Overstappen naar andere provider

door Anniek Kruijer (6 reacties)

Wisselen van internetprovider, telefoon- en televisieaansluiting is een groot probleem. Dat is gebleken uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat het kan lonen om wél over te stappen.

Enkele conclusies uit het onderzoek, uitgevoerd door Heliview :

  • Ruim een vijfde deel van alle consumenten met een vaste telefoonaansluiting is het afgelopen jaar overgestapt of is dit jaar van plan over te stappen. Hierbij gaat het met name om ADSL en kabelinternetgebruikers. Bij een kwart van hen leverde dit problemen op, vooral met betrekking tot de opzegtermijn en de switchkosten.
  • Twaalf procent van alle consumenten met een mobiele telefoonaansluiting is overgestapt of wil overstappen. Van hen heeft 22 ervaring met problemen bij het overstappen.
  • Bijna een kwart van alle consumenten met een internetaansluiting is het afgelopen jaar overgestapt of is dit jaar van plan over te stappen.
  • Elf procent van alle consumenten is vorig jaar overgestapt van televisieaanbieder of is de komende 12 maanden van plan over te stappen. Daarvan heeft ruim een kwart ervaring met problemen. Aanbieders zien de investeringskosten als grootste drempel, maar consumenten vinden de administratie juist vervelend

Bij vaste telefonie noemen consumenten de kosten, maar ook de bereikbaarheid als drempel. Het grootste aandachtspunt blijkt echter het nummerbehoud te zijn. Bij mobiele telefonie wordt bereik het meest spontaan genoemd, terwijl nummerbehoud en contractsduur de meeste aandacht nodig heeft. Bij internet komen problemen met contractsduur naar voren. Bij televisie worden weinig drempels genoemd en voor gebundelde diensten (triple play) ziet de consument met name de opzegtermijn en de kosten als probleem.

Opta
Het ministerie is in overleg met de Opta over maatregelen. Consumenten zouden vooraf moeten weten welke opzegtermijnen gelden, hoeveel het kost om over te stappen en of de oude of de nieuwe aanbieder verantwoordelijk is om iets voor de consument te regelen. De aanbieders moeten daartoe zelf onderling goede afspraken maken, waarop de Opta kan toezien.

Keuzevrijheid
Zomer 2005 lanceerde minister Brinhorst al het actieplan ‘Een slimme consument in een snelle markt’. Het actieplan draait om keuzevrijheid voor de consument, vereenvoudigde klachtenafhandeling en geschillenbeslechting. De gebruiker moet de diensten met elkaar kunnen vergelijken.

Consumentenbond Actie
De Consumentenbond heeft bij de minister van Economische Zaken de eis neergelegd dat mensen niet meer zelf hun overstap hoeven te regelen, maar dat - net als bij verzekeringen en energie - de nieuwe internetprovider alles voor ze uit handen neemt zodat overstappen makkelijk wordt.

Overstappen via website
Om het wisselen van provider te vergemakkelijken, biedt Bencom al een tijdlang een Breedband Overstap Service. Met het OVER-STAP-PEN-PLAN VAN INTERNETTEN.NL stapt u veilig, snel en simpel in 3 stappen over. Van deze gratis dienst wordt erg veel gebruik gemaakt.

Anniek Kruijer

Content marketeer
Anniek Kruijer
Ik ben Anniek, medewerker van Bencom. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie. Mocht je vragen hebben of gewoon willen reageren op dit artikel doe dat dan vooral hieronder.

Reacties (6)

Geplaatst door: ikke

Kreeg nu bericht dat mijn aanvraag voor direct ADSL niet in behandeling kan worden genomen. Kan contact opnemen met de klantenservide.
Nu gebeld met die club. Blijk mijn aanvraag nog gewoon in behandeling te zijn.
Met ongeveer 20 dagen zit ik weer op het breedband ??? 20 DAGEN !!!!
Je wordt er stappel gek van die lui. Heb 3 januarie voor de derde keer moeten aanvragen.
Heb al 20 keer het woord excuses gehoord. Maar niemand die maar iets in goede banen kan leiden. Tés een zooitje. Af sluiten kan binnen 5 dagen, Maar aansluiten moet vier week duren. Tés jammer dat ik geen andere mogelijkheid heb anders was ik al lang weg bij zo`n slechte club als KPN. Van enig klant vriendelijkheid is geen sprake. Bij KPN geld koninglijk maar niet voor de klant.
reorganiseren die handel. Al die grijze pakken met stropdassen de laan uit sturen

Geplaatst door: B

Ik heb al 4 jaar ADSL en ben IEDER JAAR (3 keer)overgestapt naar een andere provider:
- Zonnet Lite (KPN)
- Zon Family (Versatel)
- Compuserve
- Wanadoo Family.
Ieder jaar ging het goed en ieder jaar werd de overstaptijd (dagen zonder ADSL) korter. Vorig jaar duurde het zelfs 0 dagen!

Geplaatst door: A.P.Has

Sinds augustus 2005 heb ik getracht een overstap te maken naar HET NET.
Op dit ogenblik zegt de helpdesk van HET NET dat ik niet bekend ben bij hen.
Nu wil ik niet meer overgaan, want HET NET is wel in gebreke gebleven.Dank zij anderen heb ik weer een goed ADSL-lijntje via Wanadoo HET NET kan van mij DE POT OP!!! Dank U.

Geplaatst door: A.Gravestein

Ik lees het artikel met de kop `Ikke` en heb het zelfde verhaal vorige week van een vriend gehoord, die voor zijn dochter ADSL wilde bij KPN. Het zou binnen 5 dagen geinstalleerd zijn. Na een week is er nog niks gebeurd. Er staat dat de bestelling geannuleerd is. Het duurt 5 weken om dit ongedaan te maken . . .

Geplaatst door: van den ende

is er een datalimiet?
wereldwijd ontvangen en versturen van e-mail?
is een maand proeftijd mogelijk?

Geplaatst door: Ikke

Overstappen en drama !!

Ben van Planet overgestapt naar direct adsl.
Tenminste dat was de bedoeling.
Ruim optijd aangemeld via het internet voor direct adsl en keurig en aanmeld bevestiging ontvangen. Hartelijk bedankt voor u aanmeding voor direct ADSL van KPN, en wat denk je: op 1 feb geen verbinding meer. Gebeld met de kantenservice ( laat service maar weg). Sorry meneer er is iets mis gegaan. U krijgt geen ADSL meer van KPN?? Of je moet twee wachten en dan opnieuw aanmelden. Dus 5 week zonder ADSL !!!
Ik was ruim op tijd voor het verstrijken van de mogelijkheid om opnieuw aan te melden. De verbinding kan binnen 5 dagen worden verbroken maar opnieuw aanmelden duurd 3 tot 5 week. Ja leuke excuses, er is iets mis gegaan bij ons KPN !!!!!
En zo`n gast van de ADSL klanten service zegt keihard U kunt ook wel kabel gaan nemen !!
Het gaat KPN blijkbaar te goed. Ik zoek in elk geval een andere provider. Mischien volg ik het advies van de klantenservice van KPN wel op en ga ik bij athome van Essent. Want met die klanten service kom je geen steek verder.Ze hebben nog een klanten reaktie aangemaakt. Je wordt dan terug gebeld. Tussen nu en 5 werkdagen !! En of dit mag helpen.
kan nu niet meer internetten zoals ik gewend was. Doe het nu met de analoge tel. modem via freeaccess. Denk maar om alle kosten in mindering te brengen op mijn KPN nota !!
En wedden, dan zijn ze wel vlug met een vordering of afsluiting. De stekker is er eerder uit dan in bij die KPN.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.