Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Smart kiezers slimme kiezers?

Is het u ook opgevallen dat in de race om de gunst van de nieuwe klant, vaste klanten bij Orange inmiddels ver achtergesteld worden t.o.v. prepaidklanten? Dit mailt een Bellen.com bezoeker en suggereert dat het misschien een leuk onderwerp voor deze website is.

Bellen.com vindt het interessant genoeg om uit te zoeken of de bewering waar is. Per slot van rekening staat de Belwijzer ons ter beschikking die in enkele muisklikken veel belprofielen in beeld brengt.  

De trouwe Orangebeller vervolgt: "Ons gezin heeft o.a. 3 prepaid Orange ready, 2 prepaid ( Orange Smart 15 ) en 2 ( Orange Free 20 en Free 60 ) abonnementen en de tarieven zijn nu helemaal krom. Mijn vrouw met een Free 20 betaalt bijna 2 x zoveel als mijn kinderen met een Smart prepaidkaart. En ook mijn € 60 abonnement is slechts goedkoper als ik niet teveel sms het omslagpunt is echter al na een paar sms-jes bereikt. Mijn voornemen is dan ook om alle abonnementen per z.s.m. om te zetten naar een Smart abonnement. Of om naar een andere provider op zoek te gaan wat ik wel enigszins betreur gezien de geweldige service van Orange en de: wat je betaald hebt blijft van jou filosofie. Ik verwacht dat ik word beloond voor een abonnement en niet dat ik achtergesteld word t.o.v. een prepaid service."

Hij laat vervolgens in een tarievenoverzichtje zien dat zijn kinderen met Smart goedkoper uit zijn:

Orange Smart €15   Free €20  Free €60
bellen naar mobiel
per minuut 
 €0,22  €0,28  €0,18
sms per bericht  €0,08  €0,22  €0,22

Hoewel nagenoeg op het eerste gezicht te zien is dat de bewering juist is, kan men voor een exact oordeel toch beter de Belwijzer voor mobiel beladvies raadplegen.  Bovendien is dan in één oogopslag te zien of het voornemen om van abonnementssoort óf van provider te wisselen wel zo verstandig is. 

We namen de proef op de som door enkele keren de Belwijzer* in te vullen met een belgedrag van een weinigbeller, een veelbeller en een beller die ook veel sms-berichten verstuurt. Wat bleek? Bij alle aanbieders is iemand die 30 minuten per maand belt en 30 sms'jes verstuurt, het voordeligst uit met prepaid! Bij 60 minuten bellen per maand komen Telfort en KPN het voordeligst uit de bus met een abonnement. Kiest men met dit belgedrag toch voor Orange, dan is men met Smart inderdaad goedkoper uit dan met Free. Bij 120 minuten bellen en 120 sms'jes per maand is met het beste uit met een Telfort of Hi abonnement en komt Orange Smart pas op de dertiende plaats. Bij 300 minuten bellen en 30 sms'jes per maand kan men het voordeligst een abonnement van respectievelijk Telfort, T-Mobile of Vodafone nemen.

Conclusie: Beter kiezen is knap lastig, maar voor veel bellers kan de uitzoekerij renderen. Als variant op de uitspraak in de voorlaatste Consumentengids: voor veelbellers kan de uitzoekerij renderen. 

* De Belwijzer  berekent de kosten aan de hand van de actuele prijzen van de vermelde pakketten, het opgegeven belgedrag en de door Bellen.com gestelde aannames.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie