Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Roamingtarieven grote providers bekend

Vanaf 1 juli 2009 wordt bellen, sms'en en mobiel internetten opnieuw een stuk goedkoper in het buitenland. De grote providers hebben de tarieven inmiddels bekendgemaakt. De tariefsverlagingen zijn alleen van toepassing op landen binnen de EU. Gaat u op vakantie naar een land buiten de EU? Houd er dan rekening mee dat de tarieven voor bellen hier fors hoger kunnen zijn.

Voicemail ontvangen wordt gratis en afrekenen per minuut verboden. Per 1 juli moeten de gsm-bedrijven na dertig seconden op de seconde precies afrekenen wanneer u belt vanuit de EU. En vanaf de eerste seconde voor gesprekken die u ontvangt. Nu betaalt u ongeveer een vijfde meer dan de werkelijke tijdsduur van de gemaakte of ontvangen oproepen.

Vooral de tarieven voor sms’en in het buitenland gaan drastisch naar beneden. Een sms'je zal vanaf juli 13 eurocent kosten (nu is het vaak het driedubbele). Klanten van KPN profiteren hier nog het meeste van. De prijzen voor het versturen van een sms vanuit een land buiten de EU liggen rond de 50 eurocent. Zie onderstaande tabellen voor de tarieven van de grote providers, die recent bekend geworden zijn.

Tarieven bellen in het buitenland (EU)
Oud tarief Nieuw tarief
KPN € 0,55 € 0,51
Telfort € 0,55 € 0,51
T-Mobile € 0,55 € 0,51
Vodafone € 0,55 € 0,51
(tarieven per minuut)
Tarieven gebeld worden (EU) vanuit Nederland
Oud tarief Nieuw tarief
KPN € 0,26 € 0,23
Telfort € 0,26 € 0,23
T-Mobile € 0,26 € 0,23
Vodafone € 0,26 € 0,23
(tarieven per minuut)
Sms'en in het buitenland (EU)
Oud tarief Nieuw tarief
KPN € 0,55 € 0,13
Telfort € 0,45 € 0,13
T-Mobile € 0,36 € 0,13
Vodafone € 0,42 € 0,13
(tarieven per sms)

De andere aanbieders hebben de (wettelijk verplichte) tariefsverlaging nog niet bekendgemaakt. Kijk, voor u naar het buitenland gaat, goed na op Vakantiebellen.com op welke landen de tariefsverlaging  van toepassing is. Deze landen verschillen namelijk per provider. Zo gelden bij sommigen dezelfde lage tarieven voor niet EU-landen als Zwitserland en Noorwegen. Let echter goed op wanneer u naar Turkije gaat. Dit is bij de meeste providers een duur vakantieland om te bellen! 

Vodafone klanten kunnen gratis gebruik maken van Vodafone Passport. Met deze optie kan voordelig gebeld en ge-sms’t worden in het buitenland. Vooral voor mensen die vaak lange gesprekken in het buitenland voeren. Ook het aantal landen waarvoor de tarieven gelden zijn uitgebreider (27 EU landen + 15 andere landen w.o. Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Turkije).

KPN en T-Mobile bieden vergelijkbare diensten aan in de vorm van KPN OpReis (voorheen EU Voordeelbellen) en T-Mobile Grenzeloos. Ook deze diensten zijn gratis en bieden gunstige tarieven voor bellen of gebeld worden in het buitenland.

De tarieven voor mobiel internet in het buitenland zijn afhankelijk van het abonnement dat bij de provider is afgesloten. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen mobiel internet op een laptop en internet op een mobiele telefoon.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie