Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

'Seconden worden minuten bij meeste providers'

door Jeanet Woldring

U bent gemiddeld zo’n 60 procent duurder uit voor mobiel bellen als uw provider per minuut afrondt. Dat beweert Vara's Kassa. Volgens Bellen.com is dit percentage te hoog, al staat als een paal boven water dat u duurder uit bent bij deze afrekenmethode. De Belwijzer houdt rekening met 30 procent. Het loont de moeite deze te raadplegen als u op zoek bent naar een nieuw abonnement. Een juiste keuze bespaart u honderden euro's.

Afrekenen per minuut
Het consumentenprogramma besteedde zaterdag aandacht aan het feit dat Vodafone in navolging van andere telecomproviders per vandaag overgaat tot afrekenen per minuut in plaats van seconde. Kassa liet zien wat voor enorme prijsverhoging dat betekent. 

Een minuut en 1 seconde bellen= 2 minuten betalen
De nieuwe afrekenmethode houdt het volgende in: als u 1 minuut en 1 seconde belt, dan betaalt u voor 2 minuten. U bent daardoor veel sneller door uw belbundel heen dan voorheen en belt zodoende meer buiten de bundel tegen een hoger tarief. 'U koopt dus een aantal belminuten tegen een bepaald bedrag, maar die minuten krijgt u vervolgens niet. Moderne diefstal, waar niemand tegen optreedt,' aldus Kassa.

Het afrekenen per minuut is begin dit jaar doorgevoerd bij nieuwe klanten en bij het verlengen van een contract door KPN, Hi, Telfort en in mei door T-Mobile (deels, alleen bij Relax Online). Per vandaag, maandag 6 september ook door Vodafone.

Bellen.com heeft in februari onderzocht wie van de drie grootste operators de goedkoopste was voor de gemiddelde beller. Dat bleek T-Mobile te zijn voor een 1-jarig abonnement met toestel en Vodafone voor Sim Only. Tijd voor een nieuw onderzoekje nu ook T-Mobile de Relax Online abonnementen per minuut afrekent en Vodafone niet alleen de Sim Only's, maar sinds vandaag ook alle andere abonnementen.

Goedkoopste abonnement
We hebben de Belwijzer Mobiel laten uitrekenen wie van de drie nu de voordeligste keus is voor de gemiddelde beller (280 min.+80 sms+10x voicemail per maand). We keken naar 1-jarige abonnementen. Opnieuw komt T-Mobile met kop en schouders als goedkoopste uit de bus ( € 490), weliswaar bijna 50 euro duurder dan een half jaar geleden. Telfort volgt op de tweede plaats (€ 513). Toen stond de andere KPN dochter Hi hier, nu naar plek 5 gezakt. Vodafone is duurder (€ 576) en  KPN het duurst (€ 607). Voor de gemiddelde beller een verschil van 117 euro op jaarbasis. Het loont dus de moeite om de Belwijzer te raadplegen als u een nieuw abonnement zoekt.

Goedkoopste Sim Only
Kijken we alleen naar de Sim Only's (abonnementen zonder toestel), dan ziet het plaatje er heel anders uit. KPN dochter Telfort  is nu de voordeligste keus (€ 177), gevolgd door Ben (€ 202) van T-Mobile. Daarna volgen Vodafone (Scherp € 260) en T-Mobile Relax (€ 280), terwijl  KPN Bel-Sms Sim Only de rij sluit (€ 378). Tussen de goedkoopste en duurste zit maar liefst 201 euro op jaarbasis! De moeite waard dus om goed te vergelijken alvorens de juiste keus te maken.

Conclusie
De gemiddelde beller (en sms'er) die een 1-jarig abonnement met toestel zoekt, is het voordeligst uit bij T-Mobile. Wie met dit belprofiel een Sim Only abonnement wil, heeft bij Telfort het 'scherpste' tarief. Bellen in Nederland is weliswaar goedkoop in vergelijking tot andere landen, maar het kan dus erg duur uitpakken als u de verkeerde keuzes maakt. 

Conclusie van Kassa is dat u zélf in actie moet komen. "Hebt u een abonnement waarbij per minuut wordt afgerekend, zeg deze op, en kies voor een provider die wel eerlijk is." Bellen.com adviseert gebruik te maken van de Belwijzer die rekening houdt met alle addertjes onder het gras!

Gepubliceerd: zondag 5 september 2010
Geactualiseerd: donderdag 18 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie