Review Nokia Asha 302

door Anniek Kruijer (16 reacties)

De Nokia Asha toestellen zijn zogenaamde budgettelefoons. Het goedkoopste toestel uit deze reeks heeft een adviesprijs van € 60,-. De Asha 302 is met een adviesprijs van € 95,- het meest prijzige toestel uit deze serie. Hoeveel telefoon krijg je voor deze prijs?

De Nokia Asha 302 valt niet binnen de definitie van een smartphone, maar ook niet in die van een dumbphone. De kwalificatie Feature Phone komt waarschijnlijk nog het dichtst in de buurt. Met een full QWERTY toetsenbord, een D-pad voor het navigeren in de menu’s en het TFT-scherm met een resolutie van 320 x 240, heeft het toestel de looks van de Nokia E6. Op het aluminium klepje aan de achterkant en de verchroomde ring na, is het toestel geheel van kunststof gemaakt. Het toestel doet echter allesbehalve goedkoop aan, kan tegen een stootje en ligt door zijn gewicht lekker in de hand. De toetsen van het keyboard zijn afgewerkt met rubberachtig materiaal, de numerieke toetsen gegroepeerd. Wel zo handig als je met één hand een nummer moet intoetsen.

Nokia Asha 302

SIM-kaart verplicht

Voordat je een e-mail, Twitter of Facebook account instelt, is het belangrijk om te weten dat je dit met een werkende SIM-kaart moet doen. Een setup van de accounts met alleen WLAN/WiFi verbinding is niet mogelijk. Volgens Nokia heeft dit met de configuratie van de telefoon te maken. Heb je toch eerst geprobeerd dit zonder SIM-kaart te doen, dan is het terugzetten naar de fabrieksinstellingen en opnieuw beginnen de enige optie.

Als er, na het instellen van alle accounts, voor het eerst een WLAN/WiFi verbinding wordt opgezet, bestaat de optie om aan te geven dat internet verbinding altijd voorrang krijgt op de 3G verbinding.

Het kopiëren van contacten en berichten kan via de menu-instelling Telefoonoverdracht. Het overzetten van de contacten van een Nokia N9 naar de Asha 302 via de functie Telefoonoverdracht is niet gelukt. Hiervoor is het waarschijnlijk noodzakelijk dat de contacten op de SIM-kaart staan en deze niet vanaf het interne geheugen kunnen worden uitgelezen. Gegevens m.b.t. oproepen en verzonden berichten worden als ze op het interne geheugen staan, wél gekopieerd.

OS, social en navigatie

Het OS dat op de Asha draait is S40. Dit is het platform wat door Nokia wordt gebruikt voor de goedkopere toestellen. S40 draait al een tijdje mee, hierdoor zijn er inmiddels al veel apps beschikbaar. Het is een snel besturingssysteem, in combinatie met de 1 GHz processor start het toestel in een mum van tijd op.

De belangrijkste vooraf geïnstalleerde social apps zijn die van Facebook en Twitter. Voor wie meer wil is er Flickr en Orkut (Google). Ook op het gebied van de instant messaging is er genoeg voorhanden, WhatsApp, Yahoo Messenger en Google Talk. Geen aparte Hyves-applicatie, hiervoor zou je eBuddy kunnen downloaden.

De Asha 302 heeft geen Nokia Drive of Maps navigatie. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de toestelprijs en het feit dat het geen ingebouwde GPS-ontvanger heeft.

E-mail


E-mailaccounts zijn in te stellen voor OVI Mail, Yahoo! Mail, Gmail, Windows Live Hotmail, Ziggo en POP3 /IMAP. In tegenstelling tot de vooraankondiging van Nokia, is Mail for Exchange nog niet beschikbaar. Deze optie wordt waarschijnlijk in de loop van het tweede kwartaal beschikbaar via een update. Via Betalabs van Nokia is al wel een PDF met how-to voor het instellen van Mail for Exchange op een toestel met S40 te downloaden.

Bluetooth accessoires

Het luisteren naar muziek op je mobiel is toch leuker als je de standaard meegeleverde oordopjes niet gebruikt. Bijvoorbeeld met de Nokia Play 360° of de Nokia Essence BH-610, beide draadloos via Bluetooth te gebruiken. Het verbinden van de telefoon met Bluetooth audioaccessoires kan via het Bluetooth-menu (via Ga naar linksonder op het homescreen). Vergeet niet om de Bluetooth speaker of headset zelf ook te laten pairen, anders wordt het apparaat niet gevonden. Het verbinden met beide apparaten ging probleemloos. De geluidskwaliteit was na het inregelen van de equalizer behoorlijk goed.

FM-radio

Ook de Asha 302 is uitgerust met een FM-radio. Bij het automatisch zoeken naar zenders kan het zijn dat niet alle zenders gelijk worden gevonden. Dit kan, oordopjes zijn niet altijd de meest ideale antenne. In radio applicatie zit een functie waarmee de instellingen van niet gevonden zenders kunnen worden opgezocht en opgeslagen.

Extern geheugen

Een externe geheugenkaart is geen overbodige luxe met een intern geheugen van maar 100 MB. De applicaties vanuit de Nokia Store kunnen niet op het interne geheugen worden gezet. Dus zit er geen microSD of microSDHC (max. 32 Gb) in het toestel, dan geeft de Nokia Store een melding dat het item niet gedownload kan worden.

USB on-the-go

Volgens de specificaties ondersteunt de Asha 302 USB on-the-go. Hierover is in de handleiding echter niets te vinden. Met USB on-the-go kun je bijvoorbeeld een USB stick aan de telefoon hangen en deze uitlezen. Een USB on-the-go kabel wordt, net als een USB kabel voor de verbinding tussen de telefoon en PC, niet meegeleverd.

Instant Messaging en VoIP

Onder Berichten > Chatten staan de diensten waarmee je je kunt aanmelden voor Chat of Instant Messaging. Beschikbare diensten zijn Facebook Chat, Yahoo!, Messenger (Hotmail), MySpaceIM, Google Talk en OVI. VoIP wordt binnen de specificaties als extra functie bestempeld. Op de Asha heet deze functionaliteit Internettelefoon en is in te stellen onder Connectiviteit. Het instellen kan ook met externe software van bijvoorbeeld n0kVoIP, speciaal voor Nokia S40 telefoons.

Foto en video

De kwaliteit van de foto’s en video’s is acceptabel en wat je zou verwachten van een 3.2 MP camera. De kwaliteit van de foto's zijn echter beter dan die van de HTC Desire die een 5 MP camera heeft. Het nadeel is wel dat objecten van dichtbij niet ingezoomd kunnen worden. Dit levert foto's op waarbij de omgeving scherp is en het onderwerp zelf wazig. Autofocus staat overigens niet vermeld in de specificaties. In de multi-shot modus kun je 3, 4 of 5 foto's snel achter elkaar schieten.

Conclusie

Nokia Asha 302 kleurenDe Nokia Asha 302 is met een adviesprijs van € 95,- een low-end toestel waarmee Nokia zich richt op de doelgroep die geen trek heeft in een dure smartphone, maar wel over zoveel mogelijk populaire functies wil beschikken. Heb je op het moment een dumbphone, dus een telefoon waarmee je naast bellen alleen kunt sms-en, dan zou de Asha 302 een uitstekende keus zijn. Voor deze prijs heb je een meer dan degelijke telefoon, uitgerust met veel functionaliteit.

De Asha 302 is verkrijgbaar in de kleuren Dark Grey, Mid Blue, Plum Red, White en Golden Light.

Kijk hier voor abonnementen i.c.m. de Nokia Asha 302. De Asha 302 is ook in leasevorm verkrijgbaar.

Anniek Kruijer

Content marketeer
Anniek Kruijer
Ik ben Anniek, medewerker van Bencom. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie. Mocht je vragen hebben of gewoon willen reageren op dit artikel doe dat dan vooral hieronder.

Reacties (16)

Geplaatst door: Carola

Hallo mensen,ik heb net de nokia asha 302 gekocht, maar ik heb was problemen. ik kan wel verbinden met wifi maar kan niet op internet of whatsapp enzo. ook gaat het beeldscherm terwijl ik bezig ben ineens aan en uit en dan ben ik ineens weer op het bureaublad zeg maar, of zijn mijn toetsen ineens vergrendeld.heeft iemand hier ook ervaring mee of weet wat ik kan doen om het op te lossen, want heb hem echt nodig omdat mijn vorige telefoon is overleden en ik wel bereikbaar moet/wil blijven.groetjes Carola

Geplaatst door: ernie

Ik heb een vraag graag antwoord als iemand het weet.
Heb wifi op de telefoon geactiveerd maar het apparaat maakt geen verbinding en er staat de hele tijd controleer of u dekking heeft.help aub weet niet wat ik moet doen.het betreft de nokia asha 302

Geplaatst door: Rosa

Hoi!Ik zit eraan te denken om de telefoon te kopen maar lees dat het met internetten lastig is met data enz.Ik heb gewoon een abonnement zonder internet, kan ik nu gewoon zonder geld te verbruiken makkelijk op wifi?Alvast bedankt!Groetjes

Opmerking van de redactie op 26-07-2013
Dit toestel is inderdaad geschikt voor WiFi. Indien u geen gebruik wenst te maken van mobiel internet dient u de toegang daartoe `hard` uit te zetten in de instellingen.
Geplaatst door: Fred Timmerman

Hallo allemaal,

Ook ik heb de Nokia Asha 302, kijk uit met internet ik heb al data gebruikt waar ik niets van wist, vreemd vind ik dit wel omdat ik hem zo heb ingesteld dat hij altijd vraagt naar een netwerk. Volgens Ben -mijn provider- is deze klacht bij dit type toestel bekend. Ben heeft de kosten eenmalig vergoed en de simkaart geblokkeerd maar geeft geen garantie, wel kan ik wifi gebruiken, ik zal het toestel dan ook niet meenemen naar het buitenland. Verder bevalt hij uitstekend, voor bellen sms en foto`s een absolute aanrader.

gr Fred

Geplaatst door: Tamara

Zoals altijd bij nokia; niet te veel toeters en bellen met al het nodige van een smartphone. Makkelijk in gebruik. Ik wil graag wat appen, mail checken en als t niet anders kan bellen / sms-en. Kan het internet op en er zit zelfs msn op! Toppie telefoon voor weinig geld!

Geplaatst door: Els

Ik vind het een leuk toestel, maar vond de witte uitvoering een ramp. `s Avonds kon ik de letters op de toetsen bijna niet zien. Kon hem gelukkig omruilen voor de grijze versie.

Geplaatst door: monique

"hallo ik heb een nokia asha 302 .
kan iemand mij vertellen hoe ik smiliy`s gebruik tijdens het whats app?
normaal zet je een smily bijna altijd aan het eind van een bericht,maar als ik een bericht type in whats app kan ik er geen smily`s meer aan torvorgrn.
En als ik eerst een smily invoeg kan ik geen tekst meer typen.
wie kan mij helpen.
gr jacintha " hoi, ik heb dezelfde vraag, heb je inmiddels antwoord op deze vraag, groetjes monique
Geplaatst door: monique

[quote]hallo ik heb een nokia asha 302 .
kan iemand mij vertellen hoe ik smiliy`s gebruik tijdens het whats app?
normaal zet je een smily bijna altijd aan het eind van een bericht,maar als ik een bericht type in whats app kan ik er geen smily`s meer aan torvorgrn.
En als ik eerst een smily invoeg kan ik geen tekst meer typen.
wie kan mij helpen.
gr jacintha [/quote] hoi, ik heb dezelfde vraag, heb je inmiddels antwoord op deze vraag, groetjes monique
Geplaatst door: Vos

Ik heb de Nokia Asha 302, leuke telefoon maar kan kan het dat ik maar geen toeganscode kan plaatsen op mijn berichten? Echt vervelend, al heel lang aan het zoeken! Hopelijk kunnen jullie mij helpen!

Geplaatst door: Gerrit

Bevalt goed. kan iemand mij vertellen of er een Google Calendar-app beschikbaar is voor de Asha 302?Bvd.

Geplaatst door: Jolijn Schiphorst

Hallo mensen.
Misschien willen jullie wel even helpen. Ik probeer al een tijdje Whatapp te gebruiken, maar het lijkt wel alsof de Nokia Asia 302 daar niet aan meewerkt. Ik krijg steeds de internetsite van Nokia en niet Whatapp. Dus ik heb geen idee wat ik moet doen. Weten jullie misschien wat?
xx

Geplaatst door: Sanne

Leuke telefoon, maar de internet verbinding kun je niet uitzetten!!Geen geschikte telefoon dus voor mensen met een prapaid kaartje of zonder internet abbonement.

Geplaatst door: karin

Ik heb een nokia 302. Wanneer ik via een wlan/wifi netwerk wil internetten dan kan dat. Maar ik moet hem steeds weer opnieuw verbinden. Weten jullie hoe dat moet?

Geplaatst door: jacintha

hallo ik heb een nokia asha 302 .
kan iemand mij vertellen hoe ik smiliy`s gebruik tijdens het whats app?
normaal zet je een smily bijna altijd aan het eind van een bericht,maar als ik een bericht type in whats app kan ik er geen smily`s meer aan torvorgrn.
En als ik eerst een smily invoeg kan ik geen tekst meer typen.
wie kan mij helpen.
gr jacintha

Geplaatst door: Bart

@Lolila Onderaan het artikel vind je de url naar de shops die de Asha 302 in combinatie met een abonnement verkopen.

Geplaatst door: lolila

okeee kwil r wel een gaan kopen maar waar?:D:D:D

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.