Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

OPTA pakt onaangekondigde bellers harder aan

Leestijd: 2 minuten

OPTA gaat strenger optreden tegen telemarketeers die mensen via de telefoon benaderen om iets te verkopen of te vragen, bijvoorbeeld een donatie of lidmaatschap.

Veel consumenten irriteren zich mateloos aan dergelijke telefoontjes. Aangezien de meeste niet aan de wettelijke eisen voldoen, gaat OPTA harder optreden, zodat in ieder telefoongesprek door de bellende organisatie de mogelijkheid wordt geboden niet langer gebeld te worden.

OPTA richt zich eerst op de zogeheten ‘koude telemarketinggesprekken’, waarbij de consument ongevraagd en volledig onaangekondigd wordt benaderd. Deze gesprekken wekken de grootste irritatie op. De toezichthouder kan boetes tot maximaal 450.000 euro opleggen. Nog deze zomer maakt OPTA bekend op welke wijze klachten kunnen worden ingediend.

Voor telemarketing, een vorm van direct marketing, geldt een ‘opt-out regime’, dat wil zeggen dat organisaties wel ongevraagd consumenten telefonisch mogen benaderen, maar dat de gebelde tijdens een telefoongesprek altijd de mogelijkheid moet worden geboden niet meer door de betrokken organisatie te worden gebeld. Dit moet door de bellende organisatie 'onvoorwaardelijk, onverkort en zonder kosten' voor de gebelde worden geregistreerd en gerespecteerd.

De telecombranche heeft in het verleden zelf al geprobeerd om de overlast te beperken ondermeer via de afmeldwebsite Infofilter.nl. Deze werkt echter niet in alle gevallen naar tevredenheid. In de praktijk trekken lang niet alle telemarketingbedrijven zich iets aan van deze afmeldlijst. Dit bleek vorig jaar uit onderzoek van de Consumentenbond.  Mensen die zich hebben aangemeld bij Infofilter, worden soms toch nog gebeld.

Geactualiseerd: vrijdag 19 mei 2006
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie