Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Ook 5 miljoen boete voor T-Mobile

door Jeanet Woldring

Agentschap Telecom legt ook T-Mobile een dwangsom op van 5 miljoen euro. Volgens het Agentschap maakt het bedrijf onvoldoende gebruik van de UMTS-frequenties van het overgenomen Orange, terwijl het daar volgens de vergunningsvoorwaarden wel toe verplicht is. Vorig jaar kreeg KPN dezelfde boete omdat het UMTS-frequenties van Telfort ongebruikt liet.

Het Agentschap zegt T-Mobile al in november te hebben gewaarschuwd dat het bedrijf in overtreding was. "Ze hebben weliswaar verbeteringen doorgevoerd, maar deze zijn niet voldoende gebleken", aldus het Agentschap.

Als T-Mobile na drie maanden nog steeds niet aan de voorwaarden voldoet, moet het bedrijf opnieuw 5 miljoen euro betalen. Het boetebedrag kan oplopen tot maximaal 40 miljoen euro.

T-Mobile is het niet eens met de conclusies. De provider zegt "alles in het werk te hebben gesteld" om aan de voorwaarden van de vergunning te voldoen en dacht daarin te zijn geslaagd. T-Mobile zegt na eigen onderzoek 95 procent van de norm te hebben gehaald. 

Vergunning
In 2000 kregen naast T-Mobile Telfort, Vodafone, KPN en Orange een UMTS-vergunning. De licenties werden verstrekt op voorwaarde dat de bedrijven hun UMTS-netwerk volledig uitrollen. In 2007 heeft T-Mobile Orange overgenomen. Daardoor beschikt T-Mobile over twee UMTS-vergunningen. T-Mobile moet voor beide vergunningen afzonderlijk voldoen aan de voorwaarden en de frequenties in gebruik nemen.

"De interpretatie van de eis dwingt T-Mobile om op inefficiënte wijze om te gaan met onze licenties, gebaseerd op achterhaalde regelgeving van 10 jaar geleden. Dit sluit niet meer aan op de realiteit van vandaag. Iedere logica ontbreekt. Er zijn geen Orange klanten meer, dus waarom blijft de overheid een apart Orange netwerk eisen?” verklaart een woordvoerder aan Telecompaper.

KPN dezelfde boete
Het bedrijf heeft bezwaar aangetekend en gaat de opgelegde boete aanvechten. Dat heeft KPN ook gedaan, maar eind mei oordeelde de rechtbank van Rotterdam  dat de 5 miljoen euro boete die het Agentschap Telecom in mei 2009 uitdeelde, gegrond is.

Na de overname van Telfort kreeg KPN de UMTS-frequenties in handen die Telfort in 2000 verkreeg. KPN en Telfort gingen vervolgens samen gebruikmaken van dezelfde frequentieband van KPN, terwijl de frequenties van Telfort op de plank bleef liggen.

Vanwege het ongebruikt laten van de Telfort-frequenties kreeg KPN in mei 2009 een boete van 5 miljoen euro. Volgens het Agentschap Telecom was KPN verplicht om de frequenties landelijk in te zetten. KPN heeft de Telfort-frequenties midden 2009 teruggeven aan het Rijk, maar besloot alsnog in beroep te gaan, in een poging het bedrag van de dwangsom weer terug te krijgen.

De rechter wees een vraag van Vodafone voor een hogere boete af. Vodafone is van mening dat de huidige boete een onvoldoende prikkel oplevert om KPN/Telfort te dwingen tot landelijke UMTS-uitrol. Het niet gebruiken van de frequenties leidt volgens Vodafone tot concurrentievervalsing, omdat een partij zo een ongebruikt deel van het spectrum uit de markt houdt.

Gepubliceerd: vrijdag 11 juni 2010
Geactualiseerd: maandag 8 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie