Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Providers maken internetsnelheid transparant

door Jeanet Woldring

De grote providers hebben afgesproken om vanaf 1 januari 2013 realistische internetsnelheden aan klanten te melden. Ze gaan zich baseren op onderzoek van TNO. De afspraak is een initiatief van minister Verhagen van Economische Zaken. Op Internetten.nl vindt u de daadwerkelijke snelheden nu al via de prijssnelheidstest.

De minister vindt het belangrijk dat consumenten van tevoren goed zijn geïnformeerd over de diensten van providers.'De informatie die de consument over internetsnelheden krijgt, beperkt zich nu hoofdzakelijk tot de maximaal haalbare snelheden en kan afwijken van de daadwerkelijke snelheden', schrijft Verhagen in een brief aan de Tweede Kamer.
 
Snelheid afhankelijk van veel factoren
De echte snelheid hangt echter af van veel – met name technische – factoren. TNO heeft deze in kaart gebracht. Het gaat dan onder andere om de aansluiting bij de consument, het netwerk van de aanbieder, of er sprake is van een drukbezochte website en het tijdstip van de dag. Op basis van deze inventarisatie  is aan internetaanbieders gevraagd met voorstellen te komen om de transparantie te verbeteren. 

Gedragscode
De nieuwe afspraken zijn vastgelegd in een gedragscode die vanaf 1 januari 2013 gaat gelden. Aanbieders zullen consumenten gaan voorlichten over welke factoren in de praktijk invloed hebben op de daadwerkelijk te realiseren snelheid. Dit geldt zowel vóór de totstandkoming van de overeenkomst als gedurende de uitvoering ervan. 

Verhagen is van mening dat de consument naast deze kwalitatieve informatie ook moet kunnen rekenen op kwantitatieve informatie over feitelijke internetsnelheden. "Dit kan een concreet getal zijn of een bepaalde range (bijvoorbeeld ‘U kunt op uw adres een snelheid tussen de 20 en 30 MB verwachten’) ".

De providers die meedoen zijn KPN, Ziggo, UPC, Tele2, Solcon, CaiW, NLKabel, Concepts, Vodafone en T-Mobile. 

Europese regels
Minister Verhagen wil de afspraken niet in een wet vastleggen, omdat eurocommissaris Kroes bezig is met Europese regels. Naar verwachting zal de Europese Commissie volgend voorjaar met een aanbeveling komen. 

Prijssnelheidstest Internetten.nl
Wilt u nu al weten wat de actuele, werkelijke snelheden zijn die providers bieden, raadpleeg dan de prijssnelheidtest

Maandelijks worden de werkelijke snelheden van alle internetabonnementen, gemeten door iPing, weergegeven op Internetten.nl. Samen met abonnementsprijs leidt dit tot de prijssnelheidscore waarbij de provider met de beste prijs in verhouding tot de snelheid de hoogste score behaalt. 

Benieuwd wie de beste snelheid biedt in verhouding tot de prijs?

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie