Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Orange: ook Zwitserland en Noorwegen laag tarief

Orange verlaagt per 30 augustus de tarieven voor bellen en gebeld worden in Europa. Aanleiding voor de verlaging zijn de nieuwe regels voor mobiel bellen binnen de EU. Ook bij Orange kost bellen straks 58 cent per minuut en gebeld worden 29 cent.

Tariefaanbod uiterlijk 30 juli  
Met de bekendmaking is Orange de laatste van de vier grote operators en voldoet hiermee aan de verplichting om uiterlijk maandag 30 juli klanten een aanbod te doen met lagere tarieven voor grensoverschrijdende gsm-gesprekken. De bedrijven die te laat zijn met het aanbod riskeren boetes.

De EU-landen en het Europees Parlement besloten hiertoe omdat de gesprekskosten de pan uitrezen. Mobiel bellen vanuit of naar een ander EU-land mag straks hooguit 60 cent per minuut inclusief btw kosten. Gebeld worden mag hooguit de helft kosten, nu is dat veelal het dubbele. De prijzen gaan in 2008 en 2009 nog iets verder naar beneden. 

De Europese Commissie wil eind deze week een website openbaar maken, waarop bedrijven worden genoemd die zich niet aan de Europese wetgeving houden. Door deze "naming and shaming" wordt gehoopt dat het aantal te dure gsm-bedrijven laag zal blijven.

Europese Unie + Zwitserland + Noorwegen 
Orange verlaagt niet alleen de tarieven voor de wettelijk verplichte EU-landen, maar ook die voor Noorwegen en Zwitserland. Overigens laat ook Vodafone klanten binnenkort goedkoper bellen in laatstgenoemd land.

'Automatisch' lagere beltarieven vanaf 30 augustus
In tegenstelling tot andere aanbieders zoals KPN, Vodafone en T-Mobile hoeven klanten zich niet aan te melden om eerder dan de verplichte datum van de lagere tarieven te profiteren. Mobiele bellers moeten van de Europese Commissie uiterlijk 30 september minder betalen voor hun gesprekken in andere EU-landen. 

Een maand eerder dan de verplichte datum verandert Orange de tarieven voor bellen in landen van de Europese Unie, Zwitserland en Noorwegen. Deze landen vallen bij Orange in  zone 1, één van de vier zones waarin de aanbieder de tarieven heeft ingedeeld. Zowel prepaidbellers als abonnees betalen vanaf 30 augustus geen € 1,00 maar € 0,58 per minuut om naar Nederland of één van de andere landen in zone 1 te bellen. Een gesprek ontvangen kost dan geen € 0,50 per minuut meer, maar € 0,29 per minuut.

Sms-tarieven ongewijzigd
Orange laat de sms-tarieven ongewijzigd, evenals de meeste andere operators. Hoewel nog niet verplicht, heeft het Europees Parlement de gsm-bedrijven wel gevraagd om ook de tarieven voor sms'jes en mobiel internetten te verlagen. Bedrijven krijgen anderhalf jaar om hier wat aan te doen. Anders zal Brussel ook hiervoor een maximumtarief invoeren.
 
KPN en Hi verlagen de sms-tarieven al wel, echter alleen voor abonnees. Deze categorie betaalt nu ook extreem veel voor sms-en vanuit het buitenland, namelijk 75 cent per bericht. Dat wordt per 23 september verlaagd naar 55 cent. Bij Orange zijn abonnees nu al goedkoper uit met 45 cent voor het versturen van een tekstberichtje. Prepaidbellers betalen echter wel 75 cent waardoor zij straks duurder uit zijn dan wanneer zij (1 minuut) bellen in het buitenland.

 in de EU, Zwitserland + Noorwegen prepaid  abonnement 
 bellen
 vanaf 30 augustus 2007
 € 1,00
 € 0,58
 € 1,00
 € 0,58
 gebeld worden
 vanaf 30 augustus 2007
 € 0,50
 € 0,29
 € 0,50
 € 0,29
 een sms'je versturen  € 0,75  € 0,45
 een sms'je ontvangen  gratis  gratis
 Prijzen zijn per minuut en incl. BTW    

Zie voor overige tarieven Orange wereldwijd: Vakantiebellen.com (bellen in het buitenland)

Klik hier voor bellen naar het buitenland

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie