Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Prepaid bellen bestaat tien jaar

door Jeanet Woldring 5 reacties

Op 22 december 2007 bestaat prepaidbellen in Nederland precies 10 jaar. Vodafone Nederland, destijds Libertel, introduceerde op 22 december 1997 na een succesvolle proef als eerste in Nederland 'bellen zonder abonnement' onder de naam Libertel iZi.

Prepaid maakte mobiel bellen toegankelijk en versnelde de acceptatie ervan aanzienlijk. Andere mobiele operators volgden snel. Het aantal prepaidbellers groeide gedurende de eerste maanden explosief met enkele tienduizenden bellers per maand tot circa 10 miljoen prepaidbellers vandaag.

Inmiddels is 'bellen zonder abonnement' niet meer weg te denken en heeft het bij Vodafone een volwaardige plaats ingenomen. Zo kunnen Vodafone prepaidklanten bijvoorbeeld in het buitenland rechtstreeks naar Nederlandse nummers bellen tegen de voordelige Vodafone Passport tarieven in 42 landen.

De Zorgeloos Internet BloX om te kunnen internetten op je mobiel, is er ook voor Vodafone prepaidklanten. In deze feestmaand heeft Vodafone een uitgebreid toestelaanbod, ook voor prepaid, in de hele markt. De laatste innovatie op prepaid gebied is Vodafone Prepaid Meerwaarderen, waarbij prepaidbellers beloond worden met 50 gratis smsjes of 15 gratis belminuten bij elke opwaardering van 20 of meer. 

Vodafone heeft een aantal 'wist-u-dat'jes over prepaid op een rijtje gezet:

  • In 1997 kostte het eerste prepaid toestel met 50 gulden beltegoed ƒ 399  (nu vanaf € 29,95 inclusief € 10 beltegoed)
  • Een simkaart met mobiel nummer en ƒ 40  beltegoed kostte in 1997 ƒ 99,95  (tegen € 5 nu, inclusief €  10 beltegoed)
  • Prepaidbellers konden in 1997 wél sms-jes ontvangen, maar niet versturen
  • Bellen met een prepaid-toestel kostte in 1997 ƒ 1,35 per minuut (tegen € 0,24 anno 2007)
  • De eerste prepaidbellers konden de telefoon buiten Nederland nog niet gebruiken
  • De eerste prepaidbellers konden in Nederland ook nog geen buitenlandse nummers bellen
  • Circa 10% van de prepaidbellers betaalt niet zelf de opwaardeerkaart (maar de ouders)
  • Meer vrouwen dan mannen bellen met een prepaidtoestel
  • Een prepaidbeller verstuurt tegenwoordig gemiddeld 20 sms-jes per maand en dit aantal groeit nog steeds
  • Circa 1 op de 6 prepaidbellers heeft meer dan één mobiele aansluiting

Zie ook: Belwijzer Mobiel voor belkosten en toestelprijzen 

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (5)

Geplaatst door: loser// ()

oi welk mobiel zal k nemen heb 100 euro of iets meer te bestede

Geplaatst door: Roland ()

Het was inderdaad een Philips Diga! Goede service was het! Wanneer je toestel defect was werd die omgeruild door Philips op je werkplek of andere adres! Mijn eerste toestel ontvang het signaal niet goed van de zendmast. Dit wilde Libertel eerst niet geloven en gaf de schuld aan de sim kaart. Toen ik eenmaal een nieuwe had werkte die uitstekend. Collega van mij had precies zo een, en die toonde ook een defect. Toen zij een nieuwe exemplaar kreeg was die simlock vrij!!!!

Geplaatst door: *** ()

toevallig een philips diga? in 2000 heeft mn moeder die volgens mij gekocht met libertel izi voor 100 gulden met 40 gulden beltegoed.. was niet eens zo`n slechte prijs geloof ik 😉
mijn eerst toestel was een nokia 3310 in januari 2002, ook met libertel izi.. voor 170 euro met 15 euro beltegoed denk ik... toestel werkt nog steeds en gebruik ik nog steeds als reserve!

Geplaatst door: *** ()

toevallig een philips diga? in 2000 heeft mn moeder die volgens mij gekocht met libertel izi voor 100 gulden met 40 gulden beltegoed.. was niet eens zo`n slechte prijs geloof ik
mijn eerst toestel was een nokia 3310 in januari 2002, ook met libertel izi.. voor 170 euro met 15 euro beltegoed denk ik... toestel werkt nog steeds en gebruik ik nog steeds als reserve! 😉

Geplaatst door: Roland ()

In 1997 heb ik toen voor het eerst een mobiele telefoon Philips gekocht voor Fl. 399,=. Ik moest dan per half jaar opwaarderen met 80 gulden dacht ik. KPN wilde als eerste beginnen met prepaid maar dat mocht toen niet van de Opta. KPN haar beltegoed was meende ik 1 jaar geldig en van Libertel een half jaar. In het begin kon je er ook geen 06/090x lijnen mee bellen. Ik belde toen nog via Amerika met een callback (75 cent per minuut!) systeem omdat het prepaid bellen toen erg duur was. Libertel IZI rekende destijds geen starttarief dus hield ik zeer korte gesprekken. Toen ik een KPN-prepaid in mijn toestel wilde doen paste dat niet. SIMLOCK! Toen ik dat 10 jaar geleden op altavista.com en op yahoo.com zocht bestond die term nog niet eens op internet!

Je betaalde 1,35 gulden per minuut later werd een piek- en dal tarief ingesteld. Je betaalde dan 1,75 in de piekuren en in de dal weet ik zo niet meer, ik dacht 75 cent per minuut. Het nummer dat ik toen nam heb ik nog steeds in gebruik.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie