Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Pretium Telecom sleept KPN voor rechter

7 reacties

KPN en Pretium blijven elkaar in de haren vliegen. Vandaag sleept Pretium Telecom KPN voor de rechter omdat het bedrijf vindt dat KPN haar onterecht beschuldigt van het misleiden van consumenten. Het is niet de eerte keer dat beide bedrijven tegenover elkaar staan in de rechtbank ( zie hier, hier, hier, hier, hier, hier en hier).

Zo heeft KPN in 2005 een kort geding aangespannen tegen Pretium vanwege haar zogenaamde "laagste kostengarantie". Op haar beurt beschuldigde de kleine brachegenoot   KPN van 'slamming', het ongewenst overzetten van klanten.

Nu stelt Pretium dat KPN haar zwartmaakt, klanten misleidt en deze onjuist informeert, zo bleek donderdag uit de dagvaarding. Vandaag dient het kort geding voor de rechtbank in Den Haag.

Pretium Telecom biedt telefoondiensten aan tegen een lager tarief dan KPN, zo stelt het bedrijf. Bij het overstappen van KPN-klanten naar Pretium, zouden KPN-medewerkers misleidende brieven sturen naar deze klanten waarin het voor de klant onduidelijk is welk abonnement bij welke aanbieder loopt. Ook zou KPN klanten lokken naar zijn helpdesk en hen aansporen klachten over Pretium in te dienen bij de verschillende toezichts- en consumentenautoriteiten. Hierop ontbinden de klanten de contracten met Pretium weer.

Pretium voelt zich in zijn eer aangetast en eist dan ook een publiekelijke rectificatie van de beschuldigingen door KPN in alle landelijke dagbladen en op de eigen website van KPN. Voldoet KPN hier niet aan dan vindt Pretium dat KPN een dwangsom van 25.000 euro per dag zou moeten betalen.

Eerder deze week stelde de Consumentenautoriteit juist een onderzoek in naar de wervingsmethoden van Pretium. Het bedrijf zou mensen telefonisch benaderen en ze zonder dat ze het zelf in de gaten hebben een Pretium-abonnement aansmeren.

KPN-klanten klagen dat ze 's avonds een Pretium-medewerker aan de telefoon krijgen die de indruk wekt namens KPN te bellen. De medewerker vraagt dan of de KPN-klant prijs stelt op lagere tarieven. Als die hierop ingaat, zit de abonnee al snel aan een jaarabonnement vast en wordt die door de prijsvechter bij KPN afgemeld. De Consumentenautoriteit zou al ongeveer 3500 klachten hebben binnengekregen.

Pretium betwist ten stelligste dat personeel zich voordoet als KPN-medewerkers om abonnementen te verkrijgen. Bovendien zou er geen bewijs zijn dat er zoveel klachten daadwerkelijk binnen gekomen zijn.

Van de Haagse  Voorzieningenrechter mag de Consumentenautoriteit zich overigens vooralsnog niet negatief uitlaten over de telefonische verkoopmethoden van Pretium. Deze uitlatingen waren onder meer gedaan in het televieprogramma Kassa! en op de website Consuwijzer. De Cosumentenautoriteit moest als onafhankelijk toezichthouder een rectificatie plaatsen.

Reacties (7)

Geplaatst door: Rob ()

Als je nieuwe klanten aanbrengt, krijg je zogenaamd een maand telefoon tegoed van degene die je aan hebt gebracht. Echter deze boeven geven je dat alleen maar als de nieuwe klant heel weinig belt. Ik heb een bedrijf aangebracht die veel belt, maar ik heb tot op de dag nog steeds geen geld van hen ontvangen en ben er al jaren mee bezig zowel telefonsich als schriftelijk. Ik vind het grote boeven omdat ze niet eerlijk doen. Ik zal ook iedereen aanraden om NIET met PRETIUM in zee te gaan want je bent er zo nog niet vanaf. Gelijk hebben is heel iets anders dan gelijk krijgen. Zij zijn groot, hebben juristen, maar jij bent klein en hebt weinig geld om die Preium mensen aan te pakken.

Geplaatst door: Ben van der Velden ()

Ook ik zal nooit nalaten Pretium zwart te maken.
Inzake "laagste prijsgarantie" had ik waterdichte bewijzen tegen Pretium.
Ik moest mijn advocaat naar Haarlem laten rijden etc. etc.
De rechtzaak zou ik juridisch winnen, maar financieel ??
GELIJK HEBBEN IS IETS ANDERS ALS GELIJK KRIJGEN.

Geplaatst door: Chantal ()

Het is waar Pretium misleidt KPN-klanten. Echter kan KPN hier zeer weinig tegen. Ze doen wat ze doen kunnen. En indd, kpn is lang niet zo duur meer. De tarieven van KPN liggen momenteel zelfs lager dan bij Tele2. KPN is gewoon top. En als is KPN wel iets duurder.. je betaald ook voor de kwaliteid en de betrouwbaarheid. En bij bv Tele2 betaal je minder maar krijg je ineens rekeningen op de mat van een paar honderd euro of je dat even binnen een week wilt betalen. In mijn omgeving is dit geintje al vaker gebeurt. Dus dan maar iets meer betalen aan KPN maar dat weet ik wel waar ik het voor betaal!

Geplaatst door: lucas ()

Ik heb zelf bij een callcenter gewerkt waar men namens pretium belde. En ik kan je zeggen dat KPN het helemaal bij het rechte eind heeft. Ikzelf heb ook wel eens op dat project gezeten, maar ik voelde me echt een oplichter. Veel agents laten mensen in de waan dat ze met een KPN medewerker te maken hadden en men probeerde de naam pretium zo min mogelijk te gebruiken. En die garantie die ze bieden is ook reinste onzin. Als de laatste rekening van je vorige provider lager is dan de eerste rekening van pretium, dan krijg je dat verschil terug betaalt, maar het wordt gebracht alsof je voortaan altijd een lager tarief gaat betalen. En dan nog de service. Probeer maar eens de helpdesk van Pretium te bellen, dan krijg je al snel de idnruk dat je bedonderd wordt, want die is natuurlijk niet gratis. Kortom...smerige handel!!

Geplaatst door: Ron ()

Als KPN een getuige zoekt dan moeten ze maar even contact opnemen. Pretium misleidt niet alleen, maar neemt het abonnement gewoon over en begint automatisch te incasseren! KPN verwijt ik dat ze dit zomaar toestaan.
Als iemand Pretium aan de lijn krijgt dan alleen nee zeggen!

Geplaatst door: Joop ()

ook ik ben er in getrap. en bovendien kpn is lang niet meer zo duur als vroeger

Geplaatst door: Benjamin ()

Hoppa, weer een rechtzaak. Het wordt steeds begrijpelijker waarom KPN TE duur is, wat te denken van alle advovaatkosten. Ik wens de klanten van dit bedrijf succes en sterkte, er zal wel weer een prijsverhoging aankomen.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie