Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

OPTA: kabelaars moeten netwerk openstellen

8 reacties

De televisiekabel moet toch worden opengegooid voor andere aanbieders van televisieprogramma's en internetdiensten. Dit stelt de Opta die vorige week een zogeheten herstelbesluit voor de omroepmarkt nam. 

Voor dit besluit heeft de toezichthouder de behoefte naar toegang door programma-aanbieders nader onderzocht, en met de resultaten van dit onderzoek de toegangsverplichting onderbouwd.

In tegenstelling tot de telefoonkabels van KPN is de televisiekabel niet toegankelijk voor anderen. Dat betekent dat bijvoorbeeld UPC, Casema en @Home een kabelmonopolie hebben in de gebieden waar ze actief zijn.

Pogingen van de Opta om de kabel te openen voor anderen aanbieders liepen deze zomer stuk bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Die oordeelde dat er geen sprake is van een kabelmonopolie, omdat dezelfde diensten ook op andere wijze worden aangeboden. Zo kan ook tv worden gekeken via schotel,  internet of de ether en komt internet in de meeste gevallen via de telefoondraden het huis binnen. Daarnaast vond het College dat de Opta een en ander onvoldoende had gemotiveerd.

De Opta kondigt in zijn vooruitblik voor 2008 aan opnieuw regels op te stellen waardoor het mogelijk wordt de vijf grote kabelbedrijven te verplichten andere aanbieders van tv-programma's op de kabel toe te laten. Deze kabelbedrijven, @Home, Casema, Delta, Multikabel en UPC, blijven verplicht hun kabelnetten open te stellen voor programma-aanbieders. Daarmee moet concurrentie op het gebied van abonneetelevisie en nieuwe, innovatieve diensten zoals 'Video On Demand' (films en tv-programma's bestellen) mogelijk worden.

De Opta vindt dat de kabelaars te weinig van zulke nieuwe producten lanceren. De meeste kabelbedrijven gaan niet verder dan het aanbieden van complete digitale betaalpakketten, waardoor de kijker gedwongen wordt te betalen voor tv-kanalen die hij niet wil hebben.

De kabelbranche wil pas begin volgend jaar reageren op het stuk, maar sluit niet uit opnieuw naar het College van Beroep te stappen.

Zie ook: Digitelevisie.nl  en Internetten.nl

Reacties (8)

Geplaatst door: eg ()

de kabel moet echt open. dan pas wordt zoiets als digitenne concurrerend! te gek voor woorden dat er kabelaars zijn die een nog steeds monopolie hebben op een heel klein gebied. wij kunnen niets kiezen. alleen tussen duur en duur van dezelfde kabelaar

Geplaatst door: German ()

Tele2 een prijsvechter ? Digitenne een volwaardig alternatief voor de kabel tv ?
Neen, toch !

Geplaatst door: Bennie M ()

Het is te hopen dat de Opta slaagt in haar plannen om ook de kabel vrij te maken voor andere dan de huidige gebruikers van de kabel, zoals Upc etc.
Volgens mij is dit beter voor de concurrentie en dus zullen misschien ook de prijzen voor kabeltelefonie en internet dan zakken, hoewel zeker vergeleken bij KPN en haar dochters deze zeker niet hoog zijn.
Je kunt de prijzen natuurlijk niet vergelijken met Tele 2, Orange en andere prijsvechters, maar deze zijn dan ook veel slechter qua service helpdesk enz.
Zo is kabel internet zeker wat betreft waar voor je geld superieur aan adsl,

Geplaatst door: rene ()

Ik vind het te idioot voor woorden. Op het gebied van tv IS er de mogelijkheid om over te stappen op bijv. digitenne, op het gebied van telefonie is het vele malen moeilijker. Dus ook hier is de overheid de draad weer eens kwijt; wel actie waar de gewone burger niet op zit te wachten maar niet waar die wel op zit te wachten.

Geplaatst door: karel ()

Het kabelnetwerk dient te worden opengesteld voor alle diensten (tv, telefonie, internet) van alle aanbieders!
Dan onstaat er echte keuzemogelijkheid!
Ik kan nu bijvoorbeeld maar kiezen uit één internetaanbieder via de kabel, en wel tientallen via de ADSL-lijn.

Geplaatst door: Valie ()

to: Benjamin. Het gaat hier om de concurrentie op het Kabelnetwerk zélf(je zegt zelf: kabelmonopolie). Wat jij zegt over digitenne: dan zou KPN in der tijd bij de opening van het KPN-netwerk ook kunnen zeggen dat er genoeg concurrentie is, ze kunnen ook bij de kabelaars bellen. Hier gaat het dus niet om, het gaat om de concurrentie op de netwerken zélf.

Geplaatst door: Benjamin ()

Hebben de kabelaars een kabelmonopolie? Dat dacht ik ook tot digitenne aktief werd in mijn regio, eindelijk een alternatief, ik betaal voor twee tv,s een stuk minder dan bij UPC, dus van een monopolie kun je niet meer spreken. Als we nu allemaal overstappen voelen de kabelaars de concurrentie en gaan vanzelf de netwerken open.

Geplaatst door: rene ()

En waarom niet meteen ook het telefonienetwerk op de kabel. Want nu is er wel concurrentie op het netwerk van KPN maar niet op dat van de kabelaars.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie