Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Nieuwe social media trend: Clubhouse

door Margot Meendering Leestijd: 4 minuten

Uit het niets lijkt een nieuwe hype geboren: Clubhouse. Deze app is ervoor gemaakt om met elkaar te praten in groepen. Clubhouse is in april 2020 gelanceerd voor de iPhone. In het begin waren het vooral beroemdheden die samen besloten praatgroepjes op te richten. Wat is er zo bijzonder aan de praat-app?

Wat is Clubhouse? 

Het social media landschap is al vrij uitgebreid en verzadigd. Op TikTok en Youtube kun je video’s plaatsen en op Instagram zet je mooie foto’s. Clubhouse is ontwikkeld door Paul Davison en Rohan Seth van Alpha Exploration Co. De app is een nieuw soort sociaal medium en richt zich op een andere manier van communiceren. In de app staan namelijk live audiogesprekken centraal. Clubhouse is momenteel alleen te gebruiken als je een iPhone hebt. De Android versie van de app komt op een later moment.clubhouse.jpeg

Hoe werken de 'rooms' op Clubhouse?

Clubhouse is een app vol met kamers waarin gesprekken plaatsvinden. Sommige rooms zijn besloten, andere openbaar. Een room is opgedeeld in twee gedeelten. Bovenaan zie je de sprekers, zij vertellen een verhaal of zijn in gesprek met elkaar. Daaronder zie je het publiek, zij praten niet maar luisteren naar het gesprek. Deze vormgeving heeft iets weg van een theaterpodium met publiek. Omdat iedereen zijn hand kan opsteken om mee te praten geeft de app een prettig groepsgevoel. Iets waar mensen behoefte aan hebben in de coronapandemie.

De luisteraars kunnen hun hand opsteken als ze een vraag willen stellen. De beheerder beslist dan op basis van de informatie in je biografie of je mee mag praten. Zo blijft het gesprek goed te volgen en praat niet iedereen door elkaar. Het uiterlijk van de app is overzichtelijk. Wat ook handig is: Je kunt je scherm vergrendelen terwijl je toch het gesprek blijft volgen. Dit scheelt batterij en zo kun je bijvoorbeeld luisteren tijdens het wandelen of sporten.

Wat is het verschil met radio of podcast?

Je kunt ook zelf een room starten om een gesprek in te voeren. Gesprekken in de app zijn trouwens altijd live, 'real time' dus. Je kunt ze niet op een later moment terugluisteren. Clubhouse lijkt het meest op radio of een live podcast. Met als grootste verschil dat iedereen kan meedoen met een gesprek én dat je het niet achteraf kunt beluisteren. Net als bij een telefoongesprek is het voorbij als de chatroom sluit. De app geeft notificaties als er een nieuwe chat gepland staat over jouw favoriete onderwerpen of de personen die jij volgt

Hoe krijg je een uitnodiging?

Op dit moment is Clubhouse alleen beschikbaar op uitnodiging en alleen voor iPhone gebruikers. De makers geven aan dat het de bedoeling is dat Clubhouse in de loop van 2021 beschikbaar komt voor het grote publiek. Omdat de app nog in de testfase (Bèta) zit is het nu nog niet mogelijk om de app voor iedereen beschikbaar te maken. Daarom moet je door een andere gebruiker worden uitgenodigd.  Dat werkt zo: Je installeert de app en kiest een gebruikersnaam. Daarna geef je Clubhouse toegang tot je contactenlijst. Als iemand in jouw lijst lid is van Clubhouse kan diegene je een uitnodiging sturen. Soms moet je even wachten tot je een uitnodiging krijgt. 

Lukt het niet? Dan kun je bijvoorbeeld via Twitter op zoek gaan naar mensen die een invite beschikbaar hebben. Let wel op: Soms worden invites voor veel geld verkocht. 

Hoe zit het met moderatie en privacy?

Omdat Clubhouse een live audioapp is, is het lastig om gesprekken te modereren. Op de meeste social media platforms kunnen racistische of extremistische opmerkingen achteraf worden verwijderd door paginabeheerders. Bij live audio is dit niet mogelijk. Er is dus een risico dat de app gebruikt gaat worden door criminelen of mensen die extremistisch gedachtengoed verspreiden. 

Waardoor is Clubhouse ineens zo populair geworden?

De app bestaat al sinds 2020, maar tot een paar weken geleden hadden nog niet veel mensen ervan gehoord. Elon Musk, de baas van Tesla, maakte via Twitter reclame voor de app. Musk deed mee aan een audiogesprek en sindsdien is de app miljoenen keren gedownload. Veel social media platforms hebben in het begin een grote groei meegemaakt. De vraag is hoe lang het doorgaat. Facebook en Twitter hebben al aangegeven te werken aan een soortgelijke audiochat functionaliteit. Zij willen dus de concurrentie aangaan met Clubhouse.

Geactualiseerd: donderdag 25 februari 2021

Margot Meendering
Margot Meendering Online content marketeer

Margot was tot juni 2022 werkzaam als Online productspecialist Telecom bij Internetten.nl. Door het verwerken van de producten en diensten in onze vergelijkingen is Margot snel telecom expert geworden. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het ondersteunen van onze klanten via de klantenservice. Ze weet hierdoor veel van vaste en mobiele telecom zaken. Vandaar dat je haar naam nog kunt tegenkomen bij telecom gerelateerde artikelen en nieuwsberichten.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie