Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Prepaid bellen naar 0900 schandalig duur

6 reacties

Prepaid mobiel bellen naar een 0900-nummer kost bij bijna alle maatschappijen tussen 1,10 en 1,30 euro per minuut en dat is "schandalig" duur, vindt Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA).

Hij wijt dit aan "falende marktwerking" en wil dat minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken de hoge tarieven aan banden legt. Hij wijst erop dat mensen die willen bellen met het landelijke 0900-nummer van de politie te maken krijgen met tarieven die variëren van 0,49 tot 1,30 euro.

Mensen met een gewoon mobiel abonnement moeten vaak ook extra betalen voor het bellen van 0900-nummers. Volgens Van Dam staan de tarieven in geen enkele verhouding tot de daadwerkelijke kosten.

Bellen.com waarschuwt prepaidbellers al sinds jaar en dag om niet of alleen in dringende gevallen naar 0900- nummers te bellen. Ondermeer op de pagina 'Meer informatie over goedkoper bellen via 090x-nummers' staat het volgende:

Let op! Wanneer u een mobiele prepaid aansluiting heeft, geldt voor bellen naar 090x-nummers een vast tarief van ongeveer 1 euro (!) per minuut, waardoor bellen naar 090x-nummers vanaf mobiel eigenlijk alleen interessant is als u een mobiel abonnement heeft.

Op een aparte pagina op Bellen.com met informatie voor het bellen naar 0900-nummers vanaf mobiel vindt u de tariefstructuur en de belkosten van de grote mobiele providers. Informatie en tarieven van operators zonder een eigen netwerk (de zogeheten MVNO's) zullen één dezer dagen toegevoegd worden. Probleem is dat de tariefinformatie van de meeste aanbieders erg summier en moeilijk te achterhalen is. Op de meeste websites worden de tarieven voor informatiediensten niet bepaald transparant gepubliceerd. Veelal staan ze alleen  in de FAQ. Bij enkelen is helemaal niets terug te vinden en moet naar een duur (jawel!) 0900-helpdesknummer gebeld worden voor meer informatie....

 Klik hier voor meer informatie over de tarieven voor bellen vanaf mobiel naar 0900-nummers.

Reacties (6)

Geplaatst door: Alexander van Dijl ()

Voor bijna alle 0900 nummers zijn alternatieven! Mijn advies, bel geen 0900, maar kijk eerst even op http://www.vraagalex.nl/0900 of op http://0900.vraagalex.nl om te kijken of er een alternatief bestaat. Hiermeer kan je echt 100en euros per maand betalen. Ik vraag mijn rabobanksaldo op via 0499 499 199, kost mij niets (valt binnen mijn bundel), anders 35ct/min (10ct van het 0900 nummer, 25 van de mobiele provider). Doe dit 2min/dag, 70ct/dag is ongeveer 21 euro per maand. Zonder enige moeite, zo verdient. Succes!

Geplaatst door: Alexander ()

Laats kwam ik een advertentie tegen van Belknaller. voor 2 cent per minuut bellen naar zuid-Amerika. Nog goedkoper dan Skype, yipie. TELFORT gebeld en gevraagt of het bellen naar een 0900 nummer in mijn bundel zit(500 minuten gratis bellen). De dame bij de klanteservice gaf aan dat dit zo is. (MUV de servicekosten 2cent). Nu een maand later krijg ik de rekening en warempel hebben ze 146 euro op mijn rekening gezet voor het bellen naar een servicenummer.
Wederom bel ik de klanteservice van Telfort. En de desbetreffende medewerker bevestigd wederom dat bellen binnen mijn bundel valt. Op het moment dat ik hem aangeef dat dit niet zo is, verwijst hij naar de rekening. Ja, dat weet ik wel. Maar wie kan mij vertellen waar dit staat voordat ik deze kosten ga maken en niet achteraf?

Geplaatst door: Karl ()

gisteren 9-3-07
kon ik het 0800 van de postbank niet bereiken vanwege storing in de tan code centrale, noodgedwongen 0900 gebeld,na 3 minuten kom ik er achter dat deze kennis me é4,00 heeft gekost!

Geplaatst door: Roland ()

Niet alleen vanaf een GSM toestel maar ook vanuit een telefooncel, dit was niet altijd zo: Wie in een KPN-telecooncel een 0900-nummer belt, is ongeacht het tarief van dat nummer veel geld kwijt. De informatie in de telefooncel is hier niet heel duidelijk over. Bellen uit telefooncellen is altijd duurder dan vanaf thuis. Maar het tarief voor 0900-nummers is extreem duur: ? 0,10 per 8 seconden, plus ? 1,40 per gesprek. Dit bedrag is ongeacht het tarief van het 0900-nummer. Een KPN-telefooncel kan volgens KPN niet nagaan wat het tarief is van alle 0900-nummers, waardoor een vast hoog tarief wordt berekend. En kennelijk vindt de KPN dat de beller daarvoor moet bloeden. Dit is dus erg nadelig voor wie via een telefooncel naar een relatief goedkoop 0900-nummer belt (b.v. waar het lokale tarief geld [09009294]) Theoretisch gezien zou je goedkoper uit zijn als je in een telefooncel naar een heel duur 0900-nummer belt (80 cent per minuut). Maar door het starttariefvan ?1,40 moet je dan wel minstens een half uur aan de lijn blijven, en heb je dan al voor ?22,40 verbeld. In de KPN telefooncel staat vermeld dat er bij het bellen naar 0900-nummer een toeslag geld, maar niets over het hoge tarief. Bij Telfort-telefooncellen (vooral op stations te vinden) zijn de meeste 0800/0900-nummers geblokkeerd, behalve die van belangrijke hulpdiensten.

Bron: Alarmlijn, Consumentenbond.

Geplaatst door: Roland ()

www.vraagalex.nl om ipv 0900 nummer te bellen het normale nummer. Er staan al vele organisaties op. Zo kunt u de Nuon gratis bellen in plaats van 09000808! Maar ook UPC etc. Ik gaf hier al aandacht in het Tros radar forum link:http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?t=35880&highlight=normale

Overigens naar 087, 085, 088 en 091 nummers moet je ook een behoorlijke toeslag gaan betalen!

Geplaatst door: Benjamin ()

Net zo schandalig als bellen in het buitenland?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie