Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Prijs bellen van vast naar mobiel moet omlaag

Bellen van het vaste net naar mobiele telefoons wordt uiterlijk in juli 2008 tussen de 30 en 40 procent goedkoper. Bellers gaan daardoor jaarlijks samen 150 miljoen euro besparen. Dit maakte telecomtoezichthouder Opta vandaag bekend.

De waakhond wil de tarieven voor het bellen van een vast naar een mobiel toestel nog verder omlaag brengen. Dat consumenten teveel betalen voor het bellen naar een mobiel nummer zou komen vanwege te weinig concurrentie op deze markt. Doordat KPN, Orange, Telfort, T-Mobile, Vodafone en Tele2 allemaal een dominante positie hebben op de markt voor gespreksafgifte (gebeld worden), zijn de prijzen te hoog. Zij kunnen namelijk zelf de prijzen bepalen die exploitanten van vaste telefoonnetten moeten betalen aan mobiele telecombedrijven voor ieder gesprek van een vaste beller met een mobiele beller. Dit zijn de zogenaamde interconnectietarieven. Opta wil dat deze tarieven gebaseerd worden op de onderliggende kosten, wat uiterlijk in juli 2008 gerealiseerd moet zijn.

De markt voor gespreksopbouw (bellen) op mobiele netwerken  zou wel voldoende concurrerend zijn. Het marktaandeel van KPN Mobile daalde tot onder de 40 procent en  Opta ziet daarom geen reden meer om in deze markt in te grijpen. Opta: KPN was tot nu toe aangewezen als partij met aanmerkelijke marktmacht. Maar met vijf volledig concurrerende netwerken en een aantal andere aanbieders van mobiele telefonie is er geen reden voor Opta om vooraf in deze markt in te grijpen. Geen van de partijen heeft een marktaandeel hoger dan 40 percent. Voor zowel eindgebruikers als inkopers van groothandelsdiensten zijn er voldoende keuzemogelijkheden. Voor KPN betekent dit grotere vrijheid bij onderhandelingen over toegang voor bedrijven tot haar netwerk.

De mobiele telecombedrijven krijgen de komende maanden gelegenheid te reageren op Opta's uitspraken over de twee markten voor mobiele telefonie.

Opta moet naar aanleiding van de nieuwe telecommunicatiewet die in juli 2004 in werking trad, voor tenminste 18 markten bepalen of er voldoende concurrentie is. In de komende maanden volgen uitspraken voor de markten voor omroep, breedbanddiensten, huurlijnen en vaste telefonie.

Bron: Opta.nl

Gepubliceerd: donderdag 17 maart 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie