Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Slim omgaan met je mobiel op vakantie!

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Met de vakantie voor de deur doemt weer de vraag op hoe je hoge roamingkosten kunt voorkomen.  Hoe kun je je smartphone ook in het buitenland op een betaalbare manier gebruiken? Bellen.com neemt de buitenlandbundels van KPN, Vodafone, T-Mobile en Telfort onder de loep en geeft tips als je bij een provider zit die niet zulke voordeelbundels aanbiedt.

Hoe werkt mobiel bellen en internetten in het buitenland?
Bij je mobiel abonnement heb je hoogstwaarschijnlijk een bundel met belminuten, sms’jes en MB's. Zodra je de grens overgaat, verliezen deze bundels hun waarde. Vanaf dat moment betaal je voor elke minuut, sms en MB, ook als je gebeld wordt! In het buitenland maak je namelijk gebruik van een netwerk van een provider van dat land. Die berekent kosten aan jouw Nederlandse provider, welke aan jou doorberekend worden. En dat is duur! Bij internetten word je gewaarschuwd zodra je de limiet van 60,50 euro bijna hebt bereikt. Bij bellen is er geen limiet en dus ook geen waarschuwing dat je kosten hoog oplopen.

Roamingkosten
De kosten die je maakt bij de buitenlandse provider worden 'roamingkosten' genoemd. Dit jaar zouden de roamingkosten helemaal afgeschaft worden, maar dat plan lijkt niet door te gaan.  Wel geldt er een maximumtarief voor bellen binnen Europa. Bellen vanuit een ander EU land kost 23 cent per minuut, gebeld worden 6 cent per minuut, sms'en 7 cent per bericht en internetten 24 cent per MB.

Buitenlandbundels
KPN, Vodafone, T-Mobile en Telfort bieden zogenaamde ‘buitenlandbundels’ waarmee je goedkoper kunt bellen, internetten en sms’en in het  buitenland. Klik op de logo van de aanbieder om te zien welke bundels er worden aangeboden. Wij hebben hiervoor het land België gebruikt als EU-land. Uiteraard kun je zelf gemakkelijk je vakantieland invullen.

Andere provider?

Ben je klant bij een kleinere provider zoals bijvoorbeeld Ben, hollandsnieuwe, Simpel of Lebara dan kun je geen gebruik maken van buitenlandlandbundels. Hiervoor gelden de normale roamingtarieven. Wil je toch goedkoper bellen en internetten in het buitenland, dan zou je een prepaid simkaart  van een van de grote providers aan kunnen schaffen, want hun buitenlandbundels blijken ook vaak beschikbaar te zijn voor prepaidklanten. Of je koopt een simkaart in het buitenland. Hierover lees je meer in het artikel 'mobiel bellen in het buitenland’.

Alternatieven
Wil je helemaal geen internetkosten, dan kun je roaming beter helemaal uitzetten op je telefoon. Wanneer er in een hotel, camping of restaurant wifi wordt aangeboden, kun je deze inschakelen. Dit is vaak gratis, soms tegen betaling. Een ander alternatief is om goed uit te zoeken hoeveel data verschillende apps gebruiken, en alle dataslurpers uit te schakelen. Whatsapp is bijvoorbeeld prima te doen, terwijl filmpjes op Youtube kijken een dure grap wordt. Daarnaast zijn er verschillende apps waarmee je ook kunt bellen zoals Skype, Hangouts, RangCredible, Voip Buster en de Ziggo Bapp. Via een app bel je voor een paar cent per minuut met vaste of mobiele nummers in de meeste landen. Vanuit welk land je belt, maakt niet uit. Let wel op, de gesprekskwaliteit van een bel-app is alleen goed als de internetverbinding stabiel is.

Ga je binnenkort op vakantie, lees dan onze roamingtips en raadpleeg de checklist

Geactualiseerd: dinsdag 23 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.