Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

OPTA onderzoekt tariefsmelding 087- en 088-nummers

Telecomwaakhond Opta gaat bekijken of binnenkort niet voor bepaalde informatienummers een tariefsmelding moet komen. Dat schrijft Nu.nl naar aanleiding van het tv-programma Kassa van afgelopen zaterdag.
 
Het gaat om nummers die beginnen met 087 en 088, waarvoor bellers via de vaste lijn het lokale tarief betalen, maar waarvoor mobiele bellers soms wel tot 1,30 euro per minuut moeten neertellen.

Uit onderzoek van Kassa blijkt dat de mobiele providers de extra kosten in rekening brengen, hoewel ze daarvan bij het tot stand komen van de verbinding geen melding maken. Bij 0900-informatienummers is de tariefsmelding wel verplicht. Maar er is een grote vlucht van de 0900-nummers, die soms een slechte naam hebben, naar de 087- en 088-nummers.

Meer geld vragen mag op zich wel omdat de aanbieders extra transportkosten maken. Zelfs bij het gratis nummer 0800 kunnen ze geld in rekening brengen, hoewel dit laatste in de praktijk nog niet gebeurt. Maar bij het 'gratis' Europese informatienummer 00800 zou dit al wel het geval zijn, aldus een woordvoerder zaterdag.

Het PvdA-Tweede Kamerlid Martijn van Dam stelde in Kassa dat de situatie te gek voor woorden is. "Steeds meer mensen hebben alleen een mobieltje. Zij moeten weten waar ze aan toe zijn." Van Dam zal de kwestie aankaarten bij de verantwoordelijke bewindspersoon.

Vorige week werd ook bekend dat de Tweede Kamer ontevreden is over de manier waarop staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken de 0900-informatienummers aanpakt. De Kamer wil dat de consument, die extra moet betalen voor informatie van bedrijven die hij nodig heeft, niet hoeft te betalen voor de wachttijd tot hij te woord wordt gestaan.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie