Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Prepaid bellen fors duurder

KPN en T-Mobile verhogen de tarieven van prepaid-pakketten voor mobiele telefoons fors. Er komt een eind aan gratis toestellen bij prepaidpakketten. KPN stopt met onmiddellijke ingang en T-Mobile zal over enkele maanden het voorbeeld van KPN volgen. Volgens de bedrijven wordt er op grote schaal gefraudeerd met het doorverkopen van de toestellen. Dit staat vandaag in het AD en de Telegraaf

Door het afschaffen van de subsidie op de toestellen komt de prijs zo'n 30 euro hoger te liggen voor een prepaidpakket, maar voor de duurdere toestellen kan dat oplopen tot een verhoging van 70 euro.

KPN en T-Mobile zeggen de prijzen mede te moeten verhogen wegens fraude. De pakketten worden massaal opgekocht, de simlock wordt er afgehaald en daarna worden de toestellen duur doorverkocht.

KPN is overtuigd van een 'levendige handel'. Zo zouden gesubsidieerde toestellen, die voor extreem lage prijzen aangeboden worden, naar het buitenland gaan waar ze voor goed geld worden verkocht. Vooral de duurdere toestellen duiken in grote getale op in Oost-Europa en Afrika. Aangezien de mobiele operators het van de tikken moeten hebben, zijn op deze manier hun inkomsten weg. Van Damme van T-Mobile: ,,Toestellen verdwijnen naar Oost-Europa en Afrika. Zelfs naar België, denken we. Ook op de Nederlandse markt wordt er in gehandeld.''  In België wordt geen subsidies op toestellen gegeven. 

Naast de fraude zijn er ook puur commerciële redenen om de prepaid-aanbiedingen te beëindigen. ,,Mensen switchen tegenwoordig heel snel van toestel en daarmee van aanbieder. De kaart wordt dan niet meer gebruikt. 

Bij abonnementen zal soms nog wel een gratis toestel worden verstrekt, zo weet de krant te melden. De verwachting is dat ook andere GSM operators de subsidies op toestellen gaan afschaffen. Overigens is Telfort (toen nog O2 geheten) enkele jaren geleden als eerste begonnen met het afschaffen van gesubsieerde toestellen, waarbij tegelijkertijd de beltarieven omlaag gingen. 


 

Gepubliceerd: woensdag 16 februari 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie