betaalde beveiligingsapps (van 7 tot 40 euro per jaar) en de ingebouwde beveiliging van Google (Play Protect, en Safe Browsing). Play Protect blokkeert volgens de Consumentenbond slechts 56% van de 2000 malafide apps. De gemiddelde beveiligingsapp doet dat een stuk beter en blokkeert 89%. 

Geen bescherming tegen phishing

Safe Browsing presteert volgens de Consumentenbond nog slechter. De functie moet Chrome, de standaardbrowser in Android, beschermen, maar blokkeerde geen enkele van de 250 geteste phishingwebsites. Dat is een risico, omdat phishing op smartphones toeneemt en moeilijker te doorzien is dan op een computer. 

Installeer goede beveiligingsapp

De bond raadt Android-gebruikers aan om een goede beveiligingsapp te installeren. Dat is belangrijk voor bescherming tegen phishing en als je regelmatig nieuwe of onbekende apps installeert. Een voorbeeld is de betaalde versie van Eset. Deze app kwam als de 'Beste uit de Test' en blokkeerde 91 procent van de malafide websites. 

Het volledige onderzoek staat in de Digitaalgids van januari.

Geactualiseerd: woensdag 25 maart 2020

Marit Veldkamp
Marit Veldkamp Accountmanager

Marit is sinds 2016 werkzaam bij de Bencom Group. Als accountmanager is zij verantwoordelijk voor de externe contacten met onder andere telecomproviders, daardoor is ze goed op de hoogte wat er speelt in de telecommarkt. Daarnaast houdt Marit zich samen met haar collega's bezig met de content op de telecomwebsites zoals bellen.com en internetten.nl om jou van de meest actuele informatie te voorzien.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.