Pas op voor `spim` in het buitenland
Leestijd: 2 minuten
Vakantiegangers in het buitenland worden gewaarschuwd voor ‘spim’, reclame-sms’jes die ongevraagd worden verstuurd en waar grof voor moet worden betaald. Toeristen die op de berichten reageren, moeten vele euro’s betalen voor informatie waar niet om is gevraagd.
In steeds meer landen maken lokale providers afspraken met toeristische organisaties, die allerlei aanbiedingen per sms sturen. Enisa, een agentschap van de Europese Unie voor netwerk- en informatiebeveiliging heeft daarover alarm geslagen.
Bellen in het buitenland gebeurt vaak via een andere netwerkeigenaar dan in Nederland. Lokale telecombedrijven op toeristische bestemmingen sluiten steeds vaker contracten met bijvoorbeeld aanbieders van dagtochten of restaurants. Iedereen die in de buurt van een zendmast van het netwerk komt, krijgt dan een reclameboodschap in de vorm van een sms’je op zijn toestel.
Vakantiegangers met geavanceerde mobieltjes waarop e-mail is te ontvangen, moeten zelfs oppassen voor reclames die computervirussen bevatten. Volgens Enisa bestaat het gevaar dat adreslijsten worden gewist en zelfs dat de telefoon onbruikbaar wordt. Het verspreiden van betaalde reclame en virussen op mobieltjes is in opmars. Veel bellers zijn zich daar niet van bewust. Ze denken dat het niet zo’n vaart loopt.
De reclameberichtjes op de mobiele telefoon worden ook wel ‘spim’ genoemd, als variant op spam, ongewenste reclame via e-mail. In Nederland is het verboden om ongewenst boodschappen via sms te sturen. Maar in de populaire vakantielanden in het zuiden van Europa worden de regels minder strikt nageleefd, stelt toezichthouder Opta.
‘Dat je in het buitenland een welkomst-sms’je van de provider openklikt kan geen kwaad’, zegt woordvoerder Edwin van de Haar, maar of dat ook voor ander berichtjes geldt is onzeker. ‘Op telefoontjes zit steeds vaker internet. Hoe geavanceerder mobieltjes worden, des te meer krijg je met de bijbehorende narigheid te maken.’
Enisa adviseert toeristen om sms’jes van onduidelijke komaf niet te openen. Ook is het aan te bevelen om back-ups te maken van nummers en informatie die in de telefoons staan. ‘Het probleem is dat virussen én heel complex zijn geworden én dat je bijna geen tijd meer hebt om te reageren. Je moet oppassen. Als je de straat oversteekt, kijk je ook een keer naar links en naar rechts. Pas dus ook op met openen van berichtjes en mobiel internet.’
Laatste nieuws
-
Met deze tips voorkom je dat je smartphone oververhit raakt
19 jul Hoe hou je je telefoon koel en voorkom je oververhitting? Met deze tips maak je veilig gebruik van j...
-
Column: Internet op vakantie draait om … elektriciteit?
24 jun Internetten en bellen op vakantie in het buitenland hoeft geen bill shock meer op te leveren. Wat is...
-
Column: Wifi thuis de zwakste schakel, maar hoe lang nog?
1 apr Is het echt nodig om wifi sneller en beter te maken? En waarom maken internetproviders reclame om wi...
-
Vanaf 31 maart stopt KPN met 3G, wat zijn de gevolgen?
1 apr KPN haalt stekker uit 3G-netwerk. Wat zijn de gevolgen?
-
Gratis bellen en sms'en van en naar Oekraïne
25 mrt Vanwege de situatie in Oekraïne kun je bij een aantal providers tijdelijk gratis bellen naar Oekraïn...