Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Pretium beschuldigt KPN van slamming

Carrier Pre Select aanbieder Pretium Telecom beschuldigt KPN van het kapen van klanten. KPN zou vorig jaar drieduizend Pretium-klanten zonder toestemming hebben teruggeschakeld van Pretium naar KPN. Algemeen directeur Hans Nijks zegt hiervan bewijzen op tafel te kunnen leggen, zo meldt de Telegraaf vandaag.

Pretium Telecom daagt KPN vandaag voor de rechter in verband met het zonder toestemming inpikken van klanten. Het verschijnsel van onrechtmatige overzetting wordt in de telecomwereld 'slamming' genoemd.   De aanbieder van goedkoper bellen zag de afgelopen maanden het aantal 'weglopende klanten' op onverklaarbare wijze toenemen. Uit een onderzoek onder het klantenbestand blijkt dat tweederde van de klanten geen opdracht had gegeven de overeenkomst met Pretium te ontbinden.

Nyks vraagt KPN vandaag om opheldering en eist een lijst met door KPN afgesloten Pretium-klanten, met opgaaf van reden. Pretium-bellers die niet op eigen verzoek zijn afgesloten en teruggeschakeld naar het KPN-net moeten bovendien binnen 48 uur weer worden aangesloten op Pretium. Hans Nijks denkt expres te worden dwarsgezeten door KPN.

Het Haarlemse belbedrijf zag zijn klantenbestand vorig jaar verdubbelen tot 150.000 en verwacht voor 2004 eveneens een verdubbeling. Het percentage dat wegloopt, zou de afgelopen maanden zonder duidelijke reden twee keer zo groot zijn.

Sinds oktober 2002 kunnen alternatieve belbedrijven er zelf voor zorgen dat klanten worden overgezet. Dit mag uiteraard niet tegen de wil van de beller gebeuren. Om 'slamming' (onrechtmatig overzetten) te voorkomen, heeft toezichthouder Opta eind vorig jaar gedragsregels opgesteld. Hierin staat o.a. dat KPN niet van andere belbedrijven mag eisen dat zij schriftelijke verklaringen van bellers overleggen die willen overstappen. OPTA acht dit onredelijk, omdat het de consument dupeert. Het zou een te grote drempel opwerpen om over te stappen naar een andere aanbieder. Wel moeten de klanten een brief ontvangen met objectieve en duidelijke informatie over de op handen zijnde wijziging van telecomaanbieder.  

De nieuwe gedragsregels gaan uit van het principe dat iedere aanbieder moet garanderen dat klanten niet tegen hun zin kunnen worden omgezet.  Hiermee neemt OPTA de consument tegen onrechtmatige omzettingen in bescherming. Tegelijkertijd wordt voorkomen dat KPN op onredelijke wijze tegen slamming optreedt en daardoor de concurrentie schaadt. De richtsnoeren worden toegepast bij de beslechting van geschillen tussen CPS-aanbieders en KPN. 

Zie ook de FAQ: Wat  moet ik doen bij ongewenste omzetting naar een carrier?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie