Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Retesnel 4G van Hi of Alles-in-1 van KPN?

door Jeanet Woldring

'Retesnel 4G, giga veel data en het KPN netwerk' de drie pijlers van de nieuwe Hi abonnementen. Maar er is meer: je bent nu niet meer verplicht om belminuten af te nemen en je toestel is weer van jou! Op 1 juli gaf KPN het voorbeeld en kwam met nieuwe de Alles-in-1 Mobiel abonnementen. Wij vergeleken “moeder en dochter”. Bij wie ben je het goedkoopst uit?

Overeenkomsten en verschillen
Qua structuur hebben de nieuwe abonnementen wel enige overeenkomsten. Toestellease is afgeschaft en de focus ligt op 4G abonnementen met grote databundels: KPN heeft hiervoor drie Alles-in-1 Mobiel abonnementen, Terwijl Hi Medium, Large en Eindeloos introduceerde. KPN biedt daarna nog twee goedkopere abonnementen, Hi maar één. Een voordeel is dat bij allebei hoge buitenbundelkosten voor internet verleden tijd zijn: als je databundel op is wordt je snelheid omlaag bijgesteld maar kun je gewoon blijven browsen. 

Daarnaast kun je nu geen losse sms-bundels meer afnemen. Die zitten bij KPN en Hi standaard bij het abonnement in. Bij Hi krijg je echter standaard een onbeperkt aantal sms’jes en ook bij KPN krijg je bij de drie Alles-in-één abonnementen een onbeperkte bundel. Bij KPN geldt hetzelfde voor bellen, Hi verkoopt echter nog bundels van 100, 200 en 300 minuten, maar onder het motto “wie belt er nou nog” kun je er ook voor kiezen om geen belbundel af te nemen.

Vergelijking Hi en KPN
De abonnementen van Hi en KPN zijn niet identiek en daardoor lastig te vergelijken. Daarom hebben we een paar kunstgrepen uitgehaald. We zijn uitgegaan van het gemiddeld profiel van een Bellen.com bezoeker, die 140 minuten per maand belt. Bij KPN zitten de belbundels standaard bij het abonnement. Bij Hi kozen we voor een bijpassende bundel van 200 minuten per maand.

Verder bouwen beide providers hun abonnement in stappen op, waarbij elke hogere stap een grotere internetbundel, sneller internet en soms een hogere korting op een smartphone oplevert. De drie 4G abonnementen van Hi vergelijken we met de drie 4G abonnementen van KPN. Het goedkopere 3G abonnement van Hi, Start, zetten we tegenover het vergelijkbare KPN Basis 200.

Om een compleet beeld te geven vergelijken we de abonnementen zonder en met toestel. We kozen een low-end, midrange en high-end toestel, respectievelijk de Samsung Galaxy Young, de Nokia Lumia 820 en de iPhone 5. 

High-end telefoons zijn toestellen die los ruwweg 400 euro of meer kosten, midrange is de prijsklasse 250-400 euro en low-end zijn telefoons die voor 250 euro of minder worden verkocht.

We vergelijken alleen tweejarige abonnementen, waarbij we alle kosten meenemen. Het totaalbedrag omvat de eenmalige kosten, kortingen en natuurlijk de maandprijs (x 24). In onderstaande tabel is de prijs van het toestel inbegrepen, bij de Sim only vergelijking uiteraard niet. Peildatum: 3 september 2013. 

Hi komt goed uit de vergelijking. Hoewel KPN met name voor de veelbeller voordeliger is door de onbeperkte belbundel, wint Hi eigenlijk op elk ander vlak. Op het goedkoopste iPhone 5 abonnement na is Hi in elke vergelijking goedkoper, terwijl ze wel een veel ruimere databundel leveren.

Sim Only vergelijking

Bij de Sim-only’s komt Hi nog beter uit de bus. Het verschil tussen beide partijen is vrij groot, tot ruim 300 euro wanneer je de duurste pakketten naast elkaar legt.

Conclusie
Over het algemeen zijn de Hi abonnementen flink wat voordeliger. Bij goedkopere abonnementen resulteert dit in een verschil van 50 euro, terwijl het duurste abonnement een verschil van wel 200 euro laat zien. Bij Sim only betaal je bij KPN tot zelfs ruim 300 euro meer! Hier staat tegenover dat er bij de Hi abonnementen maar een beperkt aantal belminuten beschikbaar is, terwijl KPN een onbeperkte bundel biedt. Hi richt zich dus duidelijk op een andere markt, waar mensen óf beperkt óf helemaal niet bellen. Je krijgt bij Hi ook meer data voor een lagere prijs, wat deze provider voor de veel-internetter aantrekkelijker maakt. KPN richt zich vooral op de traditionele telefoongebruiker, die vooral veel belt en sms’t.

Specifiek advies voor jouw belprofiel? Gebruik dan de Belwijzer. 

Gepubliceerd: dinsdag 3 september 2013
Geactualiseerd: dinsdag 9 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie