Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Smartphone onder het fietsen verboden

door Anniek Kruijer Leestijd: 2 minuten

Appen op de fiets wordt verboden. Wie met de fiets stilstaat mag wel handmatig gebruik maken van een mobiele telefoon. Het gaat om een nieuw wetsvoorstel van ministers Grapperhaus en Van Nieuwenhuizen. Smartphones gebruiken achter het stuur is al verboden, maar gebruik tijdens het fietsen was een uitzondering vanwege de lagere snelheid.

whatsapp-verbod-fiets.png

Sociale media

Door de opkomst van sociale media kijken fietsers vaker naar hun telefoon dan ooit. De kans op een ongeluk stijgt flink door het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer, blijkt uit onderzoek. Bij twintig procent van ongevallen met fietsers tussen de 12 en 14 jaar spelen smartphones een rol.

Mobiel elektronisch apparaat

In het voorstel staat dat het per 1 juli 2019 verboden wordt 'om tijdens het besturen van alle voertuigen (dus inclusief de fiets) een mobiel elektronisch apparaat vast te houden'. Ook trambestuurders en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen vallen hieronder. Het verbod spreekt niet langer van een mobiele telefoon, maar van mobiele elektrische apparaten. Daar vallen smartwatches dus ook onder. Of oordopjes met daarop een slimme assistent ook mobiele elektrische apparaten zijn, is de vraag. 

Boete

De hoogte van de boete voor telefoongebruik op de fiets moet nog worden vastgesteld. Voor automobilisten staat nu een boete van 230 euro. Het is al sinds 2002 verboden om tijdens het rijden van een motorvoertuig, bromfiets of gehandicaptenvoertuig een mobieltje vast te houden. Sinds 2009 geldt het ook voor snorfietsers. Fietsers vielen hier buiten omdat er minder kans op een ongeluk was.

Geactualiseerd: donderdag 27 september 2018

Anniek Kruijer
Anniek Kruijer Content marketeer

Ik ben Anniek, tot januari 2019 medewerker van de Bencom Group. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.