Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Opta: omgekeerd zoeken niet verboden

6 reacties

De Opta heeft een verzoek van De Telefoongids afgewezen om zogenaamde 'omgekeerde zoekdiensten' op internet te verbieden. De Telefoongids had zowel het college van OPTA als het College bescherming persoonsgegevens (CBP) verzocht om dit verbod tegen een aantal aanbieders van zulke diensten op internet. 

Gebruikers van deze zoekdiensten kunnen met een opgegeven telefoonnummer bijbehorende naam- en adresgegevens vinden, zonder dat de betreffende abonnee voor deze zoekmogelijkheid afzonderlijk toestemming heeft gegeven.

OPTA en het CBP hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar een twaalftal van deze 'omgekeerd zoeken' diensten, wat enkele betrokkenen al aangezet heeft om hun activiteiten te wijzigen. 

De toezichthouder stelt dat het verschijnsel “omgekeerd zoeken” op zichzelf genomen niet als een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer wordt ervaren, voor zover dit belang wordt beschermd door artikel 11.6, derde lid, van de Telecommunicatiewet. De Richtlijn verbiedt omgekeerd zoeken niet en er zijn landen waarin “omgekeerd zoeken” wettelijk is toegestaan. Bovendien zijn bij het college in de afgelopen twee jaar geen klachten binnengekomen van mensen  over het zonder hun toestemming aanbieden van mogelijkheden tot omgekeerd zoeken.

Ook wordt vastgesteld dat het gezamenlijk onderzoek al een zeker handhavend effect heeft gehad. "Een aantal aanbieders heeft zijn activiteiten gestaakt, dan wel de doorverwijzing naar “omgekeerd zoeken” diensten verwijderd. Een andere aanbieder heeft het doorzoekbaar maken van (bestanden van) zijn website inmiddels onmogelijk gemaakt, waarmee hij in feite een einde heeft gemaakt aan een “omgekeerd zoeken” dienst."

De toezichthouder oordeelt dat een aantal (nu nog onbekende) aanbieders in beginsel wél in overtreding zijn van het artikel, maar concludeert dat de ernst van de overtreding niet opweegt tegen de 'voor handhaving noodzakelijke inspanningen'. Het verzoek van De Telefoongids wordt daarom afgewezen. In een eerste reactie zegt een woordvoerder van de Telefoongids tegenover Webwereld niet blij te zijn met het besluit. Hij wil niet vooruit lopen op een formeel standpunt, maar laat de zaak niet zomaar rusten.

Reacties (6)

Geplaatst door: Mir ()

schandalig!🙁

Geplaatst door: Mir ()

schandalig! 🙁

Geplaatst door: joepie ()

ik gebruik al geruime tijd de volgende site: http://gevonden.cc en dat werkt prachtig en is redelijk actueel voor zover ik kan nagaan. Het is ook raar dat iemand wel kan bellen en een nummer achterlaten, zonder dat je weet wie het was. Die persoon kan immers altijd - als ie dat niet wil laten weten - anoniem bellen... dus....

Geplaatst door: Fred Roldanus ()

Oke kan al jaren, maar het loopt hopeloos achter.
ik sta na een jaar nog steeds op het oude adres
Fred

Geplaatst door: Roland ()

Ik wilde een goede site hier neerzetten, maar moet maar even niet. www.gebeld.nl is een site die niet up to date is. Net zoals 1820 informatie.

Geplaatst door: edgar ()

ik snap niet dat ze nu pas moeilijk gaan doen hier over als omgekeert zoeken al een aan tallen jaren kan

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie