Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Ruim de helft zendmasten ondersteunt 5G

door Jeanet Woldring

zendmast.PNGRuim de helft van de zendmasten in Nederland had eind vorig jaar 5G. Dat blijkt uit het maandelijks overzicht van Antennebureau.

Ruim 8000 zendmasten ondersteunen 5G

Er staan nu in totaal 15.747 antenne-installaties* voor mobiele communicatie in Nederland. Het gaat daarbij om zendmasten waarin 2G, 3G, 4G en 5G gecombineerd kunnen worden. Daarvan zijn er 8105 installaties die 5G ondersteunen.

4G dominant5g-zendmast.PNG

Het aantal installaties met 4G overheerst: 96 % van de zendmasten heeft 4G. Ook zien we nog veel 2G, zo'n 93%. Wel neemt dit percentage langzaam af. De hoeveelheid 3G-masten is met  zo'n 63% ongeveer gelijk gebleven. Vrijwel alle masten ondersteunen meerdere netwerktechnieken tegelijk. De combinatie van 2G, 3G, 4G en 5G komt nu het meest voor. Veel masten hebben echter ook een combinatie van 2G, 4G en 5G of 3G, 4G en 5G. Er zijn vier masten in Nederland met alleen 5G aan boord. 

Waar staan de zendmasten?

Het Antennebureau actualiseert dit bestand maandelijks met de nieuwste gegevens van de mobiele operators. In het Antenneregister kun je zien waar in jouw omgeving antennes staan en wat voor antennes dit zijn. Telecombedrijven moeten zich aan regels houden als ze een zendmast willen plaatsen.

* Is een zendmast hetzelfde als een antenne-installatie? Nee, een zendmast is een vrijstaande mast. Meerdere antenne-eigenaren kunnen deze mast gebruiken voor meerdere toepassingen (gsm, UMTS, LTE). In een zendmast hangen meestal meerdere antenne-installaties.

Gepubliceerd: dinsdag 19 januari 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie