Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Skype: in nabije toekomst geen mobiele variant

De telefoniewereld is nog niet klaar voor mobiele internettelefonie. Mobiel internet is daarvoor nog veel te duur. Dat liet Skype woensdag weten tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas, meldt persbureau Reuters.

Op het gebied van mobiele technologie gaat er de komende jaren echter wel veel veranderen. Nu zijn daar al de eerste signalen van zichtbaar. De toekomst ligt in de verdergaande integratie van internet met mobiele telefonie. Het gebruik van mobiel internet is de laatste jaren al toegenomen door de komst van smartphones en PDA's die daar meer geschikt voor zijn. Uiteindelijk is het de bedoeling dat elk gesprek via het internet gevoerd zal worden.

Mobiele internettelefonie 
Nu nog wordt elk telefoongesprek en elk sms'je onafhankelijk afgerekend, uiteindelijk blijft er alleen een data abonnement over waarbij onbeperkt gebruik mogelijk is, zoals het nu al het geval is bij breedbandinternet. Elk gesprek zal dan via VoIP worden afgehandeld, waardoor men rechtstreeks op het internet zit. Zo heeft Nokia aangekondigd diensten als Skype op de telefoon aan te bieden, zoals eerder op deze site te lezen was.

Skype: telefoniewereld is er nog niet rijp voor
Skype stelt echter dat de telefoniewereld nog niet klaar is voor mobiele internettelefonie. Mobiel internet is daarvoor nog veel te duur. De techniek is er, maar belbedrijven willen er niet aan. Skype maakt software waarmee via internet kan worden gebeld. Een telefoontje naar een andere Skype-gebruiker is gratis. Bellen naar andere nummers, vast of mobiel, kan ook. Skype rekent daarvoor scherpe tarieven en de consument heeft het traditionele telefoonbedrijf niet meer nodig.

Software voor mobieltjes
Skype heeft ook software voor mobieltjes waarmee telefoontjes afgehandeld kunnen worden via het mobiele internetnetwerk van telefoonmaatschappijen. Dat blijkt lastig. Voordeel van 'skypen' zijn de lage kosten. Voor de internetverbinding in huis betaalt de consument toch al een vast bedrag per maand aan de internetprovider.

De meeste belbedrijven rekenen voor mobiel internet echter nog geen vast bedrag per maand of hanteren torenhoge abonnementskosten.* (Gunstige uitzondering is T-Mobile met web'n'walk, waarmee je voor € 9,50 per maand onbeperkt kunt internetten op je mobiele telefoon, waarbij nog wel een mobiel abonnement nodig is)  

De hoogte van de maandelijkse nota hangt in de meeste gevallen, net als bij mobiel bellen, af van het gebruik. Veel is duur, weinig is goedkoop. Dat maakt bellen via mobiele internetverbindingen nog te duur voor een doorbraak op korte termijn. De consument kan niet zoals thuis om de rekening van telefoonbedrijven heen.

In sommige landen kan het wel. In Engeland rekent 'operator 3' een maandelijks bedrag voor onbeperkt mobiel internet en Skype heeft voor een nokiatelefoon software ontwikkeld dat op het netwerk van 3 kan worden gebruikt. Mobiel bellen via Skype kan overigens al wel met een speciale wifi-telefoon op een hotspot waar mobiel internet wordt aangeboden. Maar zonder hotspot zijn die telefoons onbruikbaar.

Zie ook: Uitlleg Mobiel Internetten en Tariefvergelijking Mobiel Internetten* en WiFi

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie