Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Postbus 51: duidelijkheid over telefoontarieven

door Jeanet Woldring

Veel consumenten zijn wel eens geschrokken van hun telefoonrekening. Ze wisten bijvoorbeeld niet dat bellen naar bepaalde nummers duurder is dan naar andere. Zaterdag 31 juli besteedt Postbus 51 Radio aandacht aan de duidelijkheid van tarieven voor mobiele telefonie. Postbus 51 Radio is elke zaterdag tussen 14.45 en 15.00 uur te beluisteren op Radio 5 of via de kabel.

Regels in de wet voor tarieven mobiele telefonie
Voordat u een telefoonabonnement afsluit of speciale telefoondiensten gaat gebruiken, wilt u waarschijnlijk weten waar u aan toe bent. In de wet staat dat telefoonbedrijven al hun tarieven 'op genoegzame wijze' bekend moeten maken. Wat dat betekent, heeft OPTA dit jaar vastgelegd in een aantal regels. Die regels zijn voor u als consument erg handig. Want ze geven u meer duidelijkheid over wat u kunt verwachten wanneer u een abonnement afsluit en belt met een mobiele telefoon.

Veel verschillende prijzen
Rekent uw aanbieder de prijzen per minuut of per seconde? Hoeveel betaalt u extra voor 0900-nummers? Hoe lang is uw beltegoed houdbaar? Vaak weten klanten dit niet. En kunnen ze de informatie ook moeilijk vinden. Zelfs niet op internet.

Informatie op internet
Alle prijzen die gelden voor een bepaald abonnement moeten netjes onder elkaar staan op internet. Ga naar de website van uw aanbieder. U moet alle prijsinformatie kunnen vinden door op de homepage te klikken op een directe link. Aanbieders mogen de informatie niet ver weg stoppen of in kleine lettertjes tonen. Vanaf 1 september gaat OPTA controleren of bedrijven zich aan deze regels houden.

Nieuwe regels in de maak
Het Ministerie van Economische Zaken is bezig om een extra regel in de wet te zetten. Die zorgt ervoor dat u straks alle belangrijke informatie overzichtelijk krijgt te zien, voordat u een abonnement afsluit via het internet. Alle aanbieders moeten dan alle belangrijkste tarieven opnemen in het bestelproces. Het is de bedoeling dat deze wetgeving op 1 oktober 2010 in werking treedt.

Bron: ConsuWijzer
==
Postbus 51 Radio besteedt zaterdag 31 juli aandacht aan de duidelijkheid van tarieven voor mobiele telefonie. Postbus 51 Radio is elke zaterdag tussen 14.45 en 15.00 uur te beluisteren op Radio 5 of via de kabel. Reden voor de aandacht is volgens ConsuWijzer dat veel consumenten te weinig weten over tarieven. Ze weten bijvoorbeeld niet dat bellen naar bepaalde nummers duurder is dan naar andere, met hoge telefoonrekeningen als gevolg. In de wet staat dat operatorsd al hun tarieven 'op genoegzame wijze' bekend moeten maken. Wat dat betekent, heeft Opta dit jaar vastgelegd in een aantal regels.

Die regels geven consumenten meer duidelijkheid over wat ze kunnen verwachten wanneer ze een abonnement afsluiten en bellen met een mobiele telefoon, zoals of operators per seconde of per minuut afrekenen, hoe lang het beltegoed houdbaar is en of er extra voor bellen naar 0900-nummers betaald moet worden. Het Ministerie van Economische Zaken is bezig om een extra regel in de wet te zetten. Die zorgt ervoor dat consumenten straks alle belangrijke informatie overzichtelijk te zien krijgen voordat ze een abonnement afsluiten via het internet. Alle aanbieders moeten dan alle belangrijkste tarieven opnemen in het bestelproces. Het is de bedoeling dat deze wetgeving op 1 oktober 2010 in werking treedt.

Gepubliceerd: vrijdag 30 juli 2010

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie