Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

NS installeert 4G in intercity's

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Alle NS-intercity’s zijn deze zomer uitgerust met 4G wifi. De eerste treinen met snel internet rijden inmiddels rond, meldt OV Magazine. Gebruikers kunnen tot een snelheid van maximaal 150 kbps op het wifi-netwerk om zo de beschikbare bandbreedte eerlijk te verdelen over de treinpassagiers. Daarnaast voert NS een fair use policy in. 

Gratis wifi populair

De gratis wifi in de trein is populair, maar tot nu toe nog niet snel. Om treinen van internet te voorzien, maakt de NS sinds 2010 gebruik van het mobiele netwerk van T-Mobile. Nu staan de NS-treinen nog in verbinding met T-Mobile's 3G-netwerk, maar straks gaan de treinen over op het snellere 4G. Het is de bedoeling dat in de derde week van juli alle intercity’s voorzien zijn van een 4G-module. Het gebruik van wifi in de trein blijft gratis. 

T-Mobile in de trein, KPN op stations

T-Mobile heeft nog geen landelijk dekkend 4G-netwerk, daarom kan de nieuwe dienst nog niet in het hele land worden uitgerold. Volgens onze 4G-dekkingskaart biedt het bedrijf nog nauwelijks 4G in het noorden van het land. Ook Zeeland en delen van Noord-Brabant en Limburg hebben geen 4G van T-Mobile. In die gebieden wordt wifi in de trein voorlopig nauwelijks sneller dan nu. T-Mobile bevestigde aan de NOS de 4G-dekking in juni uit te breiden naar heel Limburg en een groter deel van Gelderland en Overijssel.

Op de stations wordt geen gebruik gemaakt van 4G. Provider KPN zorgt voor kosteloos toegang tot het internet op 48 stations in Nederland via zijn hotspots.

Fair use policy

Naast de snelle wifi voert NS een fair use policy in. Persvoorlichter Eric Trinthamer: “Daarmee verdelen we het internet over de gebruikers, zodat niet iemand alle bandbreedte wegtrekt als die het journaal kijkt op de wifi. Voor elke gebruiker is 150 Kilobyte per seconde beschikbaar.” De fair use policy treedt in juni in werking.

4G leidt niet tot dalend gebruik wifi

Nederland telt zo'n 4,3 miljoen 4G-gebruikers tegenover circa 1,5 miljoen begin vorig jaar. Het groeiend gebruik van 4G leidt niet tot een dalend gebruik van wifi door smartphone-bezitters. Dat stelt onderzoeksbureau Telecompaper op basis van cijfers van zijn Consumer Panel.

Geactualiseerd: maandag 11 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.