Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Ook bizarre prijsverschillen voor langzamer internet?

4 reacties

'Bizarre prijsverschillen voor supersnel internet'  is het meest bekeken bericht op de vernieuwde Bellen.com. Aanleiding om eens te onderzoeken of er ook zo'n enorm prijsverschil is tussen de Internet+bellen abonnementen met lagere snelheden.

We hebben de Belwijzer voor Internet+Bellen weer enkele berekeningen laten uitvoeren voor verschillende belprofielen met een minimale downloadsnelheid van1MB en maximaal 4 MB. De abonnementen In onderstaande tabellen van Orange, Scarlet en Abel Telecom zijn 4 MB, behalve het Instapabonnement van laatstgenoemde waar de snelheid 1 MB is. De kabelabonnementen van @Home en Casema zijn 1,6 MB en van UPC 1,5 MB. Wanneer meerdere kabelabonnementen in de TOP 5 voorkomen, is ervoor gekozen één per aanbieder op te nemen, omdat kabelinternet regiogebonden is.

Ook bij de lagere internetsnelheden is het bij het maken van de keuze van belang niet enkel te kijken naar de maandprijs. Je moet je niet alleen afvragen wat voor type beller je bent, maar ook of je een KPN abonnement op de vaste lijn hebt. De TOP 5 'vijven' 1-4 Mb/s op een rijtje gezet! Hierbij is uitgegaan van de totale kosten voor het eerste jaar. 

Niet omdat het morgen Koninginnedag is, maar louter vanwege het feit dat Orange het meest voorkomt als voordeligste, is de tabel behoorlijk oranje gekleurd! Ook de Friese Abel Telecom is goed vertegenwoordigd.

  geen
beller      
maandprijs   maandprijs
  wel KPN lijn            geen KPN lijn  
1. Orange  14,95 Orange 14,95
2. Scarlet (2jr.) 19,00 @Home 29,90
3. Abel Instap 18,95 Casema   29,90
4. @Home 29,90 UPC 20,00
5. Casema 29,90 OrangeT. 19,95


  doorsnee
beller
maandprijs   maandprijs
  wel KPN lijn   geen KPN lijn  
1. Abel Instap   18,95 Orange 14,95
2. Abel 20,95 OrangeT. 19,95
3. Orange 14,95 Casema  35,90
4. OrangeT. 19,95 @Home  39,90
5. Casema 35,90 Abel I 18,95
  veel
beller      
maandprijs   maandprijs
  wel KPN lijn   geen KPN lijn  
1. Abel Instap 18,95 Casema 35,90
2. Abel 20,95 @Home 39,90
3. Casema 35,90 Abel I 18,95
4. @Home 39,90 OrangeT. 19,95
5. Orange T. 19,95 Abel C 20,95

Wel of geen KPN abonnement voor de vaste lijn

Je ziet ook hier dat het uitmaakt of je wel of geen abonnement op de vaste lijn van KPN hebt. Als je niet via je snelle internetverbinding belt, maar bijvoorbeeld alleen via je gsm, maakt het niet uit. Je bent dan het voordeligst uit bij Orange. Voor het belgedrag maakt het echter wel verschil of je een abonnement op het ouderwetse analoge koperlijntje hebt. De volgorde in de TOP 5 ziet er dan opeens anders uit.

Belprofiel van belang
Ben je een doorsneebeller (ca. 200 minuten per maand) dan is Abel Telecom het voordeligst, gevolgd door Orange, mits je een KPN abonnement voor de vaste lijn hebt. Bedenk wel dat het maandtarief bij deze providers alleen voor het eerste jaar geldt! Merk op dat de doorsneebeller met een wisselend belgedrag goedkoper uit is met Orange ADSL & Telefonie waarbij je 's nachts en 's weekend gratis belt naar vaste nummers, dan met Orange ADSL & Telefonie Totaal, waarbij je altijd gratis belt. Overigens exclusief het starttarief. Heb je geen KPN abonnement, dan ben je weer het voordeligst uit bij Orange.

Wie veel belt, dat wil zeggen ruim 900 minuten per maand, is bij Orange niet aan het allergoedkoopste adres. Je bent dan beter uit bij Abel Telecom, Casema of @Home, afhankelijk van het feit of je een KPN abonnement voor de vaste lijn hebt of niet. Zowel bij Orange als bij Casema betaal je een starttarief.

Het goedkoopste en duurste Internet+Bellen abonnement van 4 MB
Het goedkoopste 2-in-1 abonnement van 4 MB is Orange ADSL & Telefonie voor € 14,95 per maand. De totale kosten voor het eerste jaar bedragen bijna 200 euro. Het duurste abonnement in deze categorie is KPN InternetPlusBellen Lite voor € 42,95 per maand. Je bent dan ruim 500 euro kwijt en je krijgt geen 4 MB- maar een 3 MB verbinding. Wel kun je 3 maanden gratis bellen naar vaste nummers.

Overstappen?

Wil je overstappen met het vooruitzicht op een goedkoper abonnement, let dan niet alleen op de maandprijs, maar check vooral onderstaande punten:

- geen, weinig, doorsnee of veelbeller?
- bellen naar vaste nummers gratis? nooit, altijd of alleen in daluren?
- geldt er een starttarief?
- hoe lang geldt de actieprijs?
- wat is het maandbedrag na de actieperiode?
- wat is de contractsduur: 1 maand, 1 jaar, 2 jaar?
- zijn vaste lijnkosten inbegrepen?
- is draadloos modem gratis (als je overal thuis wilt internetten)?
 
Met al deze punten houdt de Belwijzer rekening. Zo worden de eventuele aansluitkosten erbij opgeteld, wanneer je voor de aanvraag een vaste KPN-lijn nodig hebt. Herinnerd worden aan het aflopen van uw contract? Maak gebruik van de gratis ContractWizard en u ontvangt tijdig een mailtje met een kant-en-klare opzegbrief, zodat u kunt overstappen op een goedkoper en sneller abonnement!

Reacties (4)

Geplaatst door: J.A. Dempt ()

Ik wil iedereen adviseren ook hier nog even te kijken: http://www.internetten.nl/forum/default.asp?s=10&cat=65&ond=333&pk=1886&t=3909&sort=DESC&iNaam=Ervaringen_Abel_Telecom

Geplaatst door: Fred ()

Hou me vast, ik val van mijn stoel. Deze prijsverschillen zijn echt te bizar voor woorden !

Geplaatst door: Trouba Dour ()

Lekker relevant allemaal. De "goedkoopste" langzame optie is met opslag van je KPN-lijn duurder dan de snelle opties van telfort en alice, waar de prijs van je kpn-lijn gewoon is inbegrepen.

De plattelands-tabel is wel een prima idee. Daarnaast mis ik de soms-beller. Ook een tabel op basis van kwaliteit lijkt mij prettig => prijsvergelijking van providers waar eigen server is toegestaan, grote mailboxen met imap-mogelijkheden, spam- en virusfilter standaard inbegrepen, etc.

Geplaatst door: satfreak ()

Leuk dat jullie nu ook de lagere snelheden vergelijken. Bedankt voor het oppakken van de hint.
Als je de providers weg zou strepen die niet overal leveren, dan blijft alleen Orange over en af en toe een kabelmaatschappij over van jullie tabel?
Is er een `plattelands` tabel in de maak?
Verheug me nu al op een derde tabel, vooral doorgaan!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie