Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Pas op voor `spim` in het buitenland

Leestijd: 2 minuten

Vakantiegangers in het buitenland worden gewaarschuwd voor ‘spim’, reclame-sms’jes die ongevraagd worden verstuurd en waar grof voor moet worden betaald. Toeristen die op de berichten reageren, moeten vele euro’s betalen voor informatie waar niet om is gevraagd.
 
In steeds meer landen maken lokale providers afspraken met toeristische organisaties, die allerlei aanbiedingen per sms sturen. Enisa, een agentschap van de Europese Unie voor netwerk- en informatiebeveiliging heeft daarover alarm geslagen.
 
Bellen in het buitenland gebeurt vaak via een andere netwerkeigenaar dan in Nederland. Lokale telecombedrijven op toeristische bestemmingen sluiten steeds vaker contracten met bijvoorbeeld aanbieders van dagtochten of restaurants. Iedereen die in de buurt van een zendmast van het netwerk komt, krijgt dan een reclameboodschap in de vorm van een sms’je op zijn toestel.

Vakantiegangers met geavanceerde mobieltjes waarop e-mail is te ontvangen, moeten zelfs oppassen voor reclames die computervirussen bevatten. Volgens Enisa bestaat het gevaar dat adreslijsten worden gewist en zelfs dat de telefoon onbruikbaar wordt. Het verspreiden van betaalde reclame en virussen op mobieltjes is in opmars. Veel bellers zijn zich daar niet van bewust. Ze denken dat het niet zo’n vaart loopt.

De reclameberichtjes op de mobiele telefoon worden ook wel ‘spim’ genoemd, als variant op spam, ongewenste reclame via e-mail. In Nederland is het verboden om ongewenst boodschappen via sms te sturen. Maar in de populaire vakantielanden in het zuiden van Europa worden de regels minder strikt nageleefd, stelt toezichthouder Opta.

‘Dat je in het buitenland een welkomst-sms’je van de provider openklikt kan geen kwaad’, zegt woordvoerder Edwin van de Haar, maar of dat ook voor ander berichtjes geldt is onzeker. ‘Op telefoontjes zit steeds vaker internet. Hoe geavanceerder mobieltjes worden, des te meer krijg je met de bijbehorende narigheid te maken.’ 

Enisa adviseert toeristen om sms’jes van onduidelijke komaf niet te openen. Ook is het aan te bevelen om back-ups te maken van nummers en informatie die in de telefoons staan. ‘Het probleem is dat virussen én heel complex zijn geworden én dat je bijna geen tijd meer hebt om te reageren. Je moet oppassen. Als je de straat oversteekt, kijk je ook een keer naar links en naar rechts. Pas dus ook op met openen van berichtjes en mobiel internet.’

Geactualiseerd: donderdag 25 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie