Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

'Pas op met straling thuis'

door Jeanet Woldring 8 reacties

Dat mobieltjes straling afgeven, is wel bekend. Maar dat ook DECT telefoons dat doen, weten niet zoveel mensen, stelt DAG.nl

De digitale krant publiceerde op 27 december het volgende artikel:
Alhoewel heel veel mensen bezwaren hebben tegen GSM/UMTS zendmasten in hun omgeving, lopen ze vaak ook risico’s in hun eigen huis.'

Elektromagnetische velden
Het gaat dan om draadloze apparaten zoals mobieltjes, routers en DECT telefoons. Het Nationaal Platform Stralingsrisico’s roept op tot voorzichtigheid zolang het wetenschappelijk onduidelijk is wat de schadelijke effecten van deze elektromagnetische velden kunnen zijn. Maar ook steeds meer artsen verkondigen deze boodschap. Volgens het platform leiden ruim driehonderdduizend Nederlanders aan klachten veroorzaakt door deze straling.
 
Bewustzijn
De Nederlandse overheid hanteert de Europese blootstellingslimiet en acht een 'voorzichtigheidsprincipe' niet nodig. Onterecht, meent Alex Swinkels, woordvoerder van het genoemde Platform. Volgens hem geeft het Belgische ministerie van Volksgezondheid een brochure uit om mensen wegwijs te maken zolang er geen eenduidigheid is. In ons land wordt echter gedaan alsof er niks aan de hand is, puur om onrust te voorkomen. Dat is niet zo slim aangezien voorlichting juist onrust wegneemt, aldus Swinkels. Op basis van informatie kunnen mensen dan zelf beslissen of ze voorzichtig willen zijn of niet.

Dect-telefoons
Op de site milieuziektes.nl valt te lezen dat mensen vaak een eigen zendmast midden in de woonkamer hebben staan, namelijk de draadloze huistelefoon volgens het DECT/GAP principe. Hierbij is het niet zozeer de telefoonhoorn zelf die straling afgeeft, maar het basisstation, ofwel de houder waar de hoorn in gestoken wordt. Deze zendt volgens de website constant 24 uur per dag met 100 Hz gepulste signalen uit, of er nu gebeld wordt of niet.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (8)

Geplaatst door: bart ()

TNO erkend eerst gevaar waarna een zwitsers onderzoek het jaren later weerlegt.
Dus moet er maar weer eens een onderzoeksteam opstaan die de bevindingen van zwitserland weer onderuit haalt. In - onder - boven electromagnetishe velden leven kan niet gezond zijn. En het maakt niet uit of het wel of niet wetenschappelijk bewezen wordt. Dat het wordt afgedaan als niet waar wil niet zeggen dat het dan ook niet waar is. Je eigen boerenverstand gebruiken is het devies. Er spelen enorme belangen een rol mee die meewegen, vlak dat niet uit.

Geplaatst door: arjen witzel ()

Kwam voor 1998 nauwelijks bij de huisarts. In 1998 kwamen er gsm900/gsm1800/umts2150 recht boven mijn hoofd op de flat waar ik toen woonde. Euratomplein heemskerk. Ben zelf elektricien,radiotechnicus,programeur.
Werd enorm ziek. Legde niet de link met het antennewoud boven mijn hoofd.
Tot er meer mensen zich tot mij wenden. Zat in bewoners commissie.
En na een enquete bleek 23 medebewoners net als ik vergelijkbare onoplosbare gezondheidsklachten te hebben. Normaal mens denkt dan: antennewoud weg. Maar vergeet dat maar. Dus in 2005 inmiddels lichamelijk een wrak te zijn verhuist weg van het antennewoud. Nu eigen onderzoeken laten doen om te kijken wat mijn lichaam doet met deze radiosignalen. Dit is wat er gebeurd met mijn bloed: http://www.youtube.com/watch?v=YniujnK53io En dit gebeurd er met mijn hartslag: http://www.youtube.com/watch?v=_EI9fZX4iww Als mijn lichaam bloot wordt gesteld aan digitale signalen met een hoeveelheid van 10 uW/m2 of meer. Klachten zijn dan. Vermoeidheid, Niet kunnen nadenken, overal pijn, hartritmestoornissen, korte termijn geheugen falen, spierproblemen.
Als men hiermee naar de regiuliere geneeskunde stapt snappen deze niet wat er gebeurd. En kunnen ook niets voor je doen. Je aan de medicatie helpen dat kunnen ze wel. En dit probleem is wereldwijd aan de gang: http://www.youtube.com/user/arjunus#g/f Dus mensen heeft u al deze bovenstaande klachten. Onderzoek dan eerst of u ook blootstaat aan veel gepulsde radiogolven. En kijk eerst of die de veroorzakers zijn van uw klachten. Vaak is dat namelijk het geval.

Geplaatst door: Arjen Witzel ()

Re:Waarom zou vroegere tv en radio zenders niet ziek makend zijn en die van nu wel.
De zenders van vroeger waren analoog gemoduleerd.
Radio was/is frequentie gemoduleerd. De frequentie word vertraagd/versneld met het geluid wat men wil verzenden.
amplitude modulatie werd vooral gebruikt bij tv zenders. met combinatie van een fm signaal voor het geluid. Met Amplitube modulatie wordt het zender vermogen verhoogd en verlaagd met het geluid wat men wil versturen.
Beeld zit nm ook in het audio gebied. Een grootdeel daarvan kon men ook horen.

Nu daartegen met de komst van de microcontroller in zendtechnieken gaat men de zender aan en uit schakelen. En op de korte tijdden dat het aanstaat de gegevens versturen. Dat gaat met enorm veel geweld.
Nu is door Siemens, Motorola, Nokia, Erickson(Sony) enz. in 1998 de veiligheidsnorm vastgesteld. En niet gekeken naar de effecten van de frequenties die nu worden verzonden, welke de zelfde zijn als de comnunicatie van onze cellen waar wij allemaal uit bestaan. Deze comunicatie wordt totaal verstoord. En er heerst paniek op celnivo.
Dat is ook de reden dat artsen er niets van begrijpen en maar lukraak medicatie voorschijven en zullen niet of nauwelijks tot een resultaat komen.
Er zullen veel mensen sterven op gewoonlijkende ziektes.
Google: George Garlo

Geplaatst door: Bob Schurkjens ()

Wat ik heel vervelend vind aan deze onheilsprofeten is dat ze niet het hele verhaal vertellen. Wees dan eerlijk en vertel er bij dat de Overheid zich inzake deze materie grondig heeft laten voorlichten door de WRR, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Dit is een organisatie van wetenschappers die zelf geen onderzoek doet maar alle relevante wetenschappelijke publicaties die wereldwijd beschikbaar zijn bestuderen en op basis daarvan de regering adviseren. Zonder enig partijpolitiek belang. De suggestie dat de Overheid maar wat aanrommelt is dan ook beslist onjuist. Er zijn altijd mensen die het fijn vinden om andere mensen angst aan te jagen. Zo is er bijvoorbeeld ook een club die zich inzet voor het verbieden van tandarts amalgaamvullingen. Dit omdat het amalgaam kwik bevat en daarom erg gevaarlijk zou zijn. Niet waar, zo bewijzen talloze degelijk wetenschappelijke onderzoeken. Toch zetten deze figuren hun strijd voort tegen beter weten in. Angst zaaien, een heerlijke bezigheid.....

Geplaatst door: Bernard ()

[quote] Ik weet dat in scandinavische landen de straling die gebruikt wordt in Nederland, vooral voor Digitenne, absoluut verboden is. Alleen in Nederland is een campingproduct als Digitenne mogelijk, veel andere landen hebben deze signalen verboden omdat er mensen ziek van zijn geworden. Heb hier ooit op de nederlandse televisie een documentaire gezien over een basisschool in Amsterdam waar opvallend veel kinderen ziek werden na plaatsing van een UMTS mast op het dak. [/quote]

In alle scandinavische landen hebben ze ook DVB-T uitzendingen hoor.
In hoeverre is ons Digitenne (=DVB-T) anders dan de DVB-T uitzendingen daar?
DVB-T zend op (ongeveer) dezelfde frequenties uit als vroeger ook analoge TV werd uitgezonden, waarom zou speciaal DVB-T ziekmakend zijn, en de analoge uitzendingen niet? (hoewel de gemiddelde intensiteit geloof ik wel hoger ligt bij DVB-T)

Ik weet van geen enkel onderzoek dat on-omstotelijk heeft vastgesteld dat mensen ziek worden van DVB-T uitzendingen. Dus dan lijkt het me raar dat "veel andere landen deze signalen hebben verboden omdat er mensen ziek van zijn geworden".
Maar ik ben erg nieuwsgierig, dus als je een link met meer informatie hebt, dan kijk ik daar graag naar.

Dat kinderen ziek zouden worden van een UMTS antenne op het dak is heel merkwaardig, want als je gaat meten dan zal je zien dat DE plek waar juist heel weinig elektromagnetische straling is te meten is, dat is ONDER een antenne. Die dingen zenden namelijk horizontaal uit en niet vertikaal.

Dus het lijkt me dan ook onwaarschijnlijk dat het door de EM straling komt, maar waar dan wel door? Zeker het onderzoeken waard, lijkt me zo.

Geplaatst door: Bernard ()

" Ik weet dat in scandinavische landen de straling die gebruikt wordt in Nederland, vooral voor Digitenne, absoluut verboden is. Alleen in Nederland is een campingproduct als Digitenne mogelijk, veel andere landen hebben deze signalen verboden omdat er mensen ziek van zijn geworden. Heb hier ooit op de nederlandse televisie een documentaire gezien over een basisschool in Amsterdam waar opvallend veel kinderen ziek werden na plaatsing van een UMTS mast op het dak. "

In alle scandinavische landen hebben ze ook DVB-T uitzendingen hoor.
In hoeverre is ons Digitenne (=DVB-T) anders dan de DVB-T uitzendingen daar?
DVB-T zend op (ongeveer) dezelfde frequenties uit als vroeger ook analoge TV werd uitgezonden, waarom zou speciaal DVB-T ziekmakend zijn, en de analoge uitzendingen niet? (hoewel de gemiddelde intensiteit geloof ik wel hoger ligt bij DVB-T)

Ik weet van geen enkel onderzoek dat on-omstotelijk heeft vastgesteld dat mensen ziek worden van DVB-T uitzendingen. Dus dan lijkt het me raar dat "veel andere landen deze signalen hebben verboden omdat er mensen ziek van zijn geworden".
Maar ik ben erg nieuwsgierig, dus als je een link met meer informatie hebt, dan kijk ik daar graag naar.

Dat kinderen ziek zouden worden van een UMTS antenne op het dak is heel merkwaardig, want als je gaat meten dan zal je zien dat DE plek waar juist heel weinig elektromagnetische straling is te meten is, dat is ONDER een antenne. Die dingen zenden namelijk horizontaal uit en niet vertikaal.

Dus het lijkt me dan ook onwaarschijnlijk dat het door de EM straling komt, maar waar dan wel door? Zeker het onderzoeken waard, lijkt me zo.

Geplaatst door: Maartje van Dongen ()

Ik weet dat in scandinavische landen de straling die gebruikt wordt in Nederland, vooral voor Digitenne, absoluut verboden is. Alleen in Nederland is een campingproduct als Digitenne mogelijk, veel andere landen hebben deze signalen verboden omdat er mensen ziek van zijn geworden. Heb hier ooit op de nederlandse televisie een documentaire gezien over een basisschool in Amsterdam waar opvallend veel kinderen ziek werden na plaatsing van een UMTS mast op het dak.

Geplaatst door: Bernard ()

De site van milieuziektes.nl vind ik nogal chaotisch en ongestructureerd.
Ook heb ik twijfels over betrouwbaarheid van de informatie.
Ze zeggen dat ze zich niet met de "maatschappelijke discussies" willen bezig houden, en alleen voorlichting willen geven, maar heel veel uitspraken op hun site zijn zeker niet algemeen geaccepteerd in de wetenschappelijke wereld.

Ook de site http://www.stralingsrisicos.nl/ is zeker geen objectieve bron van informatie. Net als bij milieuziektes.nl zit in de doelstellingen van de organisatie de aanname verborgen dat elektromagnetische velden ernstige gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.

Op de gezondheids site van Vlaanderen kan je volgens mij een objectievere samenvatting lezen over de huidige situatie in de wetenschappelijke wereld over dit onderwerp:
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=5860
Op dit moment ontbreekt een biologisch mechanisme dat de overgevoeligheid zou kunnen verklaren. Ook zijn epidemiologische studies tot nu toe niet eensgezind. Dus objectief toegeschreven van schadelijke gevolgen voor de gezondheids aan elektromagnetische velden, is niet mogelijk.

Authoriteits argumenten als "deze artsen zeggen zus en zo, en ze zijn toch niet gek", of samenzwerings theorieren als "De overheid verdiend heel veel geld aan de UMTS frequenties, dus ze ontkennen de gevaren", zijn ook niet echt sterk te noemen.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie