Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Skype: in nabije toekomst geen mobiele variant

3 reacties

De telefoniewereld is nog niet klaar voor mobiele internettelefonie. Mobiel internet is daarvoor nog veel te duur. Dat liet Skype woensdag weten tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas, meldt persbureau Reuters.

Op het gebied van mobiele technologie gaat er de komende jaren echter wel veel veranderen. Nu zijn daar al de eerste signalen van zichtbaar. De toekomst ligt in de verdergaande integratie van internet met mobiele telefonie. Het gebruik van mobiel internet is de laatste jaren al toegenomen door de komst van smartphones en PDA's die daar meer geschikt voor zijn. Uiteindelijk is het de bedoeling dat elk gesprek via het internet gevoerd zal worden.

Mobiele internettelefonie 
Nu nog wordt elk telefoongesprek en elk sms'je onafhankelijk afgerekend, uiteindelijk blijft er alleen een data abonnement over waarbij onbeperkt gebruik mogelijk is, zoals het nu al het geval is bij breedbandinternet. Elk gesprek zal dan via VoIP worden afgehandeld, waardoor men rechtstreeks op het internet zit. Zo heeft Nokia aangekondigd diensten als Skype op de telefoon aan te bieden, zoals eerder op deze site te lezen was.

Skype: telefoniewereld is er nog niet rijp voor
Skype stelt echter dat de telefoniewereld nog niet klaar is voor mobiele internettelefonie. Mobiel internet is daarvoor nog veel te duur. De techniek is er, maar belbedrijven willen er niet aan. Skype maakt software waarmee via internet kan worden gebeld. Een telefoontje naar een andere Skype-gebruiker is gratis. Bellen naar andere nummers, vast of mobiel, kan ook. Skype rekent daarvoor scherpe tarieven en de consument heeft het traditionele telefoonbedrijf niet meer nodig.

Software voor mobieltjes
Skype heeft ook software voor mobieltjes waarmee telefoontjes afgehandeld kunnen worden via het mobiele internetnetwerk van telefoonmaatschappijen. Dat blijkt lastig. Voordeel van 'skypen' zijn de lage kosten. Voor de internetverbinding in huis betaalt de consument toch al een vast bedrag per maand aan de internetprovider.

De meeste belbedrijven rekenen voor mobiel internet echter nog geen vast bedrag per maand of hanteren torenhoge abonnementskosten.* (Gunstige uitzondering is T-Mobile met web'n'walk, waarmee je voor € 9,50 per maand onbeperkt kunt internetten op je mobiele telefoon, waarbij nog wel een mobiel abonnement nodig is)  

De hoogte van de maandelijkse nota hangt in de meeste gevallen, net als bij mobiel bellen, af van het gebruik. Veel is duur, weinig is goedkoop. Dat maakt bellen via mobiele internetverbindingen nog te duur voor een doorbraak op korte termijn. De consument kan niet zoals thuis om de rekening van telefoonbedrijven heen.

In sommige landen kan het wel. In Engeland rekent 'operator 3' een maandelijks bedrag voor onbeperkt mobiel internet en Skype heeft voor een nokiatelefoon software ontwikkeld dat op het netwerk van 3 kan worden gebruikt. Mobiel bellen via Skype kan overigens al wel met een speciale wifi-telefoon op een hotspot waar mobiel internet wordt aangeboden. Maar zonder hotspot zijn die telefoons onbruikbaar.

Zie ook: Uitlleg Mobiel Internetten en Tariefvergelijking Mobiel Internetten* en WiFi

Reacties (3)

Geplaatst door: j ()

ik kan nergens vinden wat het nu kost om te bellen via skype vanaf je pc naar mobiel.
Waar vind ik dat?

Geplaatst door: Sunny Boy ()

Met JAJAH wordt mobiel bellen goedkoper, vooral in het buitenland.

Bij je mobiele abonnement heb je wel een gprs (internet) account (bundel) nodig. Dit kost bij Orange bijvoorbeeld é 6 euro per maand (hiervoor kun je dan tot 25 MB mobiel internetten (binnen Nederland). Bij meer dan 25 MB kost het é 3 per MB extra).
Bij een abonnement van Orange kost internetten in het buitenland é 15 per MB, verrekend per 25 KB.
Behoorlijk prijzig dus, ECHTER:

Bij het bellen met JAJAH is het verbruik in ontvangen (is gedownloadde) Bytes ongeveer 750 Bytes per minuut (de 500 Bytes voor het uploaden worden (bij Orange althans) niet in rekening gebracht).

JAJAH berekent bij bellen van Frankrijk naar Italié vanaf je mobieltje naar een vast land nummer ongeveer é 0,18 per minuut en naar een mobiel nummer ongeveer é 0,30.
Bij bellen vanuit Italié naar Nederland respectievelijk ongeveer é 0,18 en é 0,35.

De hierboven genoemde bedragen variéren enigszins per land, maar zijn een goeie richtlijn. Ze gelden ook voor gesprekkn over grotere afstanden, bijvoorbeeld Australié.

Even rekenen:

Bij een GPRS verbruik van 750 Bytes per minuut kunnen met 1 MB dus 1.000.000 / 750 = 1333 minuten worden gebeld. Dat betekend dus é 15 / 1333 = é 0,012 /minuut.
Dit dient dus te worden opgeteld bij de eerdergenoemde kosten van JAJAH, zodat daar dus iets meer dan een cent bij komt!

Verder, LET OP, rekent Orange bijvoorbeeld in het buitenland af per 25 KB (2500 Bytes), dus kun je globaal zeggen dat de startkosten voor een gesprek é 15 * 1.000.000 / 2.500 = é 0,0375.

Al met al niet onaantrekkelijk. Als je dat standaard al niet hebt moet je bij je mobiel provider nog wel betalen voor de mogelijkheid voor gprs (internet).

Vanaf http://www.jajah.com moet je nog wel een (Java) plugin downloaden in je mobieltje. Hoe dat allemaal gaat moet je als je bent geinteresseerd zelf maar uitvinden op de site.
Ze hebben een aantal veel gebruikte mobieltjes getest en goed bevonden. Ik heb het geprobeerd met 2 verschillende mobieltje welke (nog) niet door hun zijn getest en goedbevonden. Op allebij werkt het echter uitstekend.

Geplaatst door: bertus ()

Ik wil het hebben over SKYPE (bellen met vaste telefoon)

Kostte je voor 18 januari een gesprek slechts de belkosten van é 0,021 incl. BTW. Gisteren was ik voor een gesprek van 1 minuut in eigen woonplaats ruim é 0,081 ct. kwijt. Skype is mij kwijt als klant.

Een ordinaire prijsverhoging, immers de meeste klanten hebben weinig contacten met SKYPE deelnemers.

Kunt U hier eens aandacht aan besteden.

met vriendelijke groet, bertus

Opmerking van de redactie op 21-01-2007
Volgens de website van Skype is het nog steeds 0,020 per minuut naar vaste toestellen in Nederland; naar mobiel kost 0,253 c. per minuut! Hoor graag andere ervaringen van skype gebruikers.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie