Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Review Samsung TouchWiz en Samsung Soul

door Jeanet Woldring 32 reacties

Door Mark Wierenga - De trend in de wereld van mobiele telefoons gaat al sinds enige tijd richting de touchscreens. Was de techniek voorheen voorbehouden aan grote toestellen voor de zakelijke markt, die dan met een pennetje bediend konden worden, met de introductie van de Apple iPhone zijn het vooral trendy design phones die over een groot aanraakscherm beschikken.

De Samsung Soul met spiegelscherm

De techniek achter deze telefoons is flink verbeterd. Niet alleen zijn ze inmiddels goed met de vingers te bedienen, ook beschikken veel van deze touchscreens over haptic feedback, wat erop neer komt dat het toestel licht trilt op het moment dat je het aanraakt. 

Bovendien zijn er ook innovatieve hybride varianten op het concept verschenen waarbij de voordelen van een touchscreen gecombineerd worden met het gemak van vaste toetsen. Een zeer populair voorbeeld van zo'n toestel is de Samsung U900 Soul, die inmiddels al weer een tijdje verkrijgbaar is. 

De U900 Soul is volgens Samsung het laatste toestel uit de Ultra-reeks van extra dunne mobieltjes (Soul staat dan ook voor 'Spirit Of ULtra'). Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft hierbij al vaker laten zien dat het buitengewoon goed in staat is om mobieltjes te maken met een zeer stijlvol uiterlijk. Ook bij de Soul is de 'look and feel' zeker indrukwekkend. Niet alleen is het een redelijk licht en vooral dun toestel, dankzij het gebruik van metaal in plaats van plastic voelt de behuizing erg fijn aan.

Onder het normale scherm 
zit het kleine touchscreen

Een ander sterk punt van de U900 is de kwalitatief goede 5 megapixel camera. Samsung maakt ook haar eigen stand alone camera's en die ervaring is terug te zien. Zo kan er behoorlijk wat ingesteld worden en beschikt de camera over technieken als gezichtsherkenning, image stabilizing en autofocus (wat indien gewenst ook weer uitgezet kan worden). De foto's zijn ook op het niveau van stand alone camera's en vergelijkbaar met de betere toestellen van Sony Ericsson en Nokia. Voor eigenaren van de Soul is er dan ook geen enkele reden om nog een aparte camera mee te nemen voor de doorsnee vakantie-kiekjes.

Verder kan de U900 natuurlijk ook uitstekend gebruikt worden voor het beluisteren van muziek of het surfen op internet via HSDPA. Wat het toestel echter bijzonder maakt is de besturing: het beschikt wel over een standaard numeriek toetsenbord, wat vooral bij sms'en erg fijn is. Maar in plaats van een doorsnee 5-richtingstoets beschikt de Soul over een klein touch-screentje waarvan de inhoud zich aanpast aan het programma dat geopend is. Bij de MP3-speler verschijnen er aparte muziek knoppen, bij de camera verschijnen er fotografische functies. 

Zijn er geen programma's geopend, dan staan er een paar snelkoppelingen in het minischerm. Vervelend is alleen dat deze knoppen niet door de gebruiker in te stellen zijn. Wat wel erg mooi is, is dat dit kleine schermpje alle kleuren weergeeft en dat Samsung er een paar aardige visuele trucjes in heeft gestopt. In combinatie met het toch al stijlvolle uiterlijk maakt dit van de Soul een telefoon die er vooral erg bijzonder uitziet, maar gelukkig wel op een ingetogen wijze.

Bij Samsung zijn ze in staat om net wat vaker dan de concurrenten een nieuw toestel uit te brengen. Vaak zijn dit mobieltjes aan de onderkant of in het midden van de markt, maar er verschijnen ook zeer regelmatig nieuwe high-end telefoons van Samsung. Slechts een paar maanden na de lancering van de U900 Soul hebben ze een ander opvallend telefoontje gelanceerd: de Samsung F480 TouchWiz. Hoewel de TouchWiz direct aan de Apple iPhone doet denken is deze in werkelijkheid veel meer verwant aan de LG Viewty.

Het grote display is de sterkste
troef van de Samsung TouchWiz

Uitgerust met een 2,8 inch QVGA touchscreen zijn er maar een paar knoppen aan boord van de TouchWiz. Net als de Soul beschikt ook de TouchWiz over een (grotendeels identieke) 5 megapixel camera en snel internet via HSDPA, maar helaas ontbreekt ook hier Wifi. Het grote verschil zit in het scherm. Juist vanwege het ontbreken van een numeriek toetsenbord is het toestel behoorlijk licht en dun gebleven, terwijl het toch erg goed te bedienen is. Het systeem werkt erg intuïtief, uitvogelen hoe iets werkt kost nooit al te veel tijd.

Bovendien is zo'n groot scherm gewoon erg mooi om te zien. Vooral het bekijken van foto's kan uitstekend op de TouchWiz. In het dagelijkse gebruik werkt zo'n scherm ook prima, vooral omdat het ontworpen is omdat met de vingers te gebruiken (in plaats van met een pennetje). Net als bij de U900 Soul is ook de TouchWiz een uiterlijk verbluffend toestel.

Toch kan het dankzij het touchscreen behoorlijk wennen zijn om een sms'je te typen, daarvoor blijft een normaal of een volledig toetsenbord een stuk makkelijker. Een ander nadeel van een touchscreen is dat het een stuk lastiger met één hand of blind te bedienen is. Dat laatste komt bijvoorbeeld voor als je het toestel in je broek- of binnenzak hebt zitten en als MP3-speler gebruikt en even naar het volgende nummer wil switchen. Je zal het toestel altijd te voorschijn moeten halen. Ook het gebruik van scrollmenuutjes in bijvoorbeeld de browser is lastig, vooral omdat eenvoudige knoppen ervoor ontbreken.

Zowel de Samsung Soul als de Samsung TouchWiz zijn krachtige toestellen met een aantrekkelijk uiterlijk. Mensen die de Samsung interface al gewend zijn zullen geen moeite hebben met het bedienen van deze mobieltjes, voor alle anderen went het snel genoeg. Fanatieke sms'ers kunnen wellicht beter voor de Soul kiezen, vind je een groot scherm belangrijker dan is de TouchWiz de logische keuze.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (32)

Geplaatst door: ronnie ()

[quote]kan iemand mij vertellen wat ik moet doen want als ik foto`s nemen geeft ie aan camera fout? wat nu [/quote
Heeft iemans daar al een oplossing voor dit probleem
gr ronnie

Geplaatst door: ronnie ()

"kan iemand mij vertellen wat ik moet doen want als ik foto`s nemen geeft ie aan camera fout? wat nu [/quote
Heeft iemans daar al een oplossing voor dit probleem
gr ronnie

Geplaatst door: JAN ()

IK HEB EEN TOUCHWIZ VAN SAMSUNG MAAR HET TOUCHSCREEN IS KAPOT IK KOM ER DUS NIET MEER IN MAAR ER STAAN FOTOS EN FILMPJE VAN MIJN OVERLEDEN VADER OP KAN IK ER NOG INKOMEN MET BEHULP VAN DE PC?

Geplaatst door: Mike ()

hoi, ik heb een samsung soul en ik vind het irritant dat je op het touchpad niet het middelste knopje in kan stellen, dit is bij mij internet en telkens gaat hij daar heen als ik hem maar zachtjes aantik en dat kost natuurlijk geld!! heeft nog iemand anders dit probleem en weet misschien iemand hoe je dit knopje wel kan veranderen?Gr. Mike

Geplaatst door: marieke ()

[quote]Ik heb een vraagje,

de lens die voor op het scherm is kan je daar ook foto`s mee maken laat even wat weten hoe.

Groet Brian[/quote]

da`s voor beeldbellen... foto lensje zit achterop

Geplaatst door: marieke ()

"Ik heb een vraagje,

de lens die voor op het scherm is kan je daar ook foto`s mee maken laat even wat weten hoe.

Groet Brian"

da`s voor beeldbellen... foto lensje zit achterop

Geplaatst door: marieke ()

[quote]Ik smacht naar de Touchwiz. Maar ik heb een vraagje:
Kun je bij deze telefoon ook zelf een berichttoon instellen?
Ik wil graag zelf mijn geluid voor smsjes kunnen kiezen.
Iemand die dit weet??[/quote]

ja dat kan

Geplaatst door: marieke ()

"Ik smacht naar de Touchwiz. Maar ik heb een vraagje:
Kun je bij deze telefoon ook zelf een berichttoon instellen?
Ik wil graag zelf mijn geluid voor smsjes kunnen kiezen.
Iemand die dit weet??"

ja dat kan

Geplaatst door: Rianna ()

Kan je met sms geen smileys versturen???!!
Ik ging laatst een foto bewerken en toen kon ik wel smileys invoegen maar met n sms lukt dit niet, alleen die textemoticonc....
gr rianna

Geplaatst door: Claudia ()

Hallo,

Ik heb speciaal een Touchwiz aangeschaft omdat ik snel internet wilde. Hiervoor had ik ook een toestel met snel internet via het 3G. Alleen bij mijn Touchwiz staat er steeds alleen een G, gprs verbinding dus. Vele malen langzamer en dat merk ik ook! Hoe kan ik dit veranderen?

Geplaatst door: Brian ()

Ik heb een vraagje,

de lens die voor op het scherm is kan je daar ook foto`s mee maken laat even wat weten hoe.

Groet Brian

Geplaatst door: mirjam ()

kan iemand mij vertellen wat ik moet doen want als ik foto`s nemen geeft ie aan camera fout? wat nu

Geplaatst door: Joyce ()

Hopelijk kan iemand mij helpen.
Ik heb geen smilies op mijn toestel staan. Hoe krijg ik die er wel op of waar staan ze?

Geplaatst door: udontknowme ()

k krijg heb binnekorttYOEPIEEE:D:D:D:D:D:D:D!

Geplaatst door: richard ()

hoi ik had een vraag,
heeft de touchwiz ook de functie net als bij een nokia dat je als je gebeld word je beltoon en trillen tegelijk hebt,
en niet alleen of beltoon of trillen of eerst 3 keer trillen en dan pas bellen,
als je me kunt helpen graag!

Geplaatst door: Britt ()


Kan iemand mij vertellen hoe duur de touchwiz op dit moment is?
Zou hem namelijk zelf ook graag willen maar dan zonder abbo of simlock.

Geplaatst door: Lorain ()

hey , ik heb de touchwiz deze zondag gekrege !!
en ik heb een vraagje...
als ik een foto doe kan ik dan de frontcamera gebruiken?
want ik zocht het maar vond het niet :s
bdankt vr degene die antwoordt 🙂

xx

Geplaatst door: Lorain ()

hey , ik heb de touchwiz deze zondag gekrege !!
en ik heb een vraagje...
als ik een foto doe kan ik dan de frontcamera gebruiken?
want ik zocht het maar vond het niet :s
bdankt vr degene die antwoordt

xx 🙂

Geplaatst door: Lorain ()

"Hoi,
ik heb een vraagje. Als ik mijn telefoon (uiteraard een samsung touchwiz) met het daarvoor betstemde kabeltje op mijn computer aansluit maakt hij geen contact.
ik heb het progammatje geïnstaleert en die geeft aan dat er geen verbinding is met een telefoon.
En daar baal ik best van want ik wil erg graag wat muziek op hebben en wat foto`s er af halen.
Is er iemand die mij kan helpen?

alvast bedankt "

je moet het op de unlock mode zetten na dat je het verbonden hebt en normaal staat er op de Samsung PC Studio 3 , links beneden dat je telefoon verbonden is ! 🙂

Geplaatst door: Lorain ()

[quote]Hoi,
ik heb een vraagje. Als ik mijn telefoon (uiteraard een samsung touchwiz) met het daarvoor betstemde kabeltje op mijn computer aansluit maakt hij geen contact.
ik heb het progammatje geïnstaleert en die geeft aan dat er geen verbinding is met een telefoon.
En daar baal ik best van want ik wil erg graag wat muziek op hebben en wat foto`s er af halen.
Is er iemand die mij kan helpen?

alvast bedankt [/quote]

je moet het op de unlock mode zetten na dat je het verbonden hebt en normaal staat er op de Samsung PC Studio 3 , links beneden dat je telefoon verbonden is ! 🙂

Geplaatst door: Sophie ()

Hoi,
ik heb een vraagje. Als ik mijn telefoon (uiteraard een samsung touchwiz) met het daarvoor betstemde kabeltje op mijn computer aansluit maakt hij geen contact.
ik heb het progammatje geïnstaleert en die geeft aan dat er geen verbinding is met een telefoon.
En daar baal ik best van want ik wil erg graag wat muziek op hebben en wat foto`s er af halen.
Is er iemand die mij kan helpen?

alvast bedankt

Geplaatst door: Vianjana ()

Ik had een vraagje.. kan je ook de front verwisselen van de toestel?
Ik heb een zwarte maar die roze front is ook heel leuk

Geplaatst door: Liselot ()

Ik smacht naar de Touchwiz. Maar ik heb een vraagje:
Kun je bij deze telefoon ook zelf een berichttoon instellen?
Ik wil graag zelf mijn geluid voor smsjes kunnen kiezen.
Iemand die dit weet??

Geplaatst door: Syl ()

Ik mis de smilies! :?:/:O 🙁

Geplaatst door: Syl ()

Ik mis de smilies! 🙁:?:/:O

Geplaatst door: napoleonthe13th ()

Samsung doet n bij mij nu al 5 weken over om een kapot apparaat onder garantie te vervangen! Eindelijk wordt ik teruggebelt door ene Jessica Gonzalis van de serviceafdeling van Samsung die glashard liegt dat ze me al 2 weken iedere dag probeert te bellen. Onmogelijk, want ieder inkomend telefoongesprek, of ik nou opneem of niet wordt geregistreerd. Volgende week zou ik een vervangend apparaat krijgen zei ze, dus t zal wel volgend jaar worden. Als u een samsung product koopt, hou dan rekening met een zeer slechte service. >

🙁

Geplaatst door: napoleonthe13th ()

Samsung doet n bij mij nu al 5 weken over om een kapot apparaat onder garantie te vervangen! Eindelijk wordt ik teruggebelt door ene Jessica Gonzalis van de serviceafdeling van Samsung die glashard liegt dat ze me al 2 weken iedere dag probeert te bellen. Onmogelijk, want ieder inkomend telefoongesprek, of ik nou opneem of niet wordt geregistreerd. Volgende week zou ik een vervangend apparaat krijgen zei ze, dus t zal wel volgend jaar worden. Als u een samsung product koopt, hou dan rekening met een zeer slechte service. >🙁

Geplaatst door: Daan ()

Ik heb ook inderdaad dag 3G staan, weet niet wat het is en of het erg is als het "aan staat" ? maar ik had nog een vraag, kan je met de front camera ook foto`s maken ( zo ja, hoe?) of is dat alleen voor beeldbellen ofzo?

Daan

Geplaatst door: Annalie ()

Hooi
Ik heb zelf een TouchWiz, en hij is vetcooool
DIE SMILEYS ZIJN SEX.

OMING KOEWL MAN.
maar ik vroeg me ook af hoe je die 3G weg kan halen, en soms word het bij mij opeens een G.
En dat is kud.
dus tjaa.
doei!

Geplaatst door: mariella ()

Ik heb de TouchWiz,vind hem erg mooi en makkelijk .
idd het smsén moet ff wennen maar gaat steeds sneller.
Alleen bovenin je scherm staat het symbooltje van 3G ( UMTS netwerkverbinding).
Hoe krijg ik dat weg of uitgeschakeld??

Weet iemand dat,ik krijg het niet voor elkaar,durf niet al die instellingen daarvan uit te proberen.

Groetjes Mariella....

Geplaatst door: Frank ()

Hallo,
Kan de samsung touchwiz excel en powerpoint bestanden lezen?

Geplaatst door: Berend ()

Leuke review! Ben het er mee eens dat de TouchWiz prachtig intuitief toestel is, die je snel leert gebruiken zonder ook maar een seconde aan het lezen van een eventuele quick-start-guide te denken... Snel sms-en via het touchscreen is inderdaad niet het sterkste punt van het toestel, hoewel het me wel steeds makkelijker afgaat :D

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie