Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Overlast van telefoonterreur groeiend probleem

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Mensen worden steeds vaker lastig gevallen via hun mobiele telefoon. Deze conclusie trekt Sim only provider Robin Mobile uit een steekproef onder mobiele aanbieders. Dagelijks worden er verzoeken ingediend om mobiele nummers te blokkeren vanwege telefoonterreur, maar er is geen adequate overlastprocedure. Robin Mobile trekt aan de bel en geeft tips wat je hier zelf tegen kunt doen. Ook ConsuWijzer geeft advies als je last hebt van ongewenste telefoontjes.

Nummers blokkeren

Dagelijks worden er meerdere verzoeken gedaan van klanten bij providers om mobiele nummers die overlast veroorzaken te blokkeren. Overlast via de mobiele telefoon is een groeiend probleem. Denk bijvoorbeeld aan pesten via WhatsApp of dreigtelefoontjes. Mensen hebben weinig middelen om zich hier tegen te beschermen, stelt Robin Mobile. Het is bijna onmogelijk om hier snel en adequaat iets aan te doen via je mobiele provider. Dit komt met name doordat er geen efficiënte procedures zijn tussen de mobiele aanbieders en dat providers geen nummers mogen en kunnen blokkeren* op individuele basis.

Overlastprocedure

Er is weliswaar een overlastprocedure tussen mobiele aanbieders, alleen neemt deze nogal wat tijd in beslag. Mocht je worden lastig gevallen dan krijgt de overlastpleger een waarschuwing. Pas na drie keer waarschuwen wordt het nummer volledig geblokkeerd. Daarbij moet er wel goed bewijs zijn dat het daadwerkelijk om overlast gaat. Dit moet je kunnen aantonen met gedetailleerde informatie. Deze informatie stuur je vervolgens naar de mobiele aanbieder. En dan moet je er maar op vertrouwen dat het melden van overlast goed genoteerd wordt in het systeem van je provider.

Vogelvrij

Het totaal blokkeren van iemand op het mobiele netwerk zou veel eenvoudiger en sneller moeten kunnen,” stelt Wilfred Rottier, oprichter van Robin Mobile. “Aangezien de grote mobiele providers doorgaans niet het toonbeeld van daadkracht zijn als het op het beschermen van hun klanten aankomt, moet er misschien dwingende regelgeving vanuit de overheid worden opgelegd. Feitelijk zijn mensen op dit moment nog vogelvrij als het op hun mobiele telefoon aankomt en kunnen overlastplegers vrijwel ongestoord hun gang gaan.”

Tips voor blokkeren

In vrijwel alle gevallen kun je de overlastpleger zelf blokkeren op je telefoon om het probleem tegen te gaan. Het blokkeren van telefoontjes, sms- en WhatsApp berichten verschilt per toestel en besturingssysteem. Robin Mobile heeft op zijn site daarom een handleiding geplaatst voor het zelf blokkeren van nummers. In het ergste geval zou je nog een ander mobiel nummer kunnen aanvragen.

Last van ongewenste, anonieme telefoontjes? ConsuWijzer geeft hier praktisch advies.

* Lees ook het bericht van 19-2-2014: Gestolen telefoons vanaf volgend jaar geblokkeerd (wetgeving per 1-1-2015 is niet doorgevoerd voor zover wij kunnen nagaan)

Geactualiseerd: dinsdag 23 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie